Articolele zilei

Obiective turistice in Chisinau. Ce te asteapta in ”orasul din piatra alba”

Distribuie

O parte din Romania o regasim printre cele mai vizitate obiective turistice in Chisinau. Ne oprim si noi la ele sa aflam cum simbolurile moldave rezista timpului. Ajungem la cele mai renumite podgorii, acolo unde vinul moldovenesc se face dupa retete vechi, vizitam oazele de verdeata ale orasului si ne delectam cu povestile de demult ale tinutului dintre Prut si Nistru. 

Gradina Publica ”Stefan cel Mare”

Este unul dintre cele mai vechi parcuri din Chisinau, planurile acestui loc datand din anul 1818, insa forma a luat de abia in anul 1825. Oaza de verdeata a Chisinaului arata astazi asa datorita arbustilor, arborilor plantati de oameni iubitori de natura. Apoi au fost trasate aleile, ca mai tarziu sa apara scrancioburile, foisoare si fantani, accesul fiind unul cu plata la acea vreme. Veti intalni statuile lui Puskin si Stefan cel Mare, de asemenea Aleea Scriitorilor, dar si duzi si salcami seculari ce au atins 160 de ani.

Obiective turistice in Chisinau. Ce te asteapta in ”orasul din piatra alba”: Gradina Publica. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Obiective turistice in Chisinau: Manastirea Ciuflea

De fapt numele acestui lacas de cult este Manastirea Sfantul Mucenic Teodor Tiron. Este cunoscuta localnicilor drept Ciuflea, datorita ctitorilor sai, fratii Teodor si Anastasie Ciuflea. Manastirea de calugarite a fost singurul lacas ortodox, in epoca sovietica, in care se tineau slujbe. In prezent, este unul dintre monumentele istorice care trebuie vizitat daca ajungeti in capitala Republicii Moldove.

Manastirea Ciuflea. Sursa foto: prospect.md

Lacul de acumulare Ghidighici

Marea Chisinaului sau Marea Siretilor este unul dintre locurile ce merita vazute in Republica Moldova. Lacul de acumulare aduna apele de pe raza a peste 800 de kilometri si a fost construit in anul 1963 pe cursul raului Bac. Luciul apei tine 8 kilometri si este locul ideal pentru pescari sau pentru o plimbare cu vaporul, cat e ziua de lunga.

Lacul de acumulare Ghighidici. Sursa foto: Wikipedia.org

Castelul Mimi

Aceasta constructie magnifica, ridicata in 1893 pare din povesti asa ca nu ne-am putut abtine sa nu o trecem pe aceasta lista, chiar daca se afla la 38 de kilometri de Chisinau. Castelul Mimi se afla in localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi si a fost transformat intr-un resort de lux. Aceasta cladire exista datorita fostului guvernator al Basarabiei si fostului director BNR, Constantin Mimi(de origine elena).

Castelul Mimi. Sursa foto: agora.md

Pasionat de vinuri, a plantat in aceste pamanturi vita de vie Aligote, adusa tocmai din Franta. Asa au ajuns sa cunoasca moldovenii cele mai rafinate vinuri, astazi purtand numele de vinurile Mimi. Una dintre atractiile castelului este si ”Masa Timpului” care le arata turistilor fragmente din trecut, prezent, dar si din viitor.

Beciurile Castelului Mimi. Sursa foto: stirilocale.md

De asemenea, oaspetii pot alege excursii ghidate pe domeniu care includ vizitarea beciurilor, castelului, degustarea de vinuri si gustari traditionale moldovenesti. Tot aici, propietarii pun la dispozitie vizitatorilor si ateliere de gatit la cuptor cu lemne si ateliere de creare a vinurilor personalizate. Detalii despre programul de vizitare si preturile acestor pachete turistice le puteti afla de pe site-ul oficial AICI.

Combinatul de vinuri – Milestii Mici

Sa ajungeti in Moldova si sa nu gustati un vin facut dupa retete vechi, mostenite din mosi stramosi, inseamna ca ati facut drumul degeaba pana aici. Nu-i licoare-n lume ca vinul moldovenesc, un fapt recunoscut chiar si de straini. Fondat in anul 1969, acest loc este cunoscut pentru labirinturile sale in care se ”odihnesc”cele mai bune vinuri, reunite sub numele de ”Colectia de aur”.

Colectia de aur. Sursa foto: Wikipedia.org

20 de kilometri sunt pana in localitatea Milestii Mici, unde se afla cea mai mare colectie de vinuri din lume. 1,5 milioane de sticle inscrise in Cartea Recordurilor Guiness. Licoarea lui Bacchus se odihneste la temperatura optima in galeriile calcaroase, ce se intind pe raza a 200 de kilometri. Vizitatorii pot parcurge fiecare ”strada” denumita dupa un anumit soi de struguri, cu masina sau bicicleta.

Obiective turistice in Chisinau: Muzeul Satului

Muzeul Satului va trimite in timp, in pitorescul sat basarabean din secolelel XVIII-XIX.  Insa, asta se intampla doar pe hartie, pentru ca proiectul stagneaza din cauza lipsei de fonduri. In prezent, pe suprafata de peste 150 de hectare au fost aduse numai doua biserici din lemn, vechi de sute de ani. Muzeul ar urma sa fie impartit in sase zone etnografice care sa readuca in atentia publicului vechi mori de apa, gospodarii, troite, hanuri sau crasmele satului.

Obiective turistice in Chisinau. Ce te asteapta in ”orasul din piatra alba”: Muzeul Satului, Chisinau. Sursa foto: Giku/Wikipedia.org

Bucuria

Bomboanele copilariei trebuie gustate pe indelete, daca ati ajuns in Chisinau. Nu ratati sa va opriti la cea mai mare fabrica de dulciuri din Republica Moldova, sigur veti gasi un sortiment si pe gustul vostru, sunt atat de multe. Peste 450 de denumiri a adunat Bucuria S.A, un simbol dulce al Moldovei, care are puncte de desfacere si in Romania.

Sursa foto: bucuria.ro

Obiective turistice in Chisinau: Gradina Botanica

O alta oaza de verdeata este si Gradina Botanica, care se intinde pe o suprafata de 104 hectare, amenajate pe valea raului Durlesti. Din pacate, in urma ninsorilor din anul 2017, aproape 80% din arborii plantati in gradina au fost pierduti. In prezent se incearca refacerea celor 24 de tipuri de soluri de la Poarta Orasului. Gradina Botanica devine un loc destul de aglomerat in zilele de weekend si in cele cu sarbatori, atunci cand, cu mic, cu mare, moldovenii profita de timpul liber pentru a expira aer curat.

Gradina Botanica. Sursa foto: tv8.md

Casa Puskin

Pe strada Anton Pann, la numarul 9 va puteti intoarce in trecut, in universul lui Aleksandr Puskin (poet), in casa in care a locuit in Basrabia tarista. Casa, devenita astazi muzeu, a apartinut generalului Inzov, cel care l-a gazduit pe ”fondatorul limbii ruse moderne”.

Casa Puskin. Sursa foto: Tolea93/Wikipedia.org

Mai puteti include pe harta turistica a Chisinaului: Arcul de Triumf, Statuia lui Stefan cel Mare, Parcul Valea Morilor, Parcul Dendrariu, Turnul de apa, Muzeul de Arta sau Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala. 

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 3 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni