Cum primavara de abia a venit, calatoriile noastre pot incepe cu cateva obiective turistice in Cracovia. Putine locuri din lume aduna la un loc atat de multe comori ale Evului Mediu tarziu, Renasterii si Barocului, dar si povesti ale ghetoului nazist. Capitala regilor polonezi a fost asezata intr-o vale bogata, la poalele Carpatilor si a devenit, in timp, inima culturala a Poloniei. Nu este un secret faptul ca o asa destinatie atrage milioane de turisti, in special in luna mai, atunci cand se desfasoara Carnavalul Studentesc Juwenalia.
Cracovia se intinde in valea Fluviului Vistula, la 300 de kilometri distanta de Varsovia. Se spune ca numele Krakow-Cracovia, vine de la capetenia locului Krak, care dupa o lupta crancena ar fi rapus un dragon pe colina pe care s-a inaltat Cetatea Wawel.
Si cu legende sau fara, Polonia este o tara de poveste, iar capitala sa, unul dintre cele mai frumoase centre istorice din Europa. Turistii care nu vor sa cheltuie multi bani, dar in acelasi timp vor sa se bucure de un oras european, ar trebui sa ia in calcul Cracovia. O zi petrecuta pe meleagurile poloneze va poate scoate din buzunar 44,96 de dolari sau 149,00 zloti polonezi. 80 de zloti veti cheltui pentru cazare la un hotel de 3 stele, 20 zloti pentru transport. Alti 40 de zloti veti cheltui pe mancare, 27 pe bauturi si 16 zloti pentru muzeu sau o alta atractie.
De altfel, un city break de 3 nopti, la un hotel de 3 stele situat in centrul orasului, ajunge la 309 euro/persoana, ce include biletul de avion.
Cracovia e atestata din secolul al VII-lea, iar de-a lungul vremurilor a devenit unul dintre cele mai de importante centre culturale, academice si artistice ale tarii. In lunga sa calatorie a adunat adevarate comori, pe care va invitam sa le descoperiti in randurile de mai jos:
Un mod excelent de a cunoaste Cracovia este o croaziera pe Fluviul Vistula, in care veti avea timp sa admirati orasul. Se poate calatori cu asa numitul tramvai fluvial, cu un catamaran Bentley si, temerar, cu un caiac.
Orasul medieval a adunat pe strazile sale minunatii arhitecturale si povesti regale pe care le puteti descoperi daca strabateti pe jos stradutele pietruite. Vizitati cele 28 de muzee ale Cracoviei, Muzeul Czartoryski indeosebi, pentru capodopera lui Leonardi da Vinci, Doamna cu hermina. Cafenele din zona sunt prilej tocmai bun pentru a va trage sufletul si a porni cu forte proaspete spre alte locuri populare.
Piata Centrala a Cracoviei a fost construita in secolul al XIII-lea si este, desigur, locul de intalnire al localnicilor, turistilor, si spatiu pentru diferitele evenimente de strada. Cele mai frumoase resedinte princiare se afla aici, la fel si multe cladiri istorice, magazine cu suveniruri, fiecare cu propria sa atmosfera.
In luna mai, Rynek Glowny devine neincapatoare, studentii pun stapanie pe strazi intr-un frumos si colorat carnaval numit Juwenalia.
Vestitul Drum Regal al Cracoviei incepe de la Biserica Sf.Florian, trece prin Turnul de paza Barbakan, unul din cele trei astfel de avanposturi fortificate care mai exista in Europa, si intra in Stare Miasto. Din Piata Centrala, drumul se continua pe strada Grodzka pentru a ajunge la Castelul Wawel, fosta resedinta a regilor Poloniei. De aici, privelistea este impresionanta, scoateti aparatul de fotografiat pentru ca veti surpinde panoramic Vistula.
Un important simbol al orasului medieval este Castelul Wawel, ce a fost resedinta a trei dinastii de monarhi. Devenit muzeu, turistii au ocazia sa admire opulenta salilor regale: Sala Senatorilor – sala balurilor, a Turnirului, a Paradei Militare, a Zodiacului, a Planetelor, a Bataliei de Orscha. Cea mai renumita dintre sali este cea a Ambasadorilor, datorita celor 30 de sculpturi in lemn de pe tavan, cunoscute sub numele de ,,capetele de la Wawel’‘.
In suburbiile orasului Oswiecim, la 60 de kilometri de Cracovia a ramas ca marturie a ororilor naziste, lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Astazi muzeu, lagarul inca produce o teribila impresie asupra vizitatorilor prin camerele de gazare, baracile detinutilor, hainele fostilor prizonieri ori a dovezilor foto si video din acei ani.
O atentie deosebita merita si Mina de Sare Wieliczka, inclusa in Patrimoniul UNESCO. Este singura mina din lume ce a avut activitatea neintrerupta inca din Evul Mediu. Se presupune ca ar exista 300 de kilometru de tuneluri subterane. De asemenea, adaposteste cea mai mare catedrala din Polonia si multe altare sapate in sare, adevarate capodopere.
Bazilica Sf. Maria trebuie sa fie inclusa in traseul turistic al Cracoviei. Cladirea a fost construita in secolul al XIII-lea si este o capodopera a arhitectilor. Ce o face deosebita fata de un alt lacas de cult este cel mai vechi si cel mai mare altar gotic din lume, ce masoara 13 metri inaltime.
Nu plecati din Cracovia pana nu vedeti si Cafeneaua Singer. Este unul dintre cele mai interesante locuri de relaxare. Singer Cafe se afla in districtul Kazimierz si in locul meselor anoste, clientii se pot aseza la vechile masini de cusut Singer, o adevarat idee de cum sa faci un bussines altfel. Melomanii pot asculta si muzica in surdina, un melanj din acorduri populare, evreiesti si tiganesti.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…
Vezi comentariile
Cred ca prima fotografie pe care o prezentati ca fiind Cracovia este de fapt Varsovia- centrul vechi.
Multumim pentru mesaj. Am cautat in arhiva noastra, fotografia apare ca fiind Cracovia, dar seamana teribil de mult cu centrul vechi din Varsovia, un alt oras magnific. Asa ca am schimbat imaginea. Multumim tare mult!