Romania

S-a redeschis un castel vechi în România. Prințul Charles: „Transmit felicitările mele sincere!”

Distribuie

Cei care vor să vadă acest castel vechi și cum a trăit o contesă pot vizita Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure. Aici a trăit Claudia Rhédey.

După ce autoritățile locale au deschis muzeul realizat cu bani europeni, Casa Regală a Marii Britanii, prin intermediul Prințului Charles, care s-a declarat în repetate rânduri îndrăgostit de mai multe locuri din România, a transmis un mesaj de mulțumire pentru redeschiderea acestui castel vechi.

„Transmit felicitările mele sincere pentru orașul Sângeorgiu de Pădure pentru inițiativa splendidă de a deschide expoziția permanentă din castelul Rhédey și pentru cei care au contribuit la aceasta. Relațiile mele cu România sunt foarte importante pentru mine și de-a lungul anilor am ajuns să iubesc această minunată țară.

Nutresc în mod special legăturile mele familiale cu România, prin Regina Maria, bineințeles, dar și prin Contesa Rhédey Claudia, stră-stră-stră bunica mea”, a transmis Prințul Charles al Marii Britanii.

Actualul aspect al castelului, neobaroc, datează de la reconstrucția din 1807 – 1809 de către nobilul László Rhédey, proprietarul de atunci. Castelul ar fi fost transformat dintr-o mănăstire medievală.

Predecesorul castelului de astăzi ar fi fost construit în perioada reformei protestante din secolul al XVI-lea de familiile Barcsai și Kornis. Potrivit consemnărilor istorice, lucrările au început în 1569.

Apoi, în secolul XVII-lea, familia Rhédey se stabilește aici. În 1632, castelul avea mai multe camere și o pivință. Mai târziu, în secolul al XIX-lea, în jurul castelului au fost amenajate grădini. Aici s-a născut contesa Claudia Rhédey, ascendentă a familiei regale britanice.

Mult mai târziu, după Primul Război Mondial, castelul a ajuns în posesia familiei de negustori Schuller, iar în 1935 a fost acihiziționat de comunitatea locală și folosit ca sesdiu pentru diverse instituții și agenții de stat. Apoi, din 1948 până în 1010, aici a fost o școală generală.

După lucrări de restaurare și consolidare care au durat cinci ani, în 2015 castelul a fost redeschis. Consiliul local a decis să folosească clădirea în scopuri culturale și artistice. Ușile și ferestrele au fost înlocuite, acoperișul a fost renovat, structura clădirii a fost îmbunătățită, iar camerele au fost readuse la starea inițială.

FOTO: Țetcu Mircea Rareș /Wikimedia Commons
FOTO: Țetcu Mircea Rareș /Wikimedia Commons
FOTO: Țetcu Mircea Rareș /Wikimedia Commons
Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 6 zile

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum 4 săptămâni

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună