City Break

Oferte vacanțe. Pe 235 de site-uri cu pachete de călătorii au fost găsite nereguli

Distribuie

Comisia Europeană a prezentat un raport din care reiese că 235 de site-uri care au oferte vacanțe au avut nereguli legate de prețurile afișate, care vor trebui remediate în perioada următoare.

În caz contrar, autoritățile naționale vor iniția proceduri administrative sau juridice, vor fi amendate sau chiar închise. Verificările au fost făcute la 352 de site-uri de către Centrele Europene ale Consumatorilor.

Printre altele, Comisia Europeană a constatat că cele mai multe site-uri „adăugau elemente suplimentare de preț într-o etapă ulterioară a procesului de rezervare, fără informarea clară a consumatorilor, sau prețurile promoționale nu corespundeau niciunui serviciu disponibil”. Potrivit legislației UE, site-urile respective trebuie să-și prezinte ofertele în mod clar de la începutul procesului de rezervare.

Din numărul total de site-uri cu oferte vacanțe verificate, 23,6 % comparau prețurile cazării, 21,3 % prețurile biletelor (de avion, de vapor, de tren și de autobuz) și 5,1 % prețurile mașinilor de închiriat, în timp ce 44,6 % ofereau o comparație combinată de produse și servicii (bilete, cazare, pachete de vacanță etc.).

Oferte vacanțe. Care au fost principalele nereguli descoperite

Principalele nereguli descoperite pe site-urile cu oferte vacanțe erau legate de preț și modul în care acesta era calculat și prezentat. Astfel, în 32,1 % din cazuri, prețul de pe pagina cu lista comparativă nu a fost același cu prețul final afișat pe pagina de rezervare, pe 30,1 % din site-uri, prețul total (inclusiv taxele) sau modul în care acesta era calculat nu a fost clar.

De asemenea, 20,7 % din site-uri cu oferte vacanțe prezentau prețuri speciale care nu erau apoi disponibile în forma promovată pe pagina de rezervare efectivă, iar 25,9 % din site-uri dădeau impresia că anumite oferte erau limitate (de exemplu, „au rămas doar 2”, „disponibil doar astăzi”), fără a se preciza însă ca aceasta ofertă limitată se aplică exclusiv site-ului respectiv.

Luna trecută, deputații din Parlamentul European au votat un proiect legislativ împotriva fraudei online în Uniunea Europeană. Autoritățile din statele membre UE ar putea dispune chiar închiderea unor site-uri web care găzduiesc escrocherii, în cazul în care comerciantul nu are „o reacție eficientă” pentru a stopa frauda online.

Potrivit legii europene, autoritățile naționale au mai multe atribuții pentru apărarea drepturilor consumatorilor. De exemplu, pot verifica dacă anumite site-uri blochează consumatorii pe criterii geografice.

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 4 zile

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum 4 săptămâni

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună