Articolele zilei

Oradea.10 locuri de vazut in noua bijuterie turistica a Romaniei

Distribuie

Oradea a devenit noua bijuterie turistica a Romaniei. In urma investitiilor aduse de autoritatile locale, centrul vechi istoric al orasului poate fi asemuit cu Viena si Budapesta. Recent, consilierii locali au votat un regulament ce restrictioneaza amplasarea reclamelor stradale. O initiativa de laudat care ar trebui sa inspire si alte orase din tara noastra.

Daca ati pregatit bagajul, noi va oferim lista cu 10 locuri de vazut in ”noua bijuterie”a Romaniei:

Biserica cu Luna

Oradea are o biserica considerata unica in Europa. Biserica Ortodoxa ”Adormirea Maicii Domnului”, cunoscuta sub denumirea Biserica cu Luna, are 2 elemente ce ii confera unicitate: portretul lui Horea si un glob, jumatate negru, jumatate auriu. Portretul unuia dintre conducatorii rascoalei de la 1784 este asezat intr-un medalion, pe arcul de bolta dintre naos si absida altarului. Ctitorii au omagiat astfel, zidirea bisericii in anul rascoalei lui Horea, Closca si Crisan.

Biserica cu Luna, Oradea. Sursa foto: oradea.travel

Specialistii spun ca portretul lui Horea este singura reproducere autentica. Portretul din biserica a fost inlocuit cu o copie, iar originalul se afla la muzeul Episcopiei Ortodoxe Oradea. O alta particularitate este mecanismul confectionat de vienezul Georg Rueppe, in anul 1793. Globul, jumatate negru, jumatate auriu indica fazele lunii si se afla in turnul bisericii. Grozavia inginereasca, fara suruburi, se roteste la fiecare 28 de zile in jurul axei si indica fazele lunii.

Portretul lui Horea si globul lunar. Sursa foto: adevarul.ro

Palatul Vulturul Negru

Pe strada Independentei la nr.1 din Oradea se afla una dintre cele mai frumoase cladiri. Palatul Vulturul Negru a fost construit in stil seccesion, de catre arhitectii Marcell Komor si Dezso Jacob, intre 1907-1908. Cladirea cuprindea la inaugurare, un cazino, hotel, restaurant, ce se intindeau pe raza a trei strazi, care au fost reunite sub un pasaj acoperit de sticla. Punctul de atractie, pentru turistii veniti in oras, il reprezinta vitraliul cu un vultur negru, realizat in 1909, in atelierului unui oradean, pe nume Neumann K.

Palatul Vulturul Negru. Sursa foto: ghidlocal.com
Vitraliul cu vulturul negru. Sursa foto: oradea.ro

Aquapark Felixarium

Aquapark-ul Felixarium din cadrul Lotus Therm se afla la Baile Felix. Acesta este singurul complex termal de 5 stele si accesibil si celor care nu se cazeaza la hotel. Reprezentantii spun ca apa din  bazine are ”proprietati unice in lume”. Aquapark-ul pune la dispozitie vizitatorilor si tobogane, perdele de apa, cascade si zone de joaca pentru copii.

Felixarium, Oradea. Sursa foto: lotustherm.ro

Palatul Ullmann

Daca v-ati propus sa ajungeti in Oradea trebuie sa vedeti si Palatul Ulmann, una dintre cladirile istorice ale orasului. Cladirea, cu un aer venetian, a fost construita in 1913 de evreul Ullmann Izidor. Aceasta are trei etaje, ce se desfasoara in jurul unei curti interioare. Pe fatada veti observa linii usor curbate, balcoanele semicirculare si cateva elemente iudaice precum, sfecnicul cu 7 brate, motive florale si geometrice. Conceputa ca un bloc de locuinte, pentru familiile instarite ale epocii, cladirea are si cateva apartamente mai modeste, care erau destinate servitorilor.

Palatul Ullman. Sursa foto: oradea.travel

Lacul fosilifer

Pe o suprafata de 5 hectare se intinde unul dintre cele mai stranii obiective turistice din Oradea, locul fosilifer de pe Dealul Somleu.  Chiar daca este situat in judetul Bihor, nu ratati rezervatia naturala de tip paleontologic. Locul este un adevarat depozit fosilifer din perioada pleistocenului, alcatuit din fosile de mamifere, reptile, pasari sau insecte. O adevarata lectie de geologie!

Locul fosilifer, judetul Bihor. Sursa foto: bihorinimagini.ro

Cetatea Oradea

Nelipsita din traseele turistice, Cetatea Oradea este una dintre putinele cetati inca folosite. Legenda spune ca regele Ladislau I al Ungariei, pe cand era la vanatoare in tara Crisurilor, intr-o noapte a visat doi ingeri care i-au spus sa construiasca o manastire cu hramul Sfintei Fecioare. A numit-o Varad, iar in jurul ei a construit Cetatea Oradei. Ce puteti vedea? Cele 12 cladiri, 5 bastioane si vechiul observator astronomic.

Cetatea Oradea. Sursa foto: oradeainimagini.ro/Ovi D.Pop

Lacul cu nuferi din Baile Felix

Situat la doar 8 kilometri de oras, lacul cu nuferi din Baile Felix este un paradis. Lacul, unic in Europa, bogat in ape termale, ofera un spactacol al nuferilor si lotusilor pe tot parcursul anului. Florile delicate, care plutesc pe apa, isi deschid petalele pe timpul zilei ca mai apoi, la inserat, sa se inchida de privirile curiosilor. Datorita apei calde in lacul din statiunea Baile Felix traiesc si numeroase broaste testoase si pesti exotici.

Lacul cu nuferi, Baile Felix, Oradea. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Lactobar

Lactobar este cel mai cautat si mai interesant restaurant din Oradea. Localul se afla pe strada Republicii si este decorat cu toate obiectele 100% romanesti din epoca comunista, si nu numai. Va veti amuza redescoperind clamele de rufe, vinilurile, casetele refolosite pe post de candelabre, aparate de radio, mileurile si celebrul peste de sticla, care era pus pe televizor. Insa, piesa de rezistenta a locului este o Dacie 1310, unde puteti chiar manca.

Lactobar. Sursa foto: oradeanul.com

Muzeul Tarii Crisurilor

Nu uitati sa vizitati si Muzeul Tarii Crisurilor. Acesta este format din Muzeul Tarii Crisurilor, Muzeul Memorial ”Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial ”Aurel Lazăr”, Muzeul Memorial ”Ady Endre” si Pestera Vadu Crisului. Conform reprezentantilor complexului muzeal aici sunt adapostite peste 450.000 de piese, de la colectii de arta, costume populare, dinozauri, fosile ale plantelor, podoabe, unelte de fier, s.a.m.d.

Muzeul Traii Crisurilor. Sursa foto: jurnaluldinardeal.ro

Piata Unirii din Oradea

Conform unui studiu, realizat de site-ul www.exquis.ro, Oradea are cel mai frumos centru istoric din tara noastra. Acestia spun ca orasul surclaseaza Brasovul, Timisoara si Clujul prin bijuteriile arhitecturale care se afla in Piata Unirii. Renovarile aduse in ultima perioada fac din Oradea un oras precum Budapesta sau Viena, si care este tot mai apreciat de turisti. In aceasta zona regasindu-se Palatul Vulturului Negru si Biserica cu Luna.

Piata Unirii, Oradea. Sursa foto: ghiclocal.ro/Larisa Cuc
Ana Maria Olteanu

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum o săptămână

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum 2 luni