Articolele zilei

Zakopane. Ce minuni ascunde capitala iernii din Polonia

Distribuie

Ati auzit de Zakopane? Asa ne gandeam si noi, ca nu este foarte cunoscuta acesta destinatie montana, desprinsa din cartile postale. Orasul a fost numit ,,capitala de iarna a Poloniei”, asta datorita numeroaselor statiuni de schi din regiune. Cu un peisaj idilic, Cracovia aproape, Zakopane este o destinatie turistica ce merita vazuta in orice anotimp.

Zakopane. Ce minuni ascunde capitala iernii din Polonia. Vedere dinspre Gubalowka. Sursa foto: adventurous-travels.com

Stiati ca Zakopane este vizitat an de an de peste 250.000 de turisti? Iarna, principalele atractii ale orasului sunt partiile de schi excelente si dedicate schiului de fond, snowboardingului sau sariturilor.

Vara, cand natura se imbraca in verde crud, iar muntii mai pastreaza o pata de zapada in varf, este anotimpul ideal pentru a va bucura de drumetii. Explorati orasul, imprejurimile, nu pierdeti nicio clipa in camera de hotel sau pensiune. Vacantele inseamna cunoastere, aduc bucurie si ne lasa amintiri frumoase!

Pentru a va face o idee de tarifele practicate in orasul Zakopane, pentru cazare, de exemplu, o camera dubla poate avea un pret de 25 de euro. Desigur, cu ceva variatii, in functie de anotimpul in care ajungeti, dar pentru a experimenta din plin viata locala, puteti dormi si la gazde. Localnicii vor fi bucurosi sa va adaposteasca in casele lor din lemn pentru sume mai mici.

Zakopane. Ce minuni ascunde capitala iernii din Polonia. Sursa foto: adventurous-travels.com

De altfel, multi turisti vin in Zakopane ca sa inteleaga cultura goral, o cultura bogata, cu un stil unic arhitectural -acele cabane din lemn si produse alimentare specifice locului. Asa numitii gorali, cuvant care s-ar traduce ca muntean-cioban, vorbesc intr-un dialect polonez care contine si cuvinte de origine romana. Printre cele pe care le veti recunoaste deindata sunt merende-merinde, mlioara-mioara, magura, fluier, catun, vatra sau branza.

Atractiile din orasul Zakopane

Arhitectura locului

Strada Krupowki este principala artera din centrul orasului ce atrage un numar foarte mare de turisti. Insa, este destul de aglomerata si nu veti intalni arhitectura si specificul locului. O strada pe care ati vrea sa va mutati este, cu siguranta, strada lemnului- Koscieliska. De la un capat la celalalt va veti clati ochii cu cele mai frumoase constructii din lemn destinate locuintelor cum este Willa Koliba, azi muzeu, Atma Chata, o casa din secolul al XIX-lea sau casa cu susu in jos.

Zakopane. Ce minuni ascunde capitala iernii din Polonia. Casele din lemn specifice goralilor. Sursa foto: adventurous-travels.com

Casa atipica, dar care pastreaza arhitectura orasului este un punct de atractie. Constructia ciudata, iti da impresia, cumva, ca gravitatia nu mai este ceea ce am stiut o viata si ca sa va convingeti, casa poate fi vizitata pentru un cost de aproximativ 2 euro.

Dealul Gubalowka

Pozitionat in fata Muntilor Tatra, Dealul Gubalowka este asaltat de turisti, iar motivul este cat se poate de atractiv! Dealurile impadurite adapostesc o plaja cu nisip si sezlonguri creata, desigur, de mana omului, de unde puteti admira peisajul montan, orasul, si, de ce nu, poate prindeti cateva ore bune de soare. Ca sa ajungeti aici, puteti lua funicularul de pe strada Krupowki, iar pretul unui bilet dus-intors este de 5 euro.

Zakopane. Ce minuni ascunde capitala iernii din Polonia. Plaja de la Gubalowka. Sursa foto: adventurous-travels.com

Un deal pentru impatimitii schiului

Iubitorii sporturilor de iarna, in Zakopane pot avea acces la o platforma realizata special pentru schi, dedicata campionatelor ce au loc in fiecare iarna.

Platforma de schi. Sursa foto: adventurous-travels.com

Kasprowy Wierch

Nu ratati un urcus pana la 1.987 de metri, pe varful Kasprowy Wierch din Muntii Tatra. Este singurul la care aveti acces din Zakopane, in maxim o ora cu ajutorul telecabinei ce va asteapta in statia Kuznice. Este una dintre cele mai frumoase privelisti, aici puteti incerca si partiile de schi renumite in lume, puteti face drumetii sau incerca senzatii tari cu parapanta.

Cu telecabina spre Kasprowy Wierch. Sursa foto: adventurous-travels.com

Bucataria locala

Vacanta fara mancare nu exista! Asa se pot descoperi traditii, obiceiuri si cultura locala parca devine mult mai accesibila. Ce spuneti de niste pierogi? Da, ati citit bine, iar eu am scris corect. Sunt acei, coltunasi la noi numiti, umpluti cu varza si ciuperci de padure. Oscypekul este o alta delicatesa, intalnita si la stanele de pe plaiurile mioritice. Ati ghicit? Este imbietoarea branza de oaie afumata si pusa in mosor-cilindru de lemn pentru a capata o forma deosebita, intalnita doar in Muntii Tatra. Daca sunteti vegetarieni poate va convinge kwasnica, supa de varza.

Delicatesa locala-Oscypek. Sursa foto: Wikipedia.org
Zakopane. Ce minuni ascunde capitala iernii din Polonia: Gubalowka. Sursa foto: adventurous-travels.com
Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 2 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 2 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 2 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 3 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 3 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni