Articolele zilei

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi. Cate locuri cu talc exista in Baniei

Distribuie

Continuam seria de obiective turistice in Craiova si imprejurimi, de aceasta data. In Banie am aflat ca exista multe locuri cu talc, inca nedescoperite. Poate pe unele le stiti, poate de altele ati auzit, dar poate nu ati ajuns sa le vedeti pe toate. Asa ca, punem pe lista cele mai uluitoare atractii si speram sa va inspire pentru weekend sau uramatoarea vacanta.

Poiana bujorului din Padurea Plenita

Specialistii l-au numit Paeonia Peregrina si este un bujor salbatic care se gaseste doar prin aceste parti ale tarii. In Poiana Bujorului din Padurea Plenita veti gasi numeroase exemplare, care mai de care mai frumoase. Doar 59 de kilometri despart orasul Craiova de aceasta arie protejata inca din anul 2000. Florile de bujor nu au doar frumusete, inca din antichitate oamenii stiau puterile sale vindecatoare.

Poiana Bujorului din Plenita. Sursa foto: sites.google.com

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi: Palatul Jean Mihail – Muzeul de Arta

Nu gresim daca spunem ca Oltenia se mandreste cu una dintre cele mai frumoase cladiri in stil neobaroc. Aceasta este reprezentata de Palatul Jean Mihail, in prezent Muzeu de Arta, o cladire magnifica, construita dupa schitele arhitectului francez Paui Gottereau. Palatul a apartinut familiei Mihaililor, de origine macodoneana, care s-au stabilit aici in secolul XIX. Musai sa o vizitati, daca va place sa va clatiti ochii cu ceva sublim!

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi. Cate locuri cu talc exista in Baniei: Palatul Jean Mihail la interior. Sursa foto: craiovaculturala.ro

Plaja de la Bascov

Plaja de la Bascov este simbolul turismului din Dolj sau ”Litoralul Olteniei”. Craiovenii prefera sa parcurga cei aproape de 100 de kilometri si sa se scalde in Dunare, fiind alternativa mai ieftina a Marii Negre. Asa ca, de sunteti prin zona nu pierdeti o balaceala pe cinste in apele fluviului. Incercati sa evitati weekendu-urile, plaja este intesata de turisti veniti sa se distreze pe bani putini.

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi. Cate locuri cu talc exista in Baniei: Plaja de la Bascov. Sursa foto: morom3t3.wordpress.com

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi: Complexul Lacustru Preajba-Facai

Daca vreti o gura de oxigen, dar totusi aproape de oras, Complexul Lacustru Preajba-Facai este locul perfect in care sa faceti asta. Protejata prin lege, rezervatia de tip acvatic se intinde pe o suprafata de  28 hectare. Luati camera foto fiindca veti putea fotografia lacuri, mlastini, pasari, dune de nisip si un apus impresionant.

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi. Cate locuri cu talc exista in Baniei: Complexul Lacustru Preajba-Facai. Sursa foto: informatii-romania.ro

Casa memoriala Amza Pellea

Nu credem sa existe roman care sa nu il indrageasca pe regretatul actor Amza Pellea. Rolurile pe care le-a jucat de-a lungul carierei, cele istorice, precum Decebal sau Mihai Viteazul i-au adus doar cuvinte de lauda din partea criticilor de film. Poporul l-a iubit in schimb pentru viata care i-a dat-o lui  ,,Nea Marin Miliardarul”. Asa ca nu treceti mai departe de Bailesti, opriti pe strada General Eremia Grigorescu la numarul 58 si va veti intoarce in casa copilariei lui Amza.

Radacinile magistralului Amza Pellea. Sursa foto: radiobailesti.ro

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi: Castrul roman Pelendava

Cei pasionati de istorie, arheologie si romani nu trebuie sa se indeparteze de orasul Craiova. Pot admira Castrul Pelendava, iesit la suprafata in urma unui cutremur, in curtea Manastirii Cosuna. De altfel, nestiind ce comori sunt ascunse in aceste ruine, biserica a folosit cateva caramizi ale castrului pentru ridicarea lacasului de cult.

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi. Cate locuri cu talc exista in Baniei: Ruinele Cetatii Pelendava. Sursa foto: monumenteoltenia.ro

Casa Baniei

Interesati de arta medievala? Casa Baniei este un bun reper, fiind cea mai veche constructie civila din Craiova. De constructia sa se pare ca s-au ingrijit marii boieri Craiovesti la sfarsitul secolului XV. Descendent al aceleiasi familii, domnitorul Constantin Bramcoveani a reconstruit casa in anul 1699. De-a lungul anilor si a cotropirilor straine, Casa Baniei a folosit ca sediu administrativ austriac, sediu al Tribunalului, liceu (Fratii Buzesti). In prezent, acest monument ofera turistilor informatii pretioase despre traditiile regiunii.

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi. Cate locuri cu talc exista in Baniei: Casa Baniei. Sursa foto: monumenteoltenia.ro

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi: Parcul Romanescu

Una dintre oazele de verdeata ale Craiovei este Parcul Romanescu. Localnicii il mai stiu ca Parcul Bibescu, deoarece primaria a cumparat terenul, pe care este astazi amenajat, de la Iancu Bibescu. Amenajarile au inceput in anul 1897, dupa schitele arhitectului Edouard Redont. Parcul a fost inaugurat in anul 1903, eveniment la care a participat si Regele Carol, iar de atunci craiovenii se bucura de verdeata. Din plin am spune daca ne uitam la cele 100 de hectare pe care a fost pozitionat. Astfel ca, cei care ajung in parc se pot bucura de un lac, un castel fermecat, pod suspendat, un foisor, hipodrom si un amfiteatru.

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi. Cate locuri cu talc exista in Baniei: Parcul Romanescu. Sursa foto: gds.ro

Rezervatia ornitologica, Ciuepercenii Noi

In zona inundabila a judetului Gorj ( in Lunca Dunarii), exista 500 de hectare protejata prin lege. Nu, nu doar apa si stuful au fost ocrotite, dar si cele peste 140 de specii de pasari, un adevarat habitat pentru innaripate, nederenajate de nimic si nimeni. Daca actiunea de birdwatching se numara printre pasiuni aici puteti surprinde lisita, egreta mica, pelicanul cret, barza neagra si barza alba, starcul rosu.

Obiective turistice in Craiova si imprejurimi. Cate locuri cu talc exista in Baniei: Rezervatia ornitologica, Ciuepercenii Noi. Sursa foto: ecofishdanubius.ro
Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 4 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni