Articolele zilei

Păduri din România în care ai șansa să dai peste zimbri

Distribuie

Există mai multe zone în care vă puteți întâlni cu zimbrii, chiar în pădurile din România. Avem, astfel, cinci mari rezervații care adăpostesc acest animal simbol al țării. Mai mult, la sfârșitul acestei luni, au fost aduși încă 8 zimbri în zona Munților Făgăraș, unde se dorește reintroducerea unei populații stabile.

Zimbrul, simbol național

Zimbrul este un simbol puternic și important al țării noastre. Istoria și folclorul României a prețuit în mod special aceste animale iubite de toți românii. Existența zimbrilor în țară este pe de-o parte un câștig economic, datorită rolului pe care aceștia îl joacă în dezvoltarea turismului local, pe de altă parte ajută la conservarea modernă a biodiversității și la prosperarea zonelor din apropiere.

Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul ajunge până la 920 de kilograme, iar femelele până la 640 de kg. În prezent, în lume mai există aproximativ trei mii de exemplare.

În 1919 a fost ucis ultimul zimbru sălbatic din Europa, în Polonia. La noi, ultimul zimbru a fost ucis în Transilvania în 1790, iar în 1927 a fost ucis și ultimul zimbru sălbatic din lume în Caucaz. În România, zimbrul a dispărut nu numai din cauza vânatului, ci și din cauza scăderii drastice a zonelor împădurite.

Păduri unde puteți vizita zimbrul

Rezervația din pădurea Silvuț, situată la 3 km de orașul Hațeg este una dintre pădurile unde aveți toate șansele să vedeți aceste superbe animale. Rezervația a fost înființată în 1958, când o pereche de zimbri au fost aduși aici din Polonia, fiind primul loc din țară unde au apărut zimbri europeni. Cu timpul, cei 47 de pui au pornit spre alte locuri ale țării, spre Vânători Neamț și Neagra Bușcani.

Un alt loc unde puteți vizita populația de zimbri este Rezevația Vama Buzăului, înființată în 2008. Rezervația atrage mii de turiști anual, aceștia pot vedea în zonă zimbri, căprioare, cerbi și chiar reni. Rezevrația are aproximativ 10 hectare de pășune, însă se vrea extinderea acesteia pentru a lăsa animalele în libertate.

Parcul Vânători Neamț este singurul loc din europa unde se pot găsi zimbri în libertate. Parcul este situat în „Top 100 de destinații sustenabile”, un top realizat de experți în turism sustenabil. Numărul zimbrilor aflați în libertate în această zonă este de 36, dintre care 12 au fost născuți liberi. Parcul se află în nordul județului Neamț, la 14 kilometri de Târgu Neamț, se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care aproximativ 27 de mii sunt păduri.

Rezervația Neagra Bucșani, aflată la 30 de kilomentri de Târgoviște și la 35 de Ploiești și a fost înființată în 1983 cu scopul de a adapta specia la zona de câmpie. În prezent, în rezervație sunt 47 de exemplare, ce trăiesc pe o suprafață de 162 de hectare. Toți zimbrii din rezervație au nume care încep cu Ro, iar cel mai bătrân dintre toți este născut în 1986 și se numește Rociu.

Rezervația Măgura Zimbrilor se află în Banatul Montan în cumona Armeniș, între Herculane și Cransebeș. Aici, zimbrii trăiesc în semi-libertate și toată zona este cât se poate de sălbatică. Această rezervație este a doua locație după Vânători Neamț ce vrea resălbăticirea zimbrilor.

Trei zone din Munții Făgăraș vor reintroduce populații de zimbrii

Din fericire, o nouă zonă a țării vrea să reintroducă populații de zimbri, în trei locații diferite. Programul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș și-a început activitatea prin punerea în libertate a 8 zimbri în zona Lacului Pecineagu. Animalele au fost aduse din Polonia și Germania, și după ce au stat o perioadă într-o zonă de carantină, au fost aclimatizați cu un spațiu mai mare, apoi puși în libertate în țara noastră. Progamul este inițiat de Fundaţia Conservation Carpathia și zimbrii au fost aduși la sfârșitul lunii mai.

În zona de carantină în care au stat mai multe luni, zimbrilor li s-au făcut analize și tratamente acolo unde a fost cazul. Apoi, iarna trecută, aceștia au fost transferați într-o zonă mai mare, pentru a se aclimatiza cu supraviețuirea sălbatică în natură, cu relieful, temperaturile, prădătorii din zonă.

Pentru ca procesul de reintroducere să aibă succes în cazul unei specii vulnerabile precum zimbrul, aceștia vor putea supraviețui fără probleme în momentul în care se vor putea înmulți în condiții naturale. Este nevoie de 100 de exemplare, conform unui studiu de fezabilitate, iar aceștia vor fi aduși în 3 zone, peste 30 de indivizi în fiecare zonă. Ulterior, aceștia se vor deplasa și se va facilita întâlnirea dintre membrii grupurilor.

Fundația a început deja demersurile pentru a aduce zimbri în cea de-a două zonă, la Lerești, județul Argeș și va fi anunțată curând și cea de-a treia zonă unde vor fi aduși zimbri în Munții Făgăraș. Fiecare zonă va primi un număr de 10 exemplare, apoi anual se vor suplimenta cu grupuri de câte 5, până se va ajunge la 30 de indivizi.

Sursa poze: bizbrasov.ro

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 3 zile

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum 4 săptămâni

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună