Satul Breb are meleaguri binecuvantate cu munti semeti, pasuni bogate, iar oamenii locului pastreaza cu sfintenie datinile mostenite din strabuni. Maramuresul a devenit loc de tihna a sufletului si pentru turistii straini, care cauta simplitatea vietii de la tara. Un rasarit de soare, mirosul ierbii cosite, sunetul talangilor la gatul vacilor, ulitele ce isi fac loc printre case si buna-crestere, uitate la oras.
Maramures plai cu flori frumos ii satul tau! Satul Breb cunoscut ca”Valea Castorilor”se afla in Comuna Ocna Sugatag, fix unde se agata harta in cui. Un sat maramuresean autentic, asezat intr-un cadru natural idilic.
Istoria locului incepe in anul 1360 cand pamanturile apartineau marilor cneji. Insa, din vremurile stravechi si pana in prezent regiunea a evoluat. Daca ajungeti in Breb, deseori veti putea auzi saluturi prietenoase in limbile engleza, germana sau franceaza. Aici au ales sa traiasca simplitatea vietii la tara multi straini indragostiti de meleagurile romanesti. Printre acestia, Printul Charles, care a fost atat de impresionat de Maramures, incat si-a cumparat cateva casute din lemn si un fost paparazzo din Marea Britanie.
Ca sa ajungeti in frumoasa asezare de munte va trebui sa intrati pe Drumul Judetean 109F, fiindca satul se afla la 1 kilometru de acesta si destul de aproape de Ocna Sugatag.
Munti cat vezi cu ochii, pasuni, animale si casutele din lemn intregesc peisajul in satul romanesc. Puteti urca pe poteci spre creasta Cocosului si sa va aventurati in Muntii Gutai. Localnicii sunt tare primitori si daca vreti va vor arata tainele tesutului, mestesugul lemnului sau cum se mulge o vaca.
Stiti vorba aceea: ”Omul sfinteste locul?” Intr-u totul adevarata in satul Breb. Satenii se trezesc dis de dimineata ca sa aiba grija de gospodarie, iar strainii sunt uluiti de manuirea cu pricepere a tractoarelor, a carutei sau de maiestria cu care maramuresenii aduna capitele de fan. Obiceiurile locale, colinda de Craciun, piesa de teatru ”Viflaimul” si sarbatorile de peste an sunt prilej de transformare a satului. Ulitele capata glas si prind culoare, iar satenii imbraca costumul popular.
O alta atractie a zonei este si Lacul Morarenilor, declarat arie naturala protejata, unde puteti petrece o dupa-amiaza linistita. De asemenea biserica din lemn, construita in sat, pe la 1300, este un lacas de cult ce trebuie vizitat, fiind un adevarat monument arhitectural.
Si pentru ca tot vorbim despre arhitectura, satul Breb este un adevarat Muzeu al Satului, Maramuresul fiind recunoscut pentru lucratura sa dantelata in lemn. De altfel, de cum veti pasi in sat, o poarta imensa tipica zonei va va intampina. La fel cum toate casele din regiune sunt impodobite cu acest simbol al familiei.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…