Articolele zilei

Obiective turistice in Salaj. Ce puteti vedea pe Platforma Somesana

Distribuie

Continuam seria calatoriilor in judetele Romaniei, iar astazi descoperim obiective turistice in Salaj. Toamna ne ajuta cu temperaturile sale placute si suportabile pentru a afla cat mai multe comori de pe Paltforma Somesana. 

Muntii Meses

Muntii Meses nu sunt foarte inalti, astfel ca orice turist poate parcurge cararile sale si se poate bucura de pajistile sale. Cel mai inalt punct este in Varful Magura Priei, la 996 de metri. Poicu, Ponita sau Ortelecu sunt vaile frumoase ce impart culmea Mesesului, cum dealurile Pomat si Citera contureaza perfect acesti munti ai Apusenilor.

Muntii Meses. Sursa foto: romanianturism.com

Obiective turistice in Salaj: Castelul Báthory din Simleu Silvaniei

Cetatea Báthory, chiar daca este o ruina, merita admirata macar ca o fila din istoria acestei regiuni. Din ansamblul monumental se mai pastreaza, in prezent, turnurile si bastioanele incinetelor. Vechile cladiri dateaza din secolul al VXI-lea si au apartinut familiei nobiliare Bathory. Puteti lua la pas si localitatea Simleul Silvaniei, ca sa descoperiti ce alte locuri ascunde. Biserica Romano-Catolica este unul dintre ele, o cladire monument, construita in anul 1534 la cererea voievodului Transilvaniei Stefan Báthory. Istoria locului este transmisa generatiilor mai tinere prin Festivalului medieval Bathory Fest Simleu Silvaniei, eveniment care se va desfasura in perioada 14 – 16 septembrie 2018 in cetatea din centrul orasului.

Castelul Báthory din Simleu Silvaniei. Sursa foto: graiulsalajului.ro

Gradina Zmeilor

In judetul Salaj se afla si Gradina Zmeilor, o rezervatie geologica ce impresioneaza calatorii. Nu, nu sunt zmeii aceia din povesti, doar niste stanci botezate de catre localnici ”Zmeul”, ”Zmeoaica”, ”Calugarii”, ”Fata Catanii”’, ”Mosul” sau ”Eva”. Formatiuni modificate de actiunea ploilor, alunecarilor sau vatuntului. Intrarea in rezervatie este libera, de aici turistii avand posibilitatea de a urca pe mai multe trasee turistice.

Obiective turistice in Salaj: Castelul Jósika din Surduc

Daca tot ati ajuns pana in Salaj treceti si prin Surduc, sa vizitati Castelul Jósika. Conacul a fost in posesia romancierului maghiar Miklós Jósika de Branyicska. Se spune ca in aceasta cladire, s-a nascut romanul istoric maghiar. Miklós Jósika scriind intre peretii castelului romanul ,,Abafi”. De-a lungul secolelor castelul a suferit modificarile din prezent, iar obiectele de valoare au fost distruse sau piedute. In zilele noastre, Castelul Jósika si terenul pe care a fost amplasat este proprietatea companiei Agromec.

Castelul Jósika. Sursa foto: calebatuta.ro

Gradina Botanica ,,Vasile Fati”

Jiboul se poate mandri cu una dintre cele mai frumaose gradini botanica ,,Vasile Fati”. Dar, poate, cel mai important este faptul ca, in fiecare an, Gradina Botanica publica un catalog de seminte care este distribuit la peste 450 de gradini botanice din lume si la institute de cercetare. Gradina din ,,Valea Viilor” este rezultatul muncii prof.de biologie Vasile Fati si a indrumarii prof. dr. Alexandru Borza prof. dr. Ion T. Tarnafschi, prof. dr. Emilian Topa, prof. dr. Eugen Ghișa, prof. dr. Onoriu Rațiu, dr. Felician Micle și dr. Ioan Gherghely.

Gradina Botanica ,,Vasile Fati”. Sursa foto: Youtube.com

Gradina din Jibou, judetul Salas este cea mai noua gradina botanica din tara, fiind infiintata in anul 1968. Aceasta cuprinde plante  plante tropicale, subtropicale și mediteraneene, o colectie de palmieri, plante utile, plante ornamentale, de ierbar si piese de muzeu.

Obiective turistice in Salaj: Ansamblul castelului Wesselényi

Tot in Jibou se afla si Ansamblul castelului Wesselényi, cel mai marea astfel de ansamblu in stil baroc din Transilvania. Istoria acestei cladiri se intinde timp de doua secole si este strans legata de numele nobililor maghiari Wesselényi. Interioarele au fost pictate de doi pictori renumiti din Transilvania la acea vreme, Franz Neuhauser si Johann Martin Stock. Din celebrele picturi ce au acoperit peretii castelului, azi se mai pastreaza portretul contesei Wessélenyi, expus la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca.

Ansamblul castelului Wesselényi. Sursa foto: artmarkhistoricalestate.ro

Daca va veti uita cu atentie, veti gasi cateva similitudini cu ornamentele Palatului Banffy din Cluj-Napoca. Palatul a fost retrocedata mostenitoarei Eva Teleki, in anul 2011, insa cripta familiei, grajdul si manejul se afla in posesia  Centrului de Cercetari Biologice Jibou. In urma cu 3 ani, Artmark Historical Estate castelul a fost scos la vanzare pentru un pret de pornire de 900.000 de euro.   

Obiective turistice in Salaj: Castrul roman Porollisum

In apropiere, pe dealul Magura-Pomat, in satul Moigrad-Porollisum, inca se mai vad ruinele vechiului oras roman din Dacia. Cea mai bine conservata fiind Poarta Praetoria, prin care se facea accesul in urbea lui Traian, construita in anul 106. In urma sapaturilor arheologice, care inca continua, au fost descoperite un amfiteatru, ramasite ale instalatiilor militare, bai publice, templul lui Liber Prater(zeul sporului), templul lui Juoiter si case de locuit.

Castrul Porollisum. Sursa foto: graiulsalajului.ro

Baile Boghis

Si Salajul isi rasfata localnicii cu ape termale la Baile din Boghis, ce pot ajunge si la 42 de grade. Pe langa apele bogat mineralizate, aici exista si namol, turistii avand ocazia sa faca impachetari cu aceasta potiune ce trateaze bolile reumatice. Statiunea se afla in Depresiunea Barcaului, iar linistea locului va va reincarca bateriile. Accesul se face zilnic intre orele 8.00 – 21.00, iar pretul unui bilet este de 15 lei-adulti, 8 lei – copii intre 3 si 12 ani, iar pentru copiii sub 3 ani intra gratuit.

Baile Boghis. Sursa foto: turismzalau.ro

Obiective turistice in Salaj: Izvoarele Barcaului

Ramanem in cadrul natural si pornim catre Izvoarele Barcaului, adica Rezervatia Tusa-Barcau din Tara Silvaniei. Un loc ferit de privirile strainilor, format in locul unde se unesc versantii impaduriti ai Muntilor Plopis, ce se intind atat in Salaj, cat si in Bihor si Cluj. Daca va place natura, atunci acest cadru natural este perfect pentru un picnic, cateva forografii si o drumetie la pas. Pe traseu opriti si la Casa Memoriala a lui Octavian Goga si Ciucea sau la Patravaria din Tusa.

Izvoarele Barcaului. Sursa foto: zi.travel
Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni