Articolele zilei

O regiune din Italia oferă bani celor care se mută acolo. Care e principala condiție

Distribuie

Reprezentanții unei regiuni subpopulate din sudul Italiei oferă câte 700 de euro pe lună, timp de trei ani, celor care se mută acolo. Donato Toma, președintele regiunii Molise, a declarat pentru The Guardian, că există și o condiție. Cei care doresc să intre în program trebuie să aleagă unul dintre localitățile subpopulate, cu mai puțin de 2.000 de locuitori, și să-și deschidă o afacere.

„Vrem ca oamenii să investească aici. Să deschidă orice fel de afacere – o brutărie, un restaurant, orice. Este un mod de a da un nou suflu oraşelor noastre şi de a le mări în acelaşi timp şi populaţie”, a declarat Donato Toma.

Președintele regiunii a mai spus și că fiecare dintre satele și orășelele cu locuitori puțini vor primi finanțarea pentru lucrări de infrastructură și pentru promovarea activităților culturale.

Toma a mai spus că nu e un proiect pentru creșterea populației, ci o modalitate prin care dorește ca oamenii să rămână în micile lor sate și orașe. Potrivit datelor Institutului de Statistică din Italia, Molise are o populație de 305.000 de oameni, iar în ultimii ani e una dintre regiunile care a pierdut cei mai mulți rezidenția. Din 2014 și până acum, 9.000 de persoane au plecat spre alte zone.

De asemenea, numai în 2018, peste 2.800 de locuitori ai zonei au murit sau s-au mutat într-o altă regiune. În niciunul dintre cele nouă mici orașe nu s-a înregistrat nicio naștere.

Pentru prima dată în 90 de ani, numărul cetățenilor italieni care locuiesc în Italia a scăzut la aproximativ 55 de milioane. Între 2014 și 2018, potrivit statisticilor, numărul italienilor rezidenți a scăzut cu 677.000.

Potrivit experților, unul dintre factorii demografici este reprezentat de scăderea numărului de nașteri, care a ajuns la un minim istoric de la unificarea Italiei, în 1866. De asemea, o altă cauză este că o parte din italieni au părăsit țara în căutarea unor oportunități mai bune.

O statistică ONU arată că Italia este pe locul al doilea după Japonia în ceea ce privește gradul de îmbătrânire a populației.

Mai mulți primari au venit cu tot felul de „oferte” pentru a-și crește numărul de locuitori. De exemplu, edilul din Sutera, provincia Caltanisetta, Sicilia, a deschis porțile caselor părăsite pentru cei care caută azil din Libia. Oficialii din Sambuca au scos la vânzare pentru 1 euro casele abandonate pentru cei care sunt dispuși să se mute și se angajează să le renoveze.

FOTO: Microtubules /Wikipedia Commons

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 3 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni