Litoral Romania

Plajele de pe litoralul românesc unde scăldatul e periculos

Distribuie

Sunt foarte multe cazuri în care turiștii ignoră avertismentele salvamarilor. Nu țin cont nici de atenționările de pe panouri, dar nici de cele verbale. De asemenea, sunt și mulți turiști care nici măcar nu știu ce semnifică steagurile arborate de salvamari.

Potrivit specialiștilor, pe litoralul românesc există mai multe zone în care scăldatul poate deveni periculos din cauza digurilor și curenților.

Una dintre cele mai periculoase zone este bucata de plajă dintre Eforie Nord și Eforie Sud. Aici, geamandurile sunt foarte aproape de mal, la mai puțin de 10 metri. Mai exact, dacă ai trecut de gemandură apa are brusc o adâncime de peste 2 metri.

De asemenea, la Jupiter digul este foarte mic și pe măsură ce faci câte un pas apa se adâncește. Sub dig se formează o groapă, stabilipozii nu sunt aliniați, iar dacă sunt curenți sau valuri, te poate izbi și te bagă la fundul apei. Salvatorii atenționează că e foarte important să le asculte indicațiile.

Salvamarii arborează trei tipuri de steaguri. Atunci când steagul este roșu cu galben, înseamnă că salvamarul este prezent, iar scăldatul este permis.

În cazul steagului galben, salvamarul vrea să transmită că marea este agitată, iar scăldatul este permis doar înotătorilor experimentați.

Atunci când este arborat steagul roșu nu intrați în niciun caz în apă pentru că scăldatul este strict interzis din cauza condițiilor meteo.

În sezonul 2016, pe litoral și-au pierdut viața în apă 15 turiști, iar alții 100 au fost salvați de la înec de salvamari și turiști care erau în apropiere.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a dat undă verde pentru cea de-a doua parte a unui amplu proiect de extindere a plajelor afectate de eroziunea costieră.

Dacă se pune în acțiune acest plan, până în 2020, aproape toate plajele de pe litoralul Mării Negre vor fi cu mult mai mari, iar suprafața de uscat a României va fi mai mare cu 350 de hectare.

Anul acesta ar urma să înceapă primele lucrări. Prima fază a proiectului, pentru care Guvernul a alocat deja peste un miliard de lei, vizează zonele Periboina şi Edighiol, Mamaia Nord şi Centru, Constanţa, Agigea şi Eforie Sud.

 

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum o săptămână

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună