Pentru ca judetele Romaniei ascund comori nebanuite, ne oprim astazi in Neamt ca sa descoperim ce are de oferit aceasta zona. Statiunea Durau, Manastirea Agapia, partia de schi de pe Dealul Cozla, Hanu Ancutei, Codrii de Arama sau Cetatea dacica Petrodava. Acestea sunt doar cateva dintre atractiile acestei parti din Moldova, dar noi ne-am oprit la 7 dintre ele.
Lacul de acumulare Bicaz(cunoscut de localnici ca Izvorul Muntelui) este locul in care Masivul Ceahlaul, in zilele senine, se oglindeste in apele de culoarea smaraldului. Un peisaj ce va lasa fara grai si care aminteste de Lacul Louise din Canada.
Apele adunate in acest baraj se intind pe o distanta de 40 de kilometri si au un volum impresionant de peste 1.250 de milioane de metri cubi. Fundul lacului ascunde adevarate comori pentru pescarii innascuti: pastrav, mreana, clean, platica.
Pe timpul verii, cei care ajung in aceste magnifice locuri pot trai aventura vacantei cu barca sau cu hidrobicicleta pe luciul Lacului Bicaz.
Se spune despre Masivul Ceahlau ca este Olimpul romanilor, fiind considerat altarul Zeului Zalmoxis. Asadar, loc legendar, de o mare incarcatura spirituala, precum multe zone din muntii Romaniei, Ceahlaul reuseste sa impresioneze. Iar pe data de 6 august, localnici, turisti de pretutindeni, poate chiar oameni care nu au urcat vreodata pe munte, strabat potecile si vin aici sa sarbatoreasca Ziua Muntelui Ceahlau.
Ca sa ajungeti sus pe platou, puteti alege din cele 7 trasee montane special amenajate. Cel mai scurt dintre ele dureaza 3 ore si jumatate si porneste de la Cabana Izvorul Muntelui (797 m), trece prin Curmatura Lutu Rosu (1020 m) si in final ajunge la Cabana Dochia (1750 m).
Cel mai inalt varf al ,,pietrei nestemate”a Moldovei (Descriptio Moldaviae, Dimitrie Cantemir) este Varful Ocalasu Mare, cu altitudinea maxima de 1907 de metri.
Stiati ca puternicul zimbru este cel mai mare mamifer de uscat din Europa, putand ajunge si la 800 de kilograme? Daca ajungeti in judetul Neamt faceti o vizta si Zimbrariei „Dragoş Vodă”. Este unul dintre putinele locuri din Romania in care mai puteti zari aceste creaturi ce se afla pe pamant romanesc de sute de ani. Zimbraria se afla in Parcul Natural ,,Vanatori Neamt”, un loc care pe noi ne-a cucerit.
Daca aveti la dispozitie mai multe zile libere spunem noi ca merita sa explorati Cheile Bicazului. De altfel, Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas este unul dintre cele mai frumoase locuri din tara noastra. Un loc si cu importanta istorica, datorita drumul transcarpatic ce leaga Moldova de Transilvania. Printre atractiile parcului sa stiti ca se numara si Lacul Rosu, Cheila Sugaului, Pestera Neagra sau Varful Hasmasu Mare si 18 trasee montane, de incercat fiind echipati corespunzator.
O oprire se impune si la Cetatea medievala Neamt. Nu exista turist care sa ocoleasca aceasta constructie ridicata pe stanca Timus pe Culmii Plesului. De la o inalmie de 480 d emetri, domnitorii moldoveni puteau vedea Valea Moldovei si pe cea a Siretului pana la drumul care trecea prin munte tocmai in Transilvania. Potrivit izvoarelor istorice, cetatea a fost construita de Petru I, in secolul al XIV-lea, fortificata de Stefan cel Mare si distrusa de Mihai Rcaovita. Azi, este monument istoric, iar turistii pot afla intre zidurile cetatii, istoria locului.
Povestirile cu Nica a Petrei inca ne mai rascolesc amintirile din copilarie. Humulestii-s tare vechi si tare-s dragi cum nu-i alt sat. Pe strada Ion Creanga, la numarul 8 indrazniti sa deschideti portita si sa intrati in curte, tocmai pasiti pe urmele ce le-a lasat odata copilul Creanga. Astazi, casa poarta cu ea o multime de povesti ale familiei si isi tine usile larg deschise pentru calatorii curiosi.
Cum ajungeti in judetul Neamt, intrebati pe ici pe colo de Piatra Diavolului sau Piatra Teiului, cum mai este cunoscuta de catre localnici. Unul dintre cele mai bizare obiective turistice naturale din Romania se afla in regiunea Coada Lacului, in comuna Poiana Teiului.
Ciudata stanca, despre care satenii spun ca noapte se misca cate putin, a fost asezata, in mod misterios, la intersectia a 4 drumuri. Potrivit legendelor locale, demult, tare demult, la inceputurile lumii, Diavolul a facut pact cu Dumnezeu ca ii va lua locul cand va rupe o stanca de pe Ceahlau. Si asa s-a intamplat, doar ca speriat, Diavolul a scapat pietroiul in apele Bistritei. Si de atunci, uratenia, tot incearca si incearca sa o ia de acolo.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…