Articolele zilei

Oravita. Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice

Distribuie

Daca ajungeti in Caras-Severin nu ocoliti orasul Oravita! Veti fi placut surprinsi de un loc cu o istorie bogata. Pentru urmatoarea vacanta, in Romania, luati in calcul si acest oras al premierelor romanesti din tinutul Banatului. Veti gasi pe aceste meleaguri, numeroase obiective turistice, inca de pe vremea Cavalerilor Teutoni.

Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu”

O bijuterie a Banatului in stil baroc este Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu”. Cladirea a fost ridicata in anul 1816, dupa modelul unui teatru celebru in acele vremuri din Viena, Burgtheater.(azi nu mai exista) Primul spectacol s-a jucat pe aceasta scena la 5 octombrie 1817, asistand la aceasta reprezentatie insusi Imparatul Francisc I al Austriei si Imparateasa Carolina Augusta.

Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Teatrul Vechi Mihai Eminescu. Sursa foto: festivaluri-romanesti.ro

In anii sai de glorie aceast institutie era recunoscuta in Europa, aici jucand trupe de teatri si muzica cunoascute pe continent. De altfel, poetul Mihai Eminescu a fost pe aceasta scena, ca sufleor, cu trupa Mihail Pascaly, in anul 1868. Si marele compozitor George Enescu a tinut aici un concert, la 5 noiembrie 1931.

Calea ferata Oravita-Anina

Daca ajungeti in Caras-Severin faceti o plimbare cu trenul. Aici a fost construita, la 15 decembrie 1863, prima cale ferata montana si una dintre cele mai spectaculoase. Oravita-Anina a fost construita in timpul Imperiului Austriac si a primit numele de ”Semmeringul banatean”. Asta deoarece peisajele banatene seamana izbitor cu cele din Semmering din Austria.

Oravita. Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Calea ferata Oravita-Anina. Sursa foto: pressalert.ro
Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Oravita-Anina. Sursa foto: oravita-anina.eu

Trenul este compus dintr-o locomotiva si doua vagoane si circula cu o viteza de  17 kilometri pe ora, potrivit site-ului oficial. Incalzirea se face cu aburi si veti parcurge distanta dintre cele doua orase in 2 ore.

Farmacia-muzeu Knoblauch

Conform insemnarilor prof.dr. Ionel Bota, se arata pe site-ul oficial al orasului, prima farmacie montanistica a fost infiintata in anul 1763 si era condusa de spiterul Winter. Din anul 1790 va trece in posesia lui Johannes Lederer, unde va lucra alaturi de familia Knoblauch. Dupa moartea acestuia, in anul 1820 farmacia va deveni proprietatea farmacistilor Knoblauch.

Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Farmacia Knoblauch. Sursa foto: oravita.ro
Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Casa de marcat a farmaciei. Sursa foto: oravita.ro

In prezent, cladirea gazduieste Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice, unde puteti vedea instrumente medicale, potiuni farmaceutice si carti de specialitate din perioada 1682-1950.

Gara Oravita

In orasul banatean exista prima gara din tara noastra, inaugurata in anul 1847. Lucrarile de constructie pentru au avut loc odata cu cele pentru prima cale ferata din Romania, Oravita-Anina. Inainte cu 16 ani, in lume era terminata calea ferata Liverpool-Manchester-1830. In acele vremuri, gara era o premiera nationala, fiind dotata si cu un lift care facea accesul spre peron. In acest loc au poposit mari personalitati ale istoriei, trupa de Teatru Pascaly si Mihai Eminescu, care era sufleor, Carol I si Imparateasa Elisabeta a Austriei-Sissi.

Oravita. Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Gara Oravita. Sursa foto: oravita-anina.eu

Lacul Mare

Lacul Mare este primul baraj de greutate din Romania. Acesta a fost construit, in Valea Oravita, intre 1727-1733, pentru spalarea minereurilor de fier, cupru, aur si argint de catre austrieci. Lucrarile hidrotehnice au fost facute pe paraul Oravita, iar pentru retinerea apei  necesare pentru exploatarile miniere si alimentarea zonei au fost date in exploatare Lacum Mare si Lacul Mic.

Oravita. Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Lacul Mare. Sursa foto: oravita.ro

Ce mai puteti vizita in apropierea orasului?

Turnul Cavalerilor Gladiferi

La o distanta de 11 kilometri de Oravita, in localitatea Gradinari se afla Turnul Cavalerilor Gladiferi, astazi o ruina. Daca va starnesc curiozitatea cladirile si povestile vechi nu ratati acest turn din piatra care a folosit si ca biserica. Istoricul Ionel Bota sustine teoria conform careia acest turn reprezinta urmele lasate de Ordinul Cavalerilor Teutoni stabiliti in Banat.

Oravita. Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Turnul Cavalerilor Gladiferi. Sursa foto: turismistoric.ro

Podul Turcilor

Tot in Gradinari, judetul Caras-Severin se afla si Podul Turcilor. Un monument istoric ce dateaza din secolul al XVI-lea, pe cand meleagurile Banatului si Crisanei erau stapanite de otomani.

Oravita. Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Podul Turcilor. Sursa foto: mapio.net

Arcidava

Cetate dacica si castru roman, Arcidava se afla in satul Varadia, aproape de Oravita. Castru de piatra se afla pe Dealul Chilii, aici fiind descoperite piese de ceramica romana, corpuri din lemn, obiecte de metal si sticla. Istoricii spun ca Regele Burebista ar fi avut resedinta aici.

Oravita. Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Dealul Chilii. Sursa foto: pensiunea-arcidava.ro

Muzeul Monetariei Imperiale

Un alt atractie din Caras-Severin este Monetaria -Banaria construita in Ciclova Montana. Este prima monetarie, cu instalatii moderne pentru multiplicarea banilor, construita intre 1811-1815. Directorul monetariei a fost tatal fondatorului farmaciei montanistice, Augustin Filip Knoblauch. Monele realizate aici erau din cupru si purtau sigla”O”, de la numele orasului, activitatea cladirii fiind incheiata in anul 1855.

Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Muzeul Monetariei. Sursa foto: oravita.ro

Morile de apa de la Rudaria

22 de mori de la poalele Muntilor Almajului, de pe teritoriul localitatii Rudaria macina timpul. Vechi de secole, pietrele de moara scrasnesc, ajutate de apa, graul pentru a da faina gustoasa localnicilor. Satenii se gospodaresc singuri in acest muzeu in aer liber, astfel  fiecare moara revine unui numar de 15-25 de familii. In 24 de ore, oamenii locului pot obtine si pana la 140 de kilograme de faina, care spun ei, nu se compara la gust cu nicio alta pulbere. Legenda spune cel care doarme in moara Indaratnica, piatra morii va macina timpul indarat, iar la trezire va fi mai tanar.

Muzeul de Etnografie

Muzeul de Etnografie a fost inaugurat in anul 2016 in vechea cladire a primariei din oras ce dateaza din anul 1723. Aici veti putea admira elementele gospodariei taranesti din Tara Carasului, de la obiecte de lemn, unelte ale mestesugarilor romani, razboiul de tesut, ceramica si fotografii vechi.

Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Muzeul Etnografic
Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 3 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni