Situat în centrul României, estul Transilvaniei, județul Harghita se bucură de peisaje montane superbe și zeci de obiective turistice unice în țară.
Locuit încă din paleolitic, potrivit descoperirilor arheologice, teritoriul județului Harghita cucerește prin diversitatea de atracții turistice și activități în aer liber, din orice anotimp.
Dacă ai ajuns în județul Harghita și nu știi de unde să-ți începi traseul, îți propunem un tur al celor mai importante 7 obiective turistice, cu plecare din orașul reședință de județ.
Atestat documentar de la 1558, orașul este așezat în mijlocul depresiunii Ciucurilor, la poalele muntelui Şumuleu Mare. Înconjurat de păduri de molid, aici te vei bucura de aer curat și peisaje fermecătoare, datorită altitudinii de până la 730 de metri. Nu pleca din Miercurea Ciuc fără să vizitezi trei dintre cele mai atractive obiective turistice din reședința județului Harghita.
Cel mai vechi monument istoric al orașului, castelul cu bastioane a fost reconstruit între 1714–1716, în stilul renașterii târzii. Castelul poartă numele constructorului, Francisc Mikó de Hídvég, căpitan suprem al scaunelor secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin, diplomat și cronicar. Cetatea Mikó a reprezentat un punct strategic la granița de Est a Imperiului Habsburgic și este, în prezent, sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului.
Înființat în 1930, muzeul este renumit mai ales pentru Festivalul European de Muzică Veche, organizat anual în curtea interioară, unde au loc recitaluri și concerte de muzică cultă. De asemenea, aici poți admira colecţii etnografice și arheologice, precum și colecții de carte veche, artă plastică şi ştiinţele naturii. Muzeul mai expune și tablourile pictorului Nagy Imre, organizate într-o galerie dedicată atât operelor, cât și moștenirii sale materiale.
Construit de călugării franciscani în perioada 1442-1448, în stil gotic, lăcașul de cult a cunoscut numeroase transformări și reconstrucții. În prezent, biblioteca mănăstirii se mândrește cu cea mai bogată colecție bisericească din Transilvania de tipărituri antice, codice pictate și rarități de carte.
Atracțiile bisericii ridicate în stil baroc sunt statuia Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus, confecționată din lemn de tei aurit, și Trandafirul de aur al Sanctuarului Marian, dăruit de Papa Franisc cu ocazia vizitei din 2019.
Continuăm turul celor mai atractive obiective turistice în Harghita, pe drumul național DN13A. În apropierea orașului Odorheiu Secuiesc vei găsi, la Băile Szejke, un loc în care poți „străbate” la pas tot Ardealul, printre machetele celor mai reprezentative clădiri din Transilvania. În Parcul Mini Transilvania mai poți vizita și un muzeul dedicat apelor minerale, județul Harghita fiind renumit pentru apele sale minerale îmbuteliate, Borsec, Perla Harghitei, Bilbor sau Tușnad.
Vizitată anual de 400.000 de turiști și unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Harghita, salina Praid se bucură de o notorietate internațională, datorită microclimatului său unic, benefic pentru relaxare și revigorare.
Aflată la o adâncime de 120 de metri, baza de agrement este accesibilă pe cele 300 de trepte care coboară printre straturile de sare de diferite culori, sau cu autobuzele salinei, care asigură transportul de la poarta de intrare până la nivelul destinat turiștilor.
Aici te poți relaxa cîteva ore bune în aerul puternic ionizat, în spațiile de agrement amenajate, printre care și o capelă ecumenică, un cinema 3D sau o cafenea.
Tot în comuna Praid mai poți vizita și Muntele de sare, monument al naturii aflat într-o arie protejată de interes național. Rezervația naturală Dealul Sării se întinde pe 66 de hectare și acoperă unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa.
Frumusețea exotică a acestui obiectiv turistic este dată de canionul de sare săpat de pârâul Corund, format din stânci abrupte și creste de sare albe.
Aflate la o distanţă de numai 55 de kilometri de Miercurea Ciuc, aceste obiective turistice sunt veritabile comori naturale ale Ținutului Secuiesc. Aici poți petrece ore întregi doar relaxându-te la malul apei de un albastru cristalin, în mijlocul naturii pe care localnicii au învățat să o promoveze cu succes. Nu departe de lacul de origine vulcanică se află și Rezervația Tinovul Mohoș, o zonă mlăștinoasă care se poate vizita în prezența unui ghid, care te va plimba printre ochiurile de apă pe trasee special amenajate.
Visezi la o vacanță cu mare, soare și distracție, în care nicio zi să nu…
O rochie de seara poate schimba complet vibe-ul pozelor tale. Dat fiind ca e iarna,…
Gastronomia este un domeniu al armoniei, unde ingredientele se îmbină pentru a crea experiențe unice.
Când vine vorba de protejarea interiorului mașinii tale, alegerea unor covorașe auto de calitate este…
În inima Transilvaniei, satul Cund găzduiește un loc cu adevărat special: Valea Verde Retreat. Acest…
Creioanele colorate sunt instrumente esențiale atât pentru artiști profesioniști, cât și pentru pasionații de desen,…