Articolele zilei

Turist in Podgorica. Ce poti face in capitala Muntenegrului

Distribuie

Nici pe departe, sa fii turist in Podgorica nu este plictisitor, am putea spune ca este una dintre capitalele europene ce merita privite. Este, daca vreti, un oras fara identitate proprie, insa conturat in urma popoarelor care i-au calcat pamantul, otomani, austrieci, s.a.m.d. Podgorica, precum alte orase vechi ale Europei, este impartit in doua, Stara Varoš, vechiul oras otoman, si Nova Varoš, noul oras inghesuit de magazine, baruri si case. Noi am cautat atractiile orasului si iata ce am gasit:

Podul RIBNICA

Podul Ribnica sau Adzi Pasa dateaza din secolul al V-lea, fiind unul dintre cele mai vechi monumente din oras. Daca ne intoarcem in timp, aflam ca Podgorica a fost un avanpost, care treptat a crescut la cei 186.000 de locuitori, in prezent.

Ribnica. Sursa foto: https://theculturetrip.com/europe/montenegro/articles/the-most-beautiful-bridges-in-montenegro/

Acest pod este una dintre piesele arhitecturale construite de catre romani peste raul Ribnica. Sub dominatia otomana, podul a suferit modificari, iar numele sau s-a transformat in Adzi-Pasa. Daca va plac istoria si natura acesta este unul dintre locurile pe care sa le bifati in trecerea voastra prin oras.

Constructiile istorice sunt repere pentru cele moderne. Cea mai noua aparitie in oras, si care merita fotografiata, este Podul Millenium. Constructia, ce masoara 173 de metri lungime, a fost inaugurata in 2005 peste raul Morača.

Turist in Podgorica: plimbare prin Stara Varos – Orasul Vechi

Cu o istorie nu atat de captivanta precum vechile orase Kotor sau Budva, Stara Varos din Podgorica este un cartier comercial intesat de magazine. Altceva interesant, in aceasta parte a orasului, sunt ramasitele constructiilor otomane – cetatea orasului, o moschee si un turn cu ceas. De altfel, cam singurele in picioare dupa bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Vechea cetate din Podgorica. Sursa foto: http://montenegro-for.me/2018/04/5-forgotten-fortresses-in-central-montenegro/ribnica-fortress-podgorica/

Sanctuarul animalelor

Mai mult decat o gradina zoologica este sanctuarul numit
Prihvatilište i Oporavak Životinja Crna Gora. Locul in care animalele sunt salvate a fost amplasat pe dealurile Podgoricei, in satul Blizna. Este un spatiu deschis in care cei mici pot face cunostinta cu animalele adapostite. De la capre, camile, caprioare, purcei, gaste, cai, caini, broaste testoase, un intreg univers si o adevarata lectie de biologie.

Sanctaurul animalelor. Sursa foto: https://theculturetrip.com/europe/montenegro/articles/how-to-spend-24-hours-in-podgorica-montenegro/

Turist in Podgorica: descopera Vinariile

Nu stim cat de cunoscut va este vinul muntenegrean, insa Muntenegru se poate lauda si cu cateva plantatii de vita de vie. Compania Plantaze detine una dintre podgoriile cele mai mari din Europa- Ćemovsko polje,
2.300 hectare si aproximativ 11.5 milioane de vita de vie. Podgorii crescute la soare in albia raului Cijevna, rau care a format un mic canion impresionant. Interesant este ca locul in care este azi crama, numita Sipkanic, in trecut a fost un hangar secret de aeronave. Pentru un tur ghidat prin crama si cu degustare, turistii platesc in jur de 30 de euro de persoana, cu rezervare inainte.

Podgorii. Sursa foto: http://www.plantaze.com/about/vineyards/

Cijevna – un fel de Niagara

Muntii din Muntenegru revarsa asupra Podgoricei apele Niagarei europene. Tot ce trebuie sa faceti este sa opriti la raul Cijevna, un drum de 10 minute fata de oras, loc in care a fost ridicat si un restaurant cu o panorama minunata. Oaspetii sunt asteptati cu bunatati traditionale, iar mesele in aer liber va dau senzatia vacantei reusite.

Niagara de Muntenegru. Sursa foto: https://www.total-montenegro-news.com/business/900-niagara-falls-in-montenegro-wild-beauty-at-your-fingertips

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni