Categorie: Romania

Targu Mures – 8 motive sa vizitezi orasul

Distribuie

Este oras din Transilvania, situat pe ambele maluri ale raului Mures. A facut parte pentru mult timp,ca de altfel toata Transilvania, din regatul Ungariei si de aceea a predominat etnia maghiara. In prezent, in orasul Targu Mures, exista cea mai mare comunitate maghiara urbana, din Romania. Orasul este atestat oficial in 1332, printr-un act de plata, reprezentand o contributie baneasca, catre un preot.

In anul 1405, in oras se pot organiza piete si targuri, printr-o aprobare data de regele Ungariei(Sigismund De Luxemburg). In anul 1482, Matei Corvin isi declara rezidenta regala, la Targu Mures. In anul 1616 orasul devine municipiu si primeste numele unguresc de Marosvasarhely, echivalentul, in limba romana, de Targu Mures.
Incepand cu 1754, orasul cunoaste o dezvoltare economica, culturala si administrativa, pentru ca aici se afla Curtea Suprema de Justitie, a Transilvaniei. In anul 1786 este construita prima tipografie din oras. In acest context, apar si primele revendicari ale romanilor din Transilvania, ceea ce va duce la declansarea Revolutiei din 1848, condusa de Avram Iancu, care pe-atunci era un tanar avocat.
Dupa primul razboi mondial, Transilvania va face parte din Romania si dupa o scurta si temporara trecere sub Regatul Ungariei, intre 1940-1944, dupa al doilea razboi mondial, orasul va fi puternic industrializat in perioada comunista, devenind polul politic si economic al intregii regiuni.
In anul 1989, caderea regimului comunist are consecinte asupra orasului, dar mai ales, asupra populatiei,in 1990 avand loc conflicte intre romani si maghiari. In prezent, Targu Mures cunoaste o frumoasa dezvoltare economica,prin investitii facute de straini, in domeniul alimentar, mecanica grea, industria lemnului, industria textila si industria chimica.

Obiectivele turistice din Targu Mures pe care trebuie neaparat sa le vezi

Palatul Culturii: a fost construit intre anii 1911-1913, fiind un „monument de arta noua”, cu exteriorul realizat cu mozaicuri si basoreliefuri, fresce si vitralii. La interior, un farmec deosebit il are „Sala Oglinzilor” si cele 12 vitralii, de pe tot peretele dinspre strada. Aceste vitralii trebuiau sa reprezinte Europa la expozitia de la San Francisco(1914), dar din cauza izbucnirii primului razboi mondial, au fost trimise doar schitele, care au fost si premiate. Holul interior al Palatului Culturii are o lungime de 45m, este din marmura de Carrara si are 2 oglinzi venetiene. Sala mare(sau „Sala de concerte”)este inaltata pe trei nivele ale cladirii.
Peretii parterului au lambriuri de stejar, sculptate, peretii lojelor sunt tapisati cu matase,iar cupola, pe langa picturi si decoratii similare stalactitelor, este imbogatita cu foite de aur. Sala are o acustica desavarsita, si asta o spun cei ce au concertat aici. Sala mica, aflata deasupra salii oglinzilor, a fost conceputa pentru desfasurarea concertelor de muzica clasica. In sediul Palatului Culturii, au sediul Filarmonica de Stat(infiintata in 1950), Biblioteca Judeteana, Muzeul de Arta si Galeriile de Arta.

Zidurile Cetatii Medievale, reprezinta, de fapt, o incinta fortificata, chiar in centrul municipiului Targu Mures, cu o suprafata de 4.3 ha, unde se afla Biserica Reformata – Calvina, care este monument istoric, fiind cea mai veche cladire din Targu Mures(ridicata in anul 1490). Cetatea a fost construitaintre anii 1602-1652, pe locul unei cetati, construita in 1492, ce-a apartinut voievodului Transilvaniei, Bathori Istvan si care a fost distrusa in timpul lui Mihai Viteazul( in 1601), prin invazia condusa de Giorgio Basta.
Acesta a fost un general italian, angajat de imparatul Sfantului Imperiu Roman, pentru a administra Transilvania,civil si militar si a subordona-o Imperiului. Din ordinul lui, a fost ucis, in 1601, Mihai Viteazul. In cetate au fost efectuate multe lucrari arheologice, in urma carora a fost descoperita o fabrica de caramida(considerata prima din tara), un atelier de prelucrare a bronzului si un beci, in care sunt doua cuptoare.
Asta demonstreaza ca a fost printre primele zone industrializate,din tara. In Cetatea Medievala Targu Mures se organizeaza,anual,diverse festivaluri si spectacole, cu ocazia „Zilelor Targumuresene”, „Festivalul Berii”, „Sarbatoarea Vinului si a Mustului”.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, este de cult romano-catolic, in stil baroc, construita in secolul al XVIII-lea, de catre iezuiti. Incepand cu anul 1709, Biserica din Cetate a apartinut comunitatii catolice din Targu Mures, iar iezuitii au tinut acolo, in acel an, liturghia de Craciun. Curtea de la Viena n-a fost de acord insa cu masura luata, pe plan local, si astfel catolicii sunt nevoiti sa-si ridice o alta biserica. Biserica din Cetate va reveni comunitatii reformate(calvine), careia ii apartine si astazi. In anul 1728 iezuitii pun piatra de temelie a bisericii de astazi.

Biblioteca Teleki-Bolyai, a fost fondata de contele Samuel Teleki si contine colectia personala a contelui, de 40000 volume, printre care si 66 de incunabile(exemplare din perioada cand a fost introdus tiparul-deci inainte de anul 1500. Aici se afla si colectia de 80000 exemplare ale matematicianului Janos Bolyai si publicatii ale unor Societati Stiintifice, din Europa.

Palatul Apollo, se afla in Piata Trandafirilor si a fost construit de contele Samuel Teleki,intre 1821-1822. Aici aveau loc baluri, spectacole de teatru si ieseau, prima data, in societate, tinerele din elita sociala, iar in timpul revolutiei din 1848-1849, aici se intalnea tineretul revolutionar.

Biserica Bob(sau Biserica de Piatra), este prima biserica greco-catolica, din Targu Mures. In vecinatate se afla scoala confesionala greco-catolica, fiind prima scoala romaneasca, din oras; preot si profesor a fost protopopul Gheorghe Maior,tatal lui Petru Maior, istoric si scriitor roman transilvanean, reprezentant al Scolii Ardelene( miscare de emancipare politica si sociala, din Transilvania).
La intrarea in biserica exista o inscriptie, in latina,ce-l omagiaza pe episcopul Ioan Bob, al Episcopiei de Fagaras. Biserica a fost construita intre anii 1793-1794, iar in prezent aici exista o parohie ortodoxa, instalata in perioada comunista si care refuza sa restituie acest lacas, Bisericii Romane Unite cu Roma.

Biserica Franciscanilor, a fost un edificiu de cult romano-catolic, demolata in 1971, cand s-a inceput constructia Teatrului National, pastrandu-se doar turnul baroc.

Biserica Reformata Mica, este monument istoric si a fost construita, intre anii 1815-1830, pe locul unei case sociale, cu o capela care era finantata de Biserica Reformata si unde bolnavii si saracii aveau reguli foarte severe, calviniste.

Claudiu Pavel

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 3 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni