Romania

Stațiunea din România în care se întâmplă „minuni” pentru cupluri

Distribuie

Se spune că e un loc în care vin cuplurile infertile și își pun speranța că vor deveni părinți în urma unor tratamente cu daruri ale naturii. Este vorba despre stațiunea mureșană Sovata.

Despre apa sărată și nămolul de aici se spune că au un puternic efect antiinflamator pentru zona genitală, un efect de creștere a calității endometrului și îmbunătățesc calitatea ovocitelor.

Sunt specialiști care recomandă și un tratament pentru pregătirea unei proceduri de reproducere prin înseminare intrauterină sau de fertilizare in vitro. Tot la Sovata se mai pot trata și simptomele premenopauzei și ale menopauzei.

Sovata a apărut pe harta stațiunilor balneoclimaterice renumite din Europa încă din 1850. Era recomandat pentru lacurile cu ape clorurate și sodice, dar și pentru nămolul cu propruetăți terapeutice. Lacurile Ursu, Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, care se află în zonă, prezintă fenomenul de heliotermie.

În timpul verii, temperatura apei din aceste lacuri variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată. Apa caldă este protejată de un strat de apă proaspătă care ajunge din râuri și se manifestă un fenomen de izolație termică.

Astfel, de exemplu, în Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din sud-estul Europei, în timpul verii, temperatura apei de la suprafață este între 10 și 20 de grade Celsius, iar puțin mai la adâncime are între 30 și 40 de grade Celsius.

Se poate ajunge la Sovata cu mașina, pe DN13A Bălăușeri-Sovata, iar cu trenul prin linia de cale ferată Blaj-Târnăveni-Praid. Sovata se învecinează la nord cu dealul Cireșelu, la est cu dealul Stejaru, la nord-est cu dealul Becheci, iar la nord-est cu Masivul Gurghiu, vârful Saca de 1.777 metri.

S-a menționat pentru prima dată de această așezare în 1578, în actul privilegial al principelui Cristofor Bathory acordat paznicilor exploatărilor de sare Sovata. Prima autorizație pentru care apa lacurilor din Sovata să fie utilizată pentru băi a fost acordată în 1876. Apoi, în 1884, Sovata a fost atestată oficial ca stațiune balneară.

FOTO: Sie/Wikimedia Commons

 

 

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum o săptămână

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună