Ministerul Turismului a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență prin care instituțiile și autoritățile publice sunt obligate să acorde angajaților, începând cu data de 1 iulie, tichete de vacanță.
Cuantumul unui tichet de vacanță este de maximum șase salarii de bază minime brute pe țară, iar impactul bugetar este estimat la 1,73 de miliarde de lei. Documentul stipulează că angajatorul este cel care stabileşte când acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale sau cu reprezentanţii salariaţilor.
În acest program, fiecare bugetar va primi un tichet de vacanță pentru a plăti servicii turistice în România.
Hotelierii au cerut ca aceste tichete de vacanță să fie valabile mai devreme, pentru ca oamenii să le poată folosi și pentru sejururi la mare. Însă, bugetarii care vor să folosească tichete de vacanță pentru un sejur pe litoral vor avea de căutat mult prin oferte, pentru că hotelierii spun că pentru lunile iulie și august gradul de ocupare se apropie de 100%.
Vestea bună este că aceste tichete de vacanță au o valabilitate de 12 luni, așadar pot fi folosite și pentru sărbătorile de iarnă, de exemplu. Tichetele de vacanță vor fi distribuite către bugetari în ritmul în care autoritatea publică lansează licitația pentru achiziția vocuherelor de vacanță.
Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în 2016, în România erau peste 1,19 posturi ocupate în instituțiile publice. Dacă toți bugetarii primesc câte un tichet de vacanță în valoare de 1.450 de lei, ar fi nevoie de un efort bugetar de aproximativ 383 de milioane de euro.
Potrivit legislației, salariații din mediul privat și bugetarii pot primi vouchere de vacanță în limita a 6 salarii minim brute, care pot fi folosite doar în turismul din România. Avantajul pentru privați este faptul că sumele pe care le plătește angajatorul pentru aceste vouchere sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
Ministrul Turismului a mai anunțat că, spre deosebire de tichetele de masă, care sunt tipărite, cele pentru vacanță vor fi online.
„Trebuie creat un program, pentru că noi vrem să dăm în sistem online aceste tichete de vacanță, să nu le mai facem ca tichetele de masă, unde trebuie licitație pentru firmele care trebuie să le facă, comision etc. Noi, acum, trebuie să facem procedura, pentru că, de fapt, asta este problema.
Este vorba de sistemul de decontare, la asta lucrăm, ca acest sistem să fie mai corect și cu comisioane cât mai puține. Acesta e o chestiunea mai greoaie”, a mai declarat ministrul Mircea Dobre.
FOTO: Pok_Rie/Pixabay.com
O rochie de seara poate schimba complet vibe-ul pozelor tale. Dat fiind ca e iarna,…
Gastronomia este un domeniu al armoniei, unde ingredientele se îmbină pentru a crea experiențe unice.
Când vine vorba de protejarea interiorului mașinii tale, alegerea unor covorașe auto de calitate este…
În inima Transilvaniei, satul Cund găzduiește un loc cu adevărat special: Valea Verde Retreat. Acest…
Creioanele colorate sunt instrumente esențiale atât pentru artiști profesioniști, cât și pentru pasionații de desen,…
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…