Nu este hiperbola daca spunem ca Varsovia este un oras care a renascut din ruine. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aproximativ 85% din oras a fost distrus. Azi, cand va plimbati pe strazile Vechiului Oras pare ca nimic nu s-a intamplat, iar cladirile colorate sunt aici de cand e orasul. Cu toate acestea, polonezii si-au pastrat spiritul, sunt gazde primitoare si bucuroase de oaspeti. Oriunde v-ati plimba prin capitala Poloniei, veti descoperi franturi de istorie, chiar si la o simpla plimbare pe fluviul Vistula. Iar Calea Regala aminteste de perioada glorioasa a fostului Imperiu al Europei.
In ultimii ani, Varsovia primeste ca turisti si romani, asta datorita legaturilor aeriene directe cu ajutorul companiilor Wizz Air si LOT. In maxim doua ore puteti pasi pe pamant polonez, iar tarifele biletelor de avion nu sunt exagerate deloc, daca le luati din timp.
Odata ajunsi in Varsovia iata un ghid pe scurt al celor mai interesante locuri de vazut, daca aveti la dispozitie 3 zile:
Krakowskie Przedmieście este una dintre arterele cele mai cunoscute din Varsovia si se intinde de-a lungul Vistulei. Practic aici este centrul – face parte din Drumul Regal, foarte aproape de Orasul Vechi din Varsovia. Strada este loc de promenada sau destinatia ideala de unde poate incepe un tur interesant pe langa cele mai importante cladiri ale orasului. Universitatea din Varsovia, Academia Poloneza de Stiinta, Palatul Prezidential, Opera, Monumentul lui Nicolaus Copernic, Muzeul Chopin.
Calea Regala este una dintre multele atractii pe care le are acest clasic oras. Istoria Varsoviei se leaga inconfundabil de aceasta ruta care incepe in Piata Castelului si continua 15 kilometri pana la Palatul Wilanów. Numele a fost inspirat de cladirile regale care se regasesc pe traseu, acestea fiind Castelul Regal de la varf, Palatul Łazienki cu parcul sau uimitor si Palatul Wilanów.
Ziua poate fi incheiata cu o plimbare cu barca pe Vistula, la asfintit pentru a va bucura de o alta imagine a Varsoviei.
Incepem turul nostru in natura! Cel mai mare parc din Varsovia este o ancora pe Ruta Regala si este des ales ca o excursie pentru familii si cupluri in weekend. Planurile de extindere au fost puse in aplicare in secolul al XVIII-lea, in timpul domniei regelui Stanisław al II-lea. Parcul Łazienki detine o suprafata de 76 de hectare si are in componenta sa palatele, pavilioane, doua orangerii, un planetariu, un amfiteatru, monumente si multe alei. O zi intreaga aici ar parea ca o clipa.
Pentru o lectie istorica a vietii comerciale din Varsovia opriti-va in Piata din Orasul Vechi. Aici, pana la fondarea orasului de catre Stanislaw al II-lea, se adunau toti comerciantii, fiind practic epicentrul comercial al Varsoviei. Stilul arhitectural Renascentist si Baroc infrumuseteaza casele de comert, cladiri refacute postbelic. Varsovia este precum pasarea Phoenix. A renascut din propia-i cenusa dupa al Doilea Razboi Mondial, atunci cand, din ordinul lui Hitler, orasul a fost distrus.
Muzeul Polin face parte din istoria tumultoasa a Vrasoviei. Acesta a fost ridicat pe locul fostului ghetou unde au fost tinuti peste 400.000 de evrei polonezi. Azi muzeu, turistii au ocazia sa viziteze o expozitie impresionanta de documente, artefacte si lucruri reconstruite intocmai ca tinerele generatii sa nu uite perioda Holocaustului. Muzeul Polin se afla in cartierul Muranow, nu departe de Orasul vechi, iar un bilet incepe de la 25 zloti polonezi.
Castelul Regal primeste toata atentia vizitatorilor, doar timp de 700 de ani a fost resedinta monarhilor polonezi si a renascut din ruine dupa razboi. Cladirea adapostesteste apartamentele regelui Sigismund al II-lea Augustus din secolul al XVI-lea. De asemenea vizitati Casa Parlamentului si capul fantanii democratiei poloneze, unde au fost facute amendamente la Constitutia poloneza-lituaniana.
Palatul Wilanów este un alt obiectiv de neratat in capitala Poloniei. Se afla pe Calea Regala si a scapat aproape intact in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, asta da constructie. Palatul Wilanów este o privire rara, cu accente baroce, a maretiei acestui popor. Intrati in Sala Alba, Biblioteca Regelui, in Galeria de Nord si in Dormitorul Regelui, incaperi somptuase, inalte si cu decorate cu fresce si statui.
La o prima vedere am putea spune ca si Varsovia are o Casa a Presei Libere, doar ca aceasta cladire este Palatul Culturii si Stiintei. Masoara 237 de metri inaltime, ceea ce o face cea mai inalta cladire din Polonia si este una dintre caldirile cele mai controversate. Imensa constructie a fost un ,,cadou” al Uniunii Sovietice pentru Polonia, iar localnicii nu privesc cu ochi buni colosul care le aminteste de comunism. Cei mai tineri sunt neutri, mai ales ca in atata spatiu au fost amenajate, 4 teatre, un cinematograf, 2 muzee, exista si birouri, sala de congres.
Nu plecati din Varsovia fara o vedere de ansamblu! Biserica St.Anne este locul in care trebuie sa ajungeti pentru ultima oara in acest sejur. Turnul clopotului numara 147 de trepte, iar cei care urca aici vor fi raspaltiti cu o panorama incredibila. Veti zari Castelul, Piata Castelului, Orasul Vechi si artera Krakowskie Przedmieście.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…