Obiective turistice in Giurgiu. Ce sa nu ratezi daca ajungi aproape de granita cu Bulgaria

Distribuie

Ne delectam cu cateva obiective turistice in Giurgiu, locuri pe care nu trebuie sa le ocoliti daca ajungeti la granita naturala, formata de Dunare, dintre Romania si Bulgaria. Ascultam povesti de odinioara la Conacul Druganescu, ne relaxam in Parcul Comana, ajungem sa facem si plaja si ne racorim in Padurea Manafu. Sunt doar cateva dintre obiectivele ce merita vazute in judet.

Conacul Druganescu

Conacul, ridicat la numai 30 de kilometri distanta de Bucuresti, este unul dintre cele trei exemple de ctitorii brancovenesti, alaturi de Mogosoaia si Potlogi. Palatul Druganescu este mai putin cunoscut, dar din fericire recuperat si transformat in Centrul Pastoral-Cultural ,,Gavril Druganescu”. Ca sa ajungeti in comuna Floresti-Stoenesti, in judetul Giurgiu trebuie sa iesiti pe A1 Bucuresti-Pitesti.

Conacul Druganescu. Sursa foto: ziarullumina.ro

Ansamblul Druganescu se poate vizita gratuit, el cuprizand si Biserica Buna Vestire, zidita in anul 1723. Mostenire lasata de Gavril Druganescu, mare vornic de Tragoviste, apoi de Constantin Brancoveanu si apoi Stefan Cantacuzino, este astazi una dintre remarcabilele atractii ale judetului.

In lunga sa istorie, conacul a fost cumparat de printesa Marina Stirbey Brancoveanu, apoi, dupa intre 1965-1967 a fost renovat. Conacul Druganescu strajuieste un mare parc, unde puteti vedea arbori de sute de ani, asa cum este dudul de langa cladire.

Obiective turistice in Giurgiu: Parcul Natural Comana

Tot in apropiere de Bucuresti, aproximativ 30 de kilometri, se afla oaza de verdeata a judetului Giurgiu, Parcul Natural Comana. Apropierea de capitala il face locul perfect pentru escapada noastra la sfarsit de saptamana. Vegetatia si apele de aici, protejate prin lege, au pus stapanire pe o suprafata de 25.000 de hectare. Sa nu fiti surprinsi ca printre atatea plante, stuf si apa veti da nas in nas cu popandaul, broasca testoasa de balta, tritonul danubian, dar si multe pasari care isi gasesc refugiul aici.

Comana. Oaza de liniste la 30 de kilometri de Bucuresti. Escapada de o zi in Delta Giurgiului: locul unde creste bujorul romanesc, margaritarul si ghimpele. Sursa foto: blog.hotelguru.ro

Sambata, 21 iulie, biciclistii sunt asteptati in parc pe ruta cicloturistica ”Intre Istorii”. Nu uitati sa aveti la voi o pereche de ochelari de soare originali, pentru o protectie 100%, o sticla cu apa, elementele de protectie si o mini trusa d eprim ajutor, in cazul micilor accidente. Detalii despre eveniment si inscrierea contra cost le gasiti pe site-ul oficial al parcului.

Casa memoriala ”Gellu Naum”

Aproape de Rezervatia Comana, pasionatii de literatura, pot vedea locul in care a trait si a scris scriitorul Gellu Naum. Filosof, poet, eseist, dramaturg, Naum a fost unul dintre reprezentantii de seama ai suprarealismului in Europa. Casa e mare, acoperita toata cu vita de vie salbatica. E decorata simplu, cu strictul necesar: un pat, un scaun, o biblioteca si mobila de bucatarie veche cu accente rosii, asa cum ii er ape plac sotiei scriitorului, Liggya Naum. Un loc de tihna, in care veti putea vedea atelierul in care Gellu Naum compunea poemele, masuta de cafea, fotografii vechi si daruri primite de la prieteni.

Casa Gellu Naum. Sursa foto: centru-respiro.ro

Obiective turistice in Giurgiu: Padurea Manafu

Padurea Manafu se inalta semet in satul Valea Bujorului din comuna Izvoarele, la 36 de kilometri de Bucuresti. Cu un strat de pamant mai mult argilos, datorita paraiaselor padurea este un amestec de salcam, stejar brumariu, paducel, brebenei si violete. Atractia padurii, bujorul romanesc, rasare gingas prin luminisuri in lunile mai-iunie, o desfatare pentru ochi cu atata culoare.

Padurea Manafu. Sursa foto: locuridinromania.ro

Biserica Sfantul Nicolae

Desigur, va veti intreba ce are deosebit un lacas de cult, incat sa merite vizita voastra! Ei bine, Biserica Sfantul Nicolae a fost initial o geamie musulmana. Aceasta constructie a fost transformata in biserica ortodoxa in anul 1830, atunci cand orasul Giurgiu a iesit de sub dominatia otomana.

Biserica Sfantul Nicolae. Sursa foto: Arcanu/ giurgiuveanul.ro

Obiective turistice in Giurgiu: Observatorul Ornitologic Comana

Delta Neajlovului gazduieste si un Observator Ornitologic, care a fost amplasat langa aleea ce face legatura dintre padure si balta. Veti putea observa un indicator catre turnul de lemn cu ferestre, care mai tot timpul sta inchis. Din acest loc incepe un podet de lemn lung de aproape 50 de metri care va va duce catre un foisor. Urcati in varful lui si admirati intreaga zona, cu putin noroc puteti observa si cateva pasari, pe care doar in Delta Dunarii le mai puteti admira.

Spre Observatorul Ornitologic. Sursa foto: la-povestile-mele.blogspot.ro

Podul Prieteniei

Cum Dunarea si-a croit drum prin aceste locuri, oamenii s-au vazut datori sa isi faciliteze accesul de pe um mal pe celalalt. In cazul Podului Prieteniei, acesta leaga orasele Giurgiu de Ruse. Construit in anul 1954, a fost reabilitat, iar din cei 3 kilometri cat tine mastodontul de fier, pe o portiune este si mobil, pentru a permite navelor sa treaca. Asa ca, daca va apuca dorul de duca, sa stiti ca din Giurgiu aveti fir intins catre vecinii nostri bulgari.

Podul Prieteniei. Sursa foto: libertatea.ro

Obiective turistice in Giurgiu: Insula Mocanu

Nu ne indepartam prea mult de Podul Prietenie si ne indreptam catre Insula Mocanu. Localnicii profita la maximum de aceasta zona in zilele toride de vara. Cu chef de apa si balaceala puteti ajunge pe plaja de aici, profitand de vremea buna. Aveti timp sa luati cu voi si o carte buna pe care sa o cititi intre pauze.

Obiective turistice in Giurgiu. Ce sa nu ratezi daca ajungi aproape de granita cu Bulgaria: Ostrovu Mocanu. sursa foto: informatii-romania.ro

Chiar daca nu sunteti pe malul marii, soarele straluceste la fel de intens, asa ca nu uitati de crema cu factor de protectie si o pereche de ochelari vogue pe care ii gasiti la un pret redus. In restul anului, desigur ca puteti veni pe malul apei la o partida de pescuit somn, caras, mreana, salau si alte specii. Pe aceasta plaja se ajunge doar cu barca, dar calatoria dureaza cateva minute ca sa va bucurati de cei aproape 5 kilometri de verdeata.

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 3 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni