Articolele zilei

Paltinis. Ce poti face in cea mai veche statiune montana din Romania

Distribuie

Poate nu este la fel de aglomerata precum Poiana Brasov sau Valea Prahovei, insa statiunea Paltinis are ceva special. Este cea mai veche statiune turistica montana din Romania, fiind inaugurata in anul 1894 si este una dintre statiunile cele mai inalte, amplasata la o altitudine de 1.442 de metri.

Arena Platos. Sursa foto: i-tour.ro

Paltinis

Primele cabane construite aici au fost inspirate de casutele de lemn alpine din Tirolul austriac. La inceputul secolului XX, numele statiunii ajunsese cunoscut si in Imperiului Austro-Ungar, lumea buna considerand Paltinisul ,,cel mai frumos loc din muntii de la rasarit de Karlovy Vary”.

Iarna in Paltinis. Sursa foto: m.romanialibera.ro

Statiunea Paltinis l-a cucerit si pe filosoful roman Constantin Noica, care a ales muntele sa ii fie companion timp de 10 ani. Prima vila in care a locuit a fost Vila 23, demolata in anul 1990 pentru a lasa spatiu vilei BNR. Ultimii ani ai vietii i-a petrecut intr-o camera de 10 metri patrati ai Vilei 12, care poate fi vazuta si in prezent si care adaposteste tinerii filosof.

Ce poti face in cea mai veche statiune montana din Romania?

Indiferent de sezon, in statiunea Paltinis turistii pot incerca experiente nenumarate. Situata la numai 32 de kilometri de Sibiu, statiunea se afla in Muntii Cindrel si este inconjurata de paduri dese.

Va plac drumetiile montane? Paltinis este destinatia ideala! Daca urcati pe Varful Batrana vi se vor dezvalui in fata ochilor peisaje incantatoare. Aerul proaspat va va insoti pe potecile din padure. Nu va speriati daca auziti cainii latrand, in apropiere de Batrana este o stana, unde ciobanii primesc oaspeti bucurosi. Dupa o zi petrecuta pe munte va puteti incalzi la un foc de tabara sau puteti degusta din preparatele locale.

Partieeee!

Statiunea Paltinis ofera in egala masura si posibilitati de distractie. Pe timpul iernii nu aveti cum sa va plictisiti. Au fost amenajate partii de schii cu grade de dificultate diferite, exista tunuri de zapada, nocturna, un parc de distractie si partii de sanius. Daca sunteti incepatori, partiile din Paltinis sunt perfecte, datorita inclinatiei mici si a lipsei avanlanselor. Cel mai renumit resort montan este Arena Platos, unde, la ora aceasta, stratul de zapada masoara 62 de centimetri.

Paltinis. Ce poti face in cea mai veche statiune montana din Romania. Sursa foto: turnulsfatului.ro
Arena Platos in Paltinis. Sursa foto: turistintransilvania.com

 

Harta partiilor de schi din paltinis. Sursa foto: prosport.ro

Pe partiile Platos, Panorama Sibiului, Soarelui, Poiana Poplacii, Arena conditiile de schi sunt foarte bune. De asemenea, in timpul sejurului ii puteti lasa pe cei mici la Gradinita pe schiuri.

Vara la Paltinis

De altfel, si vara Paltinisul se transforma intr-un loc destinat bunei dispozitii. Arena Platos devine un imens parc de distractii, cu peste 15 atractii. Pe o suprafata de aproape 75.000 de metri patrati au fost instalate sanii de vara, distractia preferata de turisti. Exista trasee de biciclete, bile de zorbing, o alee cu povesti, un parc cu animale, un teren de fotbal cu apa si multe alte modalitati de a petrece timpul liber.

Arena Platos vara. Sursa foto: arenaplatos.ro
Sania de vara in Complexul Arena Platos. Sursa foto: turnul-sfatului.ro

Daca ati obosit dupa atata distractie puteti explora statiunea intr-o plimbare la pas pana la Schitul Paltinis, ce seamana cu bisericile din Maramures. Tota aici puteti vedea si mormantul filosofului C.Noica.

Priveliste asupra muntilor. Sursa foto: agentiavoyage.ro

La sfarsitul vacantei in Paltinis, bucurati-va de ultimul apus din statiune, in zona numita Valare, de unde puteti zari orasul Sibiu si admira splendoarea Muntilor Fagaras.

 

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 4 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni