Articolele zilei

O stațiune cu istoric se redeschide de la 1 august. Ce pregătiri se fac

Distribuie

Începând cu data de 1 august, stațiunea Săcelu deschide zona de agrement, după ce conducerea CEO a aprobat un minim de materiale. Accesul în stațiune ar putea fi deschis până pe data de 15 septembrie.

Numărul maxim de persoane care va avea acces pe plajă este de 200, fiecare client va beneficia de șezlong pentru suma de 30 de lei, informează gorjeanul.ro.

Investițiile făcute de CEO, pe lângă asigurarea materialelor de reabilitare, includ achiziția de șezlonguri și umbrele suplimentare, toate dezinfectate, dispozitive și produse biocide, coșuri de gunoi fără atingere. În plus, accesul în stațiune se va face prin puncte semnalizate pe culoare uniderecționale, de intrare și ieșire. Iar pentru a se putea respecta distanțarea socială impusă în această perioadă, numărul de persoane se va reduce la 200, informează egj.ro.

O stațiune antică, ce adăpostește 84 de ape minerale tămăduitoare

Istoria acestei stațiuni se întinde în perioadă antică, căci arheologii zic că romanii descoperiseră bogăția și potențialul acestei zone. Prima atestare documentară a acestei zone este din anul 1480, denumită atunci Sătcelu, denumire întâlnită încă câteva secole. Mai târziu, în statistica din 1831 Săcelu făcea parte dintre satele libere, numărând la acea vreme 170 de familii. Iar la sfârșitul secolului al XIX-lea o găsim deja ca o comună a județului Gorj.

Primele cercetări serioase cu privire la analiza izvoarelor tămăduitoare din Săcelu apar între anii 1865-1866, perioadă în care apare pentru prima dată și denumirea de stațiune balneară. În perioada următoare, comuna s-a dezvoltat, însă perioada de strălucire o cunoaște în epoca comunistă, când mai multe hoteluri, dar și plaja actuala au fost amenajate. Astfel, baza modernă de tratament a fost construită în perioada comunistă, dar după anii 1990 blocajul stațiunii s-a produs din cauza luptei dintre comunitatea locală și administrația stațiunii.

În perioadele prospere, stațiunea Săcelu își făcea redeschiderea anuală în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, printr-o serbare câmpenească cu muzică populară și hore. Băile se deschideau până spre sfârșitul lunii septembrie, iar în anumiți ani până la sfârșitul lunii noiembrie dacă toamna era călduroasă.

În ceea ce privește clima din Săcelu, aceasta beneficiază de caracteristicile temperat continentale cu influența dominantă a maselor de aer mediteranean și adriatic. Bazinele cu apă minerală au valoare terapeutică datorită conținutului bogat de iod, sulf, crom și clor. Cele 4 bazine cu nămol terapeutic ajută în tratamentul bolilor reumatice.

Ce afecțiuni se pot trata în stațiunea Săcelu

În această stațiune puteți găsi și izvor terapeutic pentru ochi, denumit Izvorul Sadoveanu sau Izvorul Săcelata, care ajută la vindecarea mai multor boli, precum: gastrită, colită, diabet zaharat, intoxicație cu metale grele. Alte afecțiuni ce pot fi tratate în acest colț tămăduitor al țării sunt: afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni ginecologice, afecțiuni ale sistemului nervos, afecțiuni respiratorii și afecțiuni digestive, renale, hepatice.

„Apele de aici au un efect terapeutic extraordinar, iar compoziția chimică a fost studiată ani de-a rândul de specialiști. În multe privințe sunt mai bune decât apele de la Govora sau Căciulata“, a spus profesorul Vasile Popescu, scrie gds.ro. Profesorul și-a dedicat mulți ani din viață studierii acestui loc binecuvântat, după cum consideră acesta că este. Cercetările sale în această zonă au adus multe informații cu privire la efectele tămăduitoare ale apelor de aici.

Acesta a descoperit, de exemplu, că apa din Izvorul Sadoveanu își schimbă culoarea între 1 iulie și 31 august, se face violet-închis, iar în urma analizelor, aceasta are valori terapeutice mult mai mari în această perioadă.

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 4 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum o lună

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni