In primavara aceasta ajungem in judetul Covasna si ne-am propus sa gasim acele obiective turistice in Balvanyos care ar putea fi incluse pe harta noastra turistica. Stim ca statiunea este renumita pentru nenumaratele sale izvoare cu ape minerale, mofete si solfatare, dar si pentru peisajul incredibil. Asa ca, haideti sa pornim la drum!
Aproape de Lacul Sfanta Ana, statiunea balneoclimaterica Balvanyos a fost ridicata pe coamele inalte ale padurilor bogate din zona. La o cautare mai atenta pe harta veti zari drumul national 11C care va duce in acest tinut bogat, situat intre Baile Tusnad si Targu Secuiesc.
O adevarata oaza de…liniste, inconjurata de Masivul Puturosu-Ciomatu, un vulcan adormit. De aici, din maruntaiele vulcanului stins ies la suprafata gaze: sulf, bioxid de carbon, numite stiintific mofete. Apele minerale care isi croiesc drum prin statiune sunt cautate de tot mai multi turisti pentru proprietatile lor vindecatoare.
In jurul mofetelor, prin padure au fost amenajate si bazine de lemn cu apa rece, sulfuroasa. Cadrul natural este impresionant, veti gasi aici o adevarata zona pentru relaxare, plimbari pe cararile din padure si un centru spa natural.
Stiati ca avem o grota cu alaun? Peretii grotei au depus, in timp, sulf, hidrat de potasiu si aluminiu care s-au adunat sub forma unor cristale alb-galbui. Piatra de alaun este foarte apreciata pentru proprietatile sale antibacteriene si folosita cu succes ca deodorant.
Nu ati dori sa ramaneti blocati in Pestera Ucigasa! Galeria ce se intinde pe 11 metri nu anunta prin depuneri de sulf care este nivelul de monoxid si bioxid de carbon. Asemenea Pesterii Puturoase, odinioara aici exista o mina de unde se exploata sulful.
Nu va asteptati la un cimitir in adevaratul sens al cuvantului. Veti zari doar o galerie de mina din Muntele Puturosu, unde se acumuleaza gaze de hidrogen sulfuric. La o privire mai atenta veti putea observa lipsa vegetatiei si a pasarilor care cad prada gazului otravitor.
Fratele mai mic al Tinovului Mohos, mlastina ucigasa, Tinovul (Ra)bufnitor este o apa amestecata cu turba de unde se aud rabufnituri ale scurgerilor de gaze. Aceasta scena infricosatoare se petrece pe aproximativ 1 hectar.
In padurile din Masivul Puturosu au fost amenajate bazine de lemn in care balteste apa sulfurata sau bogata in bioxid de carbon. Asemenea izvoare se mai gasesc doar in Insulele Java din Indonezia si in Columbia.
De 1 mai localnicii sarbatoresc Festivalul Primaverii si tot in primele zile ale lunii puteti asista la Ziua Muntelui Puturosu.
Statiunea Balvanyos poate fi o destinatie de vacanta!
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…