Europa

Turism nuclear lângă România. Cât costă o excursie la Cernobîl

Distribuie

Agenția de Stat a Ucrainei care se ocupă de gestionarea zonei afectate de accidentul nuclear de la Cernobîl a deschis un hostel pentru turiștii care doresc să viziteze acest loc. Pe termen scurt, hostelul poate găzdui 100 de vizitatori ai zonei de contaminare. Camerele sunt single și duble și au televizor, cabină de duș sau internet gratuit. Au venit deja turiști din Statele Unite, Noua Zeelandă și Danemarca.

O excursie cu un ghid în zona Cernobîl, cu plecare din Kiev, costă în această perioadă în jur de 100 de euro. De asemenea, sunt și pachete de weekend, care cuprind o excursie la Cernobîl, iar cazarea este la Kiev.

Prețul, în funcție de perioadă, este cuprins între 300 și 500 de euro și cuprinde bilete de avion, o vizită la Muzeul Cernobîl și o excursie de o zi, în grup, în zona accidentului nuclear. Detalii găsiți aici.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23. Acest dezastru este considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și zonele estice ale Americii de Nord. Este dificil de estimat un număr exact al victimelor.

Zona în care a avut loc accidentul este în continuare nelocuită. Însă, potrivit unor documentare care s-au făcut în ultimii ani, și-au făcut aici casă animalele, iar natura a început să cucerească zona. Deși nivelul de radiații a scăzut, este în continuare mult mai ridicat decât cel normal.

Timothy Mousseau, biolog la Universitatea Carolina de Sud, a cercetat atent modul în care plantele şi animalele pot rezista la radiaţii care în mod normal ar produce grave mutaţii sau boli.

Recent însă, el a observat ceva remarcabil. Unele specii de păsări par să se adapteze, producând un nival crescut de antioxidanţi, care le protejează şi astfel ADN-ul lor suferă mai puţine mutaţii. Practic, explică profesorul, expunerea permanentă la radiaţii a dus la evoluţie prin selecţie naturală.

FOTO: Денис Резник/Pixabay

 

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 2 săptămâni

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum 2 luni

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum 2 luni