Articolele zilei

Obiective turistice in Mures. Ce poti face in acest judet multietnic

Distribuie

Si de aceasta data ne oprim in Romania, ca sa vizitam obiective turistice in Mures, un frumos judet multietnic, unde romanii, maghiarii si sasii au ajuns sa convietuiasca. Asta se reflecta si in traditiile, gastronomia si arhitectura localitatilor, iar asta confera acestei zone a tarii un farmec aparte. Va invitam sa explorati pe indelete cele 7 atractii care ne-au atras atentia:

Parcul Natural Defileul Muresului Superior

Declarat arie protejata Parcul Natural Defileul Muresului Superior este de explorat ;la pas. Prin acest loc muntii lasa locul defileului, ca mai apoi sa se intalneasca cu apele ce traverseaza acest incredibil loc natural. Defileul Deda – Toplita a fost si el inclus in acest parc, si, de asemenea, merita fotografiat. Doua atractii religioase veti intalni pe drumul prin defileu: biserica din satul Rastolita( de secol XVIII) si troita din Galaoaia, asemanatoare celor din Cimitirul Sapanta.

Parcul Natural Defileul Muresului. Sursa foto: peterlengyel.wordpress.com

Obiective turistice in Mures: Saschiz

Ati auzit de Saschiz? Este unul dintre cele mai fermecatoare asezari rurale din Transilvania, iar Printul Charles viziteaa des aceste meleaguri. Chiar daca distanta este destul de mare pana in Mures, fata de Bucuresti, de exemplu, drumul merita efortul vostru. Localitatea are acea liniste tipic saseasca, dar se remarca si prin impresionanta biserica fortificata.

Obiective turistice in Mures. Ce poti face in acest judet multietnic: Saschiz. Sursa foto: Wikipedia.org

Cladirea in stil gotic are multi ani trecuti peste ea, fiind ridicata in anul 1493, in cinstea Regelui Stefan I al Ungariei. La nici doi pasi de biserica aventurati-va pe strazi ca sa explorati Turnul cu ceas, o cladire de prin secolul XV. Tot prin imprejurimi o sa descoperiti si cetatea taraneasca, ridicata in secolul al XIV-lea.

Mocanita Sovata

Printre cele mai interesante obiective turistice in Mures regasim Mocanita Sovata, o locomotiva cu aburi construita pe la 1949, in Polonia. O atractie pentru turistii care ajung prin aceste parti ale tarii. Cele 4 vagoane tip gondola permit o vizibilitate foarte buna calatorilor, iar cei 30 de kilometri la ora sunt suficienti ca sa parcurga traseul Sovata-Campu Cetatii.

Obiective turistice in Mures. Ce poti face in acest judet multietnic: Mocanita Sovata. Sursa foto: amfostacolo.ro

Tenderul, componenta in care se depoziteaza apa si carbunele au fost construite la Uzinele Resita in anul 1916. Traseu Sovata-Campu Cetatii. Putin mai in nord, in judetul Maramures, cei pasionati de linii ferate inguste se pot plimba cu mocanita din Viseul de Sus. Potrivit site-ului mocanitasovata.ro, mocanita pleaca din Gara Mica in fiecare zi, la orele 11, 14 si 17.

Cei care isi doresc o clipa de relaxare in ape sarate o pot face in Sovata, ”perla judetului Mures”. Puteti profita de 2 zile de cazare in statiune pentru a va bucura la maximum de proprietatile benefice sanatatii ale Lacului Ursu. Acesta detine 3 recorduri mondiele: este un lac sarat inconjurat de vegetatie, se cunoaste data la care s-a format si este cel mai mare lac helioterm din lume( cu apa calda).

Obiective turistice in Mures: Sighisoara

Indeajuns sau poate inutil sa spunem ca Sighisoara este unul dintre cele mai frumoase orase, dar si printre putinele cetati medievale inca locuite din Europa. 120 de kilometri o despart de Brasov si doar 55 de Targu Mures. Vechile legende spun ca in cetate a locuit tatal lui Vlad Tepes, Vlad Dracul, casa care in prezent este deschisa vizitatorilor. Cetatea, intemeiata de colonistii sasi in secolul XII, pe malul lin al Tarnavei Mari, a fost ridicata pe doua nivele.

Obiective turistice in Mures. Ce poti face in acest judet multietnic: Sighisoara. Sursa foto: descopera.org

La primul se afla casele, turnurile breslelor mestesugaresti si zidurile inalte pana la 14 metri. La al doilea nivel se poate ajunge si pe Scara Scolarilor, ca sa ajungeti la Biserica din Deal, la cimitirul vechi si Scoala de aici.

In prezent doar 9 turnuri isi mai pastreaza forma initiala, iar cel mai reprezentativ pentru oras este Turnul cu ceas. O alta atractie a orasului, ce aduna la sfarsit de iulie turisti din toata lumea, este Festivalul Medieval. Daca va ganditi sa stati in cetate in zilele de 27-29 iulie, ati face bine sa rezervati de pe acum. ( daca mai exista locuri).

Castelul Kemeny

Calator prin Mures? Faceti popas in localitatea Brancovenesti, la Castelul Kemeny, o bijuterie arhitectonica inaltata pe aceste meleaguri de catre familia Kemeny. Se afla foarte aproape de DN 15 Regin-Toplita si nu aveti cum sa il ratati deoarece este inconjurat de ziduri de cetate, groase. Stilul renascentist observabil in prezent se datoreaza lucrarilor de restaurare anul din 1816. Un impresionant complex ce merita vazut, in special de cei pasionati de arhitectura.

Obiective turistice in Mures. Ce poti face in acest judet multietnic: Castelul Kemeny. Sursa foto: corbiialbi.ro

Obiective turistice in Mures: Cetatea medievala

Orasul Targu Mures adaposteste una dintre cele mai interesante cetati medievale din Transilvania. Zidurile groase se intind pe o suprafata de peste 4 hectare, regrupand nu mai putin de 7 bastioane ridicate cu truda de breslele muncitoresti. La interior, turistii au ocazia sa vada Biserica Reformnata-Calvina(cea mai veche cladire din oras) si Cladirea Manutantei. Peretii realizati din piatra de rau si caramida au ascultat multe povesti de-a lungul anilor, asa ca ar fi pacat sa nu popositi aici fie doar si pentru un tur rapid. Daca ajungeti in Mures la ”Zilele Targmuresene”, ”Festivalul berii” sau la ”Sarbatoarea Vinului si mustului” veti descoperi in cetate o atmosfera de sarbatoare.

Obiective turistice in Mures. Ce poti face in acest judet multietnic: Cetatea medievala. Sursa foto: hotelgrand.ro

Targu Mures

Nu ocoliti municipiul de resedinta al judetului Mures. Targu Mures are numeroase locuri frumoase, monumente istorice, piete, parcuri sau institutii culturale. Daca va place sa fotografiati, Platoul Cornesti este perfect, de aici veti avea o panorama a intregului oras. Intorsi in mijlocul urban, in centrul vechi veti putea vizita Piata Trandafirilor. Tot de aici, toate drumurile duc catre cele mai importante obiective turistice, constructii arhitecturale cu care localnicii se mandresc tare. Palatul Culturii, cladirea Primariei, Turnul Frnciscanilor, Scara Rakoczi, Cetatea Medievala si Sinagoga ”Status Quo Ante”.

Obiective turistice in Mures. Ce poti face in acest judet multietnic: Targu Mures. Sursa foto: ms.sapientia.ro

Valea Muresului

Dupa vastul fluviu, si anume, Dunarea, Muresul se incapataneaza sa isi pastreze un loc doi al cursurilor mari de apa din Romania. In drumul sau, apele sale aduna 6 afluenti, si apoi cu putere scalda pamantul pe o portiune de aproape 800 de kilometri. Harghita, Muresul, Hunedoara, Arad si Alba sunt judetele prin care apa Muresului trece ca mai apoi sa se verse in Tisa. 22 de kilometri, raul delimiteaza frintiera romana-ungara. Peisajul din aceasta vale adanca, sculptata de ape este un loc tare primitor pentru calatorii de oriunde. Numai vederea Muntilor Apuseni separati de Poiana Rusca, a Defileului Deda-Toplita (34 de kilometri), Izvorului Bradul, statiunii Lunca Bradului sau a Muntilor Calimani, totul este o spelndoare in natura.

Valea Muresului. Sursa foto: mapio.net
Ana Maria Olteanu

Vezi comentariile

  • Ca si puncte de atractie turistica se mai pot mentiona macar: Statiunea Sovata, Salina Praid, Valea Muresului (Reghin -Toplita) ETC. O zi placuta

    • Buna ziua. Multumim tare mult pentru sugestii. Sa stiti ca statiunea Sovata este mentionata in pragraful despre mocanita. :) Cat despre celelalte 2 atractii: Praid este in judetul Harghita), asa ca ramane Valea Muresului. O zi tare frumoasa!

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 4 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum o lună

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni