Articolele zilei

Valea Doftanei. Locul de nepretuit al Prahovei in care trebuie sa ajungi

Distribuie

Valea Doftanei ne-a surprins placut la ultima vizita si ne-am gandit sa scriem un articol despre acest loc surprinzator. Situata intr-un cadru natural cu multe valente turistice, regiunea este lipsita de poluarea mediului urban. Asadar, va invitam sa cunoasteti o vale mai putin vizitata, dar atat de pitoreasca:

Panorama a comunei Valea Doftanei. Sursa foto: cugetliber.ro

La doar o jumatate de ora de mers dupa orasul Campina, turistii au ocazia sa descopere un drum istoric, Drumul Sarii. Aproape 30 de kilometri de asfalt care trece prin localitatile Comarnic, Slanic, Secaria, Valea Doftanei. Facem popas, de aceasta data, pe Valea Doftanei.

Subcarpatii de curbura adopstesc frumoasa Valea Doftanei

Nordul judetului Prahova ascunde un loc incredibil, adapostit de vaile Prahovei si Teleajenului. Intre paduri si munti, nu mai inalti de 1600 de metri, Valea Doftanei este rasfatata de natura, facand-o unul dintre cele mai iubite locuri ale judetului Prahova. Sau, cum ar spune unii, un loc perfect pentru o minivacanta de 2 zile.

Drumul pana in frumoasa vale a apei Doftana sepuieste prin coline domoale si sate, ca mai apoi sa lase locul reliefului montan. Muntii Baiului si Masivul Grohotis insotesc calatorul si il indeamna sa mearga mai departe.

Pitoreasca Vale a Doftanei. Sursa foto: valeadoftanei.ro

Comuna Valea Doftanei nu numara mai mult de 7000 de locuitori, iar cele cateva case au fost insirate pe terasele de o parte si de-a alta a raului. Din vechile documente aflam ca aceasta minunata vale a fost locuita din secolul al XVI-lea, in timpul domniei lui Radu Paise.

Cu o asa istorie a locului si cu asa peisaje, curiozitatea este greu stapanita asa ca cercetam indeaproape acest taram. Mai departe prin defileul Doftanei, apele au fost stavilite de Barajul Paltinul, ”o mica mare a Subcarpatiilor” si o mare atractie pentru localnici si turisti.

Lacul Paltinu. Sursa foto: destinatii.eu

Ruta Valea Doftanei-Cornu-Campina este preferata celor care aleg plimbarile pe doua roti. Si cei carora le place sa cutreiere muntii cu rucsacul la spate au cateva trasee, destul de usoare.

Atractii turistice

Daca ajungeti pe Valea Doftanei, relaxarea este cuvantul pe ordinea de zi. Fie ca alegeti o zi de pescuit in Lacul Paltinu, fie ca v-ati dori sa explorati locurile cu barca, sa urcati pe munte, aici le puteti face pe toate. Cunoascatorii stiu ca Lacul Paltinu are toiate conditiile favorabile unei partide de pescuit ca la carte, asa ca sunt multi cei care aleg acest loc.

Valea Doftanei. Locul de nepretuit al Prahovei in care trebuie sa ajungi: Cheile Doftanei. Sursa foto: locuridinromania.ro

Cheile Doftanei sunt si ele de cercetat, aici apele regiunii au sapata in stanci ca sa isi faca loc sa treaca mai departe. Alte atractii pe Valea Doftanei sunt: Muntii Grohotis, situl arheologic de la Traisteni, Castelul Iulia Hasdeu si o plimbare prin Campina.

Castelul Iulia Hasdeu. interior. Sursa foto: dantiganila.blogspot.com

Trasee montane:

  • Pasul Predelus – se afla la 1295 m altitudine. De aici izvoraste raul Doftana. Este locul de unde izvoraste raul Doftana. Turistii pot urca prin Muntii Baiului, pe Varful Neamtu la 1923 de metri sau pot ajunge in Brasov.
  • Tot pe culmea Muntilor Baiului se poate ajunge prin Valea Floreiului si Varful Gagu Mare, la 1660 de metri altitudine, potrivit valeadoftanei.ro.
  • Al treilea traseu de incercat pe vreme frumoasa este prin  Culmea Patru, Orgojoaia si Varful Cazacu, la 1753 de metri, drum care va duce catre Azuga. Acest traseu este un pic mai dificil pentru ca se parcurge in 6-8 ore.

Nu e cascaval mai bun precum e cascaveaua

Valea Doftanei are localnici tare primitori si tare gospodari. Asa se face ca nu e-n tara cascavea mai buna precum in Valea Doftanei. Explicatia sta in reteta veche de 100 de ani, pastrata cu sfintenie de femeile din sat care au invatat-o de la grec ce a batut la pas taramurile acestea. Cascaveaua nu este altceva decat un cascaval foarte bun, din lapte pur de tara. Nu exista localnic care sa nu stie reteta care spune asa: casul dulce feliat se pune la fiert pana se obtine o pasta. Apoi se preseaza si se scurge de zer, apoi se pun in vas de lut, la saramura.  O zi se lasa la zvantat si uscat, ca apoi sa mearga la fum, un pic, pentru un gust mai bogat.

”Festivalul Cascavelei” sta sa intareasca importanta acestui produs tradional, astfel ca an de an, in luna lui septembrie satenii nu lipsesc de la serbarea campaneasca.

Valea Doftanei. Locul de nepretuit al Prahovei in care trebuie sa ajungi. Sursa foto: atradoftana.ro

Posibilitati de cazare

In Valea Doftanei, turistii au posibilitatea de a se caza la una dintre pensiunile construite in satele Traisteni si Tesila. Iata cateva dintre variantele pe care le gasiti pe site-urile de rezervari:

  • Pensiunea Valea Negrasului, de 3 stele(sat Traisteni) – 60 de lei/noapte/camera dubla
  • Atra Doftanei – 370 de lei/noapte/camera dubla, mic dejun inclus
  • Cabana Negras – capacitate de cazare 9 locuri – tarif 500 de lei/noapte/ integral
  • Vila Karina, sat Tesila – 110 lei/noapte/camera dubla
  • Cabana SubBai – 750 de lei/ noapte/integral

Fiti un calator intotdeauna! (Re)Descoperiti Romania autentica in cele mai frumnoase colturi ale tarii!

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 2 săptămâni

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum 2 luni