Cei care vor să vadă acest castel vechi și cum a trăit o contesă pot vizita Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure. Aici a trăit Claudia Rhédey.
După ce autoritățile locale au deschis muzeul realizat cu bani europeni, Casa Regală a Marii Britanii, prin intermediul Prințului Charles, care s-a declarat în repetate rânduri îndrăgostit de mai multe locuri din România, a transmis un mesaj de mulțumire pentru redeschiderea acestui castel vechi.
„Transmit felicitările mele sincere pentru orașul Sângeorgiu de Pădure pentru inițiativa splendidă de a deschide expoziția permanentă din castelul Rhédey și pentru cei care au contribuit la aceasta. Relațiile mele cu România sunt foarte importante pentru mine și de-a lungul anilor am ajuns să iubesc această minunată țară.
Nutresc în mod special legăturile mele familiale cu România, prin Regina Maria, bineințeles, dar și prin Contesa Rhédey Claudia, stră-stră-stră bunica mea”, a transmis Prințul Charles al Marii Britanii.
Actualul aspect al castelului, neobaroc, datează de la reconstrucția din 1807 – 1809 de către nobilul László Rhédey, proprietarul de atunci. Castelul ar fi fost transformat dintr-o mănăstire medievală.
Predecesorul castelului de astăzi ar fi fost construit în perioada reformei protestante din secolul al XVI-lea de familiile Barcsai și Kornis. Potrivit consemnărilor istorice, lucrările au început în 1569.
Apoi, în secolul XVII-lea, familia Rhédey se stabilește aici. În 1632, castelul avea mai multe camere și o pivință. Mai târziu, în secolul al XIX-lea, în jurul castelului au fost amenajate grădini. Aici s-a născut contesa Claudia Rhédey, ascendentă a familiei regale britanice.
Mult mai târziu, după Primul Război Mondial, castelul a ajuns în posesia familiei de negustori Schuller, iar în 1935 a fost acihiziționat de comunitatea locală și folosit ca sesdiu pentru diverse instituții și agenții de stat. Apoi, din 1948 până în 1010, aici a fost o școală generală.
După lucrări de restaurare și consolidare care au durat cinci ani, în 2015 castelul a fost redeschis. Consiliul local a decis să folosească clădirea în scopuri culturale și artistice. Ușile și ferestrele au fost înlocuite, acoperișul a fost renovat, structura clădirii a fost îmbunătățită, iar camerele au fost readuse la starea inițială.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…