Articolele zilei

Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene

Distribuie

Satul Ciocanu este acel loc in care ai vrea sa te muti, sa traiesti in liniste, la poalele muntelui si sa-ti cresti copiii in aer curat. Fara garduri, cu vegetatie multa, vecini razleti, cate-un tovaras de joaca patruped si muntii bogati ai Bucegilor si Pietrei Craiului. Intreg Culoarul Rucar-Bran are presarate pe ici pe colo sate arhaice, parca ferecate in vai adanci si dealuri inalte. Numai ochi sa avem pentru a le descoperi!

Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene. Sursa foto: locuridinromania.ro

Satul Ciocanu

Nici eu nu auzisem de Satul Ciocanu, asta pana cand, am petrecut cateva zile in acest loc extrordinar de frumos. Pentru a-l repera pe harta, trebuie sa stiti ca satul apartine de comuna Dambovicioara din judetul Arges. Acest loc pitoresc este unul dintre satele aflate la cea mai mare altitudine, la 1.200 de metri.

Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene. Sursa foto: Ana Maria Olteanu

Imaginati-va doar ce peisaj minunat au localnicii! Imagini de care, ocazional, turisti, ca si mine, se pot bucura, cat pentru un an, cu asa frumuseti. Pentru a ajunge aici, de exemplu din Bucuresti, va trebui sa alegeti ruta Pitesti-Campulung-Brasov. Ciocanu fiind situat la 3 kilometri de satul Sirnea din comuna Fundata. O alta varianta, mai scurta cu aproximativ 40 de kilometri, este si: Bucuresti-Targoviste-Campulung-Sirnea.

Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene. Sursa foto: anuntimobiliarbrasov.ro

O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene

Odata ajunsi admirati pe indelete frumusetea rustica a caselor risipite pe deal, cele mai multe fara gard, dar la o distanta potrivita una de cealalta, pentru a avea si intimitate.

Daca va veti pune intr-un loc strategic, mai inalt, puteti zari si covorul de muschi verde al Muntilor Bucegi, dar si semetul Masiv al Pietrei Craiului.

Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene. Sursa foto: Ana Maria Olteanu

Accesul cu masina pana in acest sat se face pe un drum de tara, asadar fiti cu bagare de seama, in special iarna, cand puteti avea nevoie de plug. Indiferent de anotimp luati-va rucsacul in spate si faceti o plimbare pe crestele muntilor, admirand puritatea naturii.

Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene. Sursa foto: dollo.ro
Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene. Sursa foto: Ana Maria Olteanu

Localnicii din satul Ciocanu sunt primitori si va vor pune pe masa ce au ei mai bun, in special branzeturi. Potrivit traditiei locului, din tata in fiu, satenii au mostenit indeletnicirea pastoritului si cresterii oilor si a vacilor.

Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene. Sursa foto: Ana Maria Olteanu

Intreg Culoarul Rucar-Bran are presarate pe ici pe colo sate arhaice, parca ferecate in vai adanci si dealuri inalte. Animalele iesite la pascut, capitele cu fan, casele, satenii, toate intregesc peisajul desprins parca din povestile lui Creanga.

Satul Ciocanu: Obiective turistice

Satul Sirnea

Dupa doar 3 kilometri distanta de satul Ciocanu veti trece in judetul Brasov. Aici se afla primul sat turistic din Romania, asezat la poalele Muntilor Piatra Craiului. Satul Sirnea este un alt loc de vis, cu vechi case ale pastorilor din zona. Daca ajungeti aici faceti o mica oprire si la Casa Teposu Nicolae, o casa cu doua nivele, din zid si lemn, construita in anul 1925.

Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene: Panorama asupra satelor Sirnea, Ciocanu. Sursa foto: Ana Maria Olteanu
Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene: Casa Teposu Nicolae, Sirnea. Sursa foto: Ana Maria Olteanu

Nu uitati si de Muzeul ”Nicolae Fruntes”, cladire ce adaposteste o impresionanta colectie ce a apartinut profesorului din sat, Nicolae Fruntes. Printre cele mai mari atractii ale colectiei se numara un abecedar datat anul 1932 si o ustensila de bucatarie ce pare a fi stramosul mixerului. Daca veniti iarna in aceste locuri, puteti incerca prima partie de schi cu nocturna din Romania, functionala si in prezent.

Cheile Dambovicioarei

Prin culoarul Rucar-Bran veti intalni si Cheile Dambovicioarei, ce se intind pe o distanta de 2 kilometri. Cel mai important obiectiv turistic la care va puteti opri este Pestera Dambovicioarei. Are o lungime de 250 de metri si poate fi strabatuta foarte usor, datorita plafonului sau inalt. De asemenea, galeriile ramificate, aerul care circula in pestera si curentul electric ofera conditii prielnice turistilor care se aventureaza in interior.

Cheile Dambovicioarei. Sursa foto: blog.hotelguru.ro

Piatra Craiului

Din satul Ciocanu se ajunge, relativ usor, pe crestele zvelte si inalte ale Craii Carpatilor. Acestia se intind pe latura de vest si nord-vest a culoarului Rucar-Bran si, pe vreme buna, puteti face drumetii prin zona. Pe carari de munte calcaros, din satul Sirnea, veti ajunge in Poiana Grind. Aici va puteti odihni si gusta din branza de burduf de la Stana ”La Gicu lu’ Piputa”, un loc unde ciobanii se indeletnicesc cu treburi gospodaresti.

Piatra Craiului. Sursa foto: monitorulcj.ro
Satul Ciocanu. O calatorie surprinzatoare pe plaiuri argesene: Mioare in Piatra Craiului. Sursa foto: Ana Maria Olteanu

Muntii Piatra Craiului au si trasee dificile, dar asta nu ii impiedica pe alpinisti sa isi depaseasca limitele in unul dintre cele mai frumoase masive din tara noastra.

Daca ati fost in satul Ciocanu, lasati-ne impresiile voastre, intr-un comentariu!

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 4 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni