Obiective Turistice

Povestea conacului Hagianoff, bijuteria puțin cunoscută din inima Bărăganului

Distribuie

Când ieși din Urziceni, spre Slobozia, primul sat peste care dai e Manasia. Puțini știu că aici e un superb conac, inclus pe lista de monumente istorice.

În ultimii ani se bucură din nou de strălucirea pe care a avut-o altădată, după ce s-a făcut o investiție pentru renovarea și mobilarea sa.

Până la colectivizare, proprietatea a aparținut familiei Cantacuzinilor (secolul al XVII-lea), domnitorului Alexandru Ipsilanti (la sfârșitul secolului al XVIII-lea), familiei principelui sârb Efrem Obrenovici (al XIX-lea) și familiei fostului ministru de externe al Bulgariei, Ion Hagianoff (prima jumătate a secolului al XX-lea).

Conacul Hagianoff este situat situat în centrul localităţii Manasia. „Castelul”, așa cum îi spun popular localnicii, a fost finalizat de Ion Hagianoff în 1900 şi a servit drept reşedinţă familiei sale. După 15 ani a trecut în proprietatea lui Nicolae I. Hagianoff. În 1948, după venirea comuniștilor la putere, când a început colectvizarea, a fost confiscat de autorități.

În ceea ce privește arhitectura, conacul este o clădire cu două nivele, constituită dintr-un corp principal şi un corp alipit, în stilul turnurilor de apărare medievale, de unde şi imaginea de castel. Stilul arhitectural ales de Hagianoff a fost cel elveţian. A fost realizat din cărămidă, cu unele elemente din marmură. Înăuntru a fost îmbogățit cu elemente decorative, tavanele au fost pictate, sunt console din tencuială și stucaturi.

Priveliștea este un de basm datorită unui parc splendid care completează proprietatea. Din incintă s-au păstrat trei laturi. Una este formată dintr-un zid masiv, înalt de 2,5 metri, din cărămidă. O altă latură este din grilaj de fier pe postament de cărămidă, cu stâlpi de susținere, iar cea de-a treia parte este dublată în interior de construcții anexe ale fostului conac. Aici era crama familiei Hagianoff.

Pe vremea comuniștilor a fost mai întâi IAS, apoi grădiniță. După Revoluție, moștenitorii și-au primit înapoi proprietatea de la stat și a fost cumpărată de societatea Dallarte, care a restaurat-o și o pune la dispoziție pentru evenimente private, precum întâlniri, petreceri sau expoziții.





Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 3 zile

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum 4 săptămâni

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum 4 săptămâni

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună