Articolele zilei

Sinaia a primit un mare premiu. Ce poti vizita in cea mai buna statiune de schi din Romania

Distribuie

Statiunea Sinaia a primit un mare premiu. Pentru prima oara Romania a fost nominalizata in cadrul Galei World Ski Awards din Austria. In competitie au intrat, in total, 9 localitati din tara, iar Sinaia a fost desemnata cea mai buna statiune de schi de pe plaiurile mioritice. Celelalte 8 statiuni sunt: Poiana Brasov, Predeal, Azuga, Ranca, Arena Platos, Straja, Vatra Dornei si Vidra Transalpina. 

Valea Soarelui, Sinaia. Sursa foto: primaria-sinaia.ro

Primarul Vlad Oprea spune ca, aceasta recunoastere este rezultatul muncii depuse pentru transformarea statiunii si a investitiilor, in valoare de 32 de milioane de euro, se arata pe site-ul oficial.

In cadrul galei de la Kitzbuhel din Austria au fost premiate atat statiuni, cat si hoteluri, cabane sau agentii de turism din peste 30 de tari, printre care Austria, Italia, Franta, Australia, Japonia, Noua Zeelenda si China.

In Sinaia schiul se practica la inaltime, fiind cea mai apreciata statiune de impatimitii acestui sport, datorita crestelor montane, cu altitudini de peste 2000 de metri.

Gondola, Sinaia. Sursa foto: primaria-sinaia.ro

Si pentru ca ne pregatim de inceperea unui nou sezon de iarna, ne-am gandit sa punem pe lista atractiile perlei Vaii Prahova.

Castelul Peles

Constructia castelului a fost posibila din dorinta unui rege. Carol I, indragostit de mica statiune, care in vremuri de demult era doar un sat de munte, hotaraste sa construiasca pe aceste meleaguri pitoresti, Castelul Peles. De-a lungul anilor, castelul a fost resedinta de vara a regilor Romaniei. In momentul finalizarii lucrarilor de constructie, Castelul Peles era una dintre cele mai moderne resedinte regale.

Castelul Peles, Sinaia. Sursa foto: Camil Lamandescu/wikipedia.org
Tavan vitrat, Castelul Peles. Susra foto: Cristian Chirita/wikipedia.org

Castelul cu 160 de camere dispunea de curent electric, lift, un plafon de sticla mobil amplasat in hol, teatru, dar si incalzire. Daca ajungeti in celebra statiune, nu ratati simbolul orasului care gazduieste Muzeul National Peles. Acesta este deschis publicului larg, in aceasta perioada, de miercuri pana duminica. Pentru informatii suplimentare puteti accesa site-ul oficial.

Sala armelor, Castelul Peles. Sursaa foto: wikipedia.org/Cristian Chirita

Castelul Pelisor

Pe domeniul Castelului Peles se afla si Castelul Pelisor destinat a fi resedinta principilor mostenitori, Maria si Ferdinand. Intregul castel poarta amprenta Reginei Maria, fiind decorat dupa schitele si desenele domniei sale. Puteti admira dormitorul cu mobila din tei aurita, biroul reginei, camera de aur decorata cu frunze de ciulin-simbol al locurilor natale. Tot aici veti descoperi si o impresionanta colectie de arta in stil Art Nouveau.

Castelul Pelisor, Sinaia. Susra foto: Wikipedia.org/Cristian Bortes/Flickr

Muzeul trenuletelor din Sinaia

In vacanta petrecuta in Sinaia nu uitati sa treceti si pragul Muzeului Trenuletelor. Accesul in incinta muzeului se face din gara orasului. Expozitia reuneste colectii de mini-trenulete, machete de mini-orase, locomotive, telefoane, macheta garii Sinaia si alte obiecte ale CFR. Un loc potrivit, pentru cei mici, dar si celor mari.

Gara din Sinaia, Muzeul Trenuletelor. Sursa foto: jurnaldehoinar.com
Oras in miniatura, Muzeul Trenuletelor. Sursa foto: jurnaldehoinar.com

Acest muzeu, cu siguranta, nu trebuie sa lipseasca de pe lista celor mai interesante locuri din oras. Colectia apartine unui pasionat de miniaturi, Alberto Drera, care in anul 2009 a fost donata de catre familia acestuia.

Muzeul Trenuletelor. Sursa foto: jurnaldehoinar.com

Parcul „Dimitrie Ghica”

Parcul frumos amenajat al statiunii, dateaza din anul 1881. Pe aleile parcului veti putea vedea busturile unor personalitati marcante, care au locuit sau vizitat orasul. Un punct de atractie al gradinii este o banca, construita de Regele Carol I in anul 1905. Tot aici se poate vizita si Muzeul Rezervatiei Naturale Bucegi.

Parcul Dimitrie Ghica, Sinaia. Sursa foto: piatrasoimului.ro

Cazino Sinaia

Cazinoul din Sinaia a fost construit, de asemenea, la initiativa Regelui Carol I. Lucrarile au inceput in anul 1921 si a fost construit in acelasi stil arhitecural cu cel din Monte Carlo, sub indrumarile arhitectului Petre Antonescu. In prezent, in cazino au loc numeroase conferinte, congrese, simpozioane si manifestari culturale.

Cazino Sinaia: Sursa foto: turismistoric.ro

Casa Nicolae Iorga

Marele istoric, Nicolae Iorga, si-a trait ultimele zile din viata in aceasta casa din Sinaia, construita in anul 1918, in cartierul Furnica. Stilul romanesc al casei poarta semnatura arhitectului Bortonovski. Iorga a locuit aici pana in anul 1940, cand a fost impuscat de legionari in padurea din Strejnic.

Casa Nicolae Iorga. Sursa foto: ghiduri-turistice,info

Casa Memoriala George Enescu

George Enescu a fost un apropiat al Reginei Elisabeta si un invitat de onoare, adesea, la Castelul Peles. Casa Memoriala George Enescu a fost refugiul artistului, in perioada 1926-1946. Daca vreti sa vizitati cladirea si sa admirati pianul ce l-a insotit pe Enescu in concertele sale, vila este situata in cartierul Cumpatu. Programul de vizitare este zilnic, intre orele 9:00-16:00.

Casa Memoriala George Enescu. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Garile regale

Orasul Sinaia are doua gari regale. Cea mai veche a fost construita de Regele Carol I, in anul 1886. In aceasta gara oprea vestitul tren Orient Express, care parcurge distanta Paris-Instanbul o data pe an. Aici se afla expozitia de trenulete despre care am amintit mai sus, in cadrul articolului.Tot aici este amplasata si limuzina Anei Pauker, care a fost transformata in vehicul pe sine. A doua gara a fost construita de Regele Carol al II-lea, intre anii 1938-1940, respectand schitele arhitectului Duiliu Marcu. Aceasta cladire deservea familiei regale si oaspetilor.

Gara din Sinaia. Sursa foto: 9am.ro
Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 4 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum o lună

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni