Asia

Tragica poveste a lui Kanakota. Ce NU ar trebui să mai facă niciun turist când merge în Asia

Distribuie

Povestea tragică a unui elefant în vârstă de 18 ani, pe nume Kanakota, a făcut înconjurul lumii și a stârnit revolta iubitorilor de animale. Elefantul a murit de epuizare în Sri Lanka, după ce a fost forțat să transporte turiști, fără odihnă, pe o căldură mare.

Pentru a respecta cererile celor care îl exploatau, Kanakota era lovit des cu o tijă metalică cu un vârf ascuțit. Instrumentul a fost denumit „bullhook” și este folosit de „mahouts”, cei care mână elefanții, potrivit Daily Mail.

Elefantul era folosit la transportul turiștilor până la vechea fortăreață Sigiriya pentru echivalentul a aproximativ 30 de dolari. Drumul durează aproximativ o oră. Însă, Kanakota ar fi luat parte, cu o zi mai devreme, și la o paradă. La astfel de defilări, elefanții sunt împodobiți cu haine și decorațiuni foarte grele și sunt plimbați pe drumuri aglomerate. Încărcăturile pun presiune pe picioare și coloana vertebrală.

Organizația pentru drepturile animalelor World Animal Protection spune că aproximativ 3.000 de elefanți sunt folosiți în Asia pentru divertismente. Aproape 80% din aceste animale sunt tratate cu cruzime.

La sfârșitul lunii septembrie, o altă poveste tragică a unui elefant, care vine tot din Sri Lanka, a ajuns în presa din întreaga lume.

„Suferința lui Tikiiri a luat sfârșit, sufletul ei este acum liber. Nimeni nu o mai poate răni. Nu te uita niciodată înapoi spre această lume atât de crudă față de tine și prietenii tăi”, a scris Lek Chailert, fondatorul Fundația Salvați Elefanții, potrivit BBC.

Tikiiri era o femelă elefant care a fost înfometată și torturată de stăpânii care o forțau să participe la spectacole, a murit.

Avea 70 de ani și a ajuns cunoscută în toată lumea după ce Fundația Salvați Elefanții a publicat mai multe imagini care arăta suferința prin care a trecut animalul. Animalului i se vedeau coastele din cauza înfometării.

Femela era forțată în fiecare an să participe la festivalul Perahera din Sri Lanka, care durează 10 zile, chiar dacă era într-o stare fizică îngrijorătoare. Ministerul Turismului din Sri Lanka a anunțat după ce imaginile cu elefantul au ajuns în presă că nu va mai fi inclus în spectacole. După câteva zile, Tikiiri a murit.

În urmă cu doi ani, ONG-ul World Animal Protection a făcut un recensământ al elefanților exploatați în sectorul turistic din Asia. Cercetătorii organizației au vizitat peste 220 de locații. Concluzia lor a fost că elefanții trăiesc în condiții „proase sau inacceptabile”. Dintre cei 2.923 de elefanți recenzați ca fiind folosiți în industria turismului, 2.198 sunt exploatați în Thailanda, 617 în India, 166 în Sri Lanka, 147 în Nepal, 59 în Laos și 36 în Cambodgia.

„Atunci când sunt folosiți pentru plimbări sau spectacole, elefanții sunt ținuți în lanțuri zi și noapte, cel mai adesea folosindu-se un lanț de sub trei metri lungime”, au constatat cercetătorii.

Aceștia au mai observat și că hrana oferită este foarte proastă, asistența veterinară este limitată și sunt, de cele mai multe ori, ținuți în locuri stresante, cu muzică tare și pe ciment, în preajma grupurilor de turiști.

Asociațiile de protecția animalelor le recomandă turiștilor să ocolească serviciile de transport pe elefanți pentru a-i face pe cei care fac din exploatarea acestor animale o afacere să renunțe.

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 5 zile

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum 4 săptămâni

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună