In antichitate, Piraeus era portul naval al Atenei, iar orasul modern se afla la doar o plimbare cu metroul de capitala. Pireu are doua porturi circulare naturale, cu deschideri inguste si cladiri moderne in spatele lor. La Golful Zea, ruinele vechilor santiere navale se odihnesc langă iahturile de lux. Va invitam sa explorati, alaturi de noi, Piraeus:
Doar de pe tarmul vestic al Golfului Zea, Muzeul Arheologic al Pireu are artefacte din vremurile miceneene pana in epoca romana, preluate din intregul orasul si de-a lungul tarmului Attica. Langa muzeu sunt ruinele Teatrului Elenistic din Zea, construite in secolul al II-lea i.Hr.
Acest golf si port natural este al doilea mare dintre cele trei porturi din Pireu. Daca aveti timp la dispozitie, puteti merge dintr-o parte a intrarii portului la alta, cu siguranta veti afla lucruri interesante. La intrarea ingusta puteti vedea ramasitele zidurilor vechi ale orasului Pireu si fundatiile santierelor navale unde ar fi fost adunate navele triere ale Atenei. Continutți spre partea interioara a portului si veti vedea partea moderna a orasului, cu iahturile sale de lux. In vremurile otomane, Golful Zea era locul in care pasa si haremul sau urmau sa se imbaieze, de aici si originea numelui Pasalimani.
Portul de la Mikrolimano este un oval aproape perfect, in antichitatea fiind principalul port al Atenei. A fost dedicat zeitei Artemis, iar cele 80 de vapoare sunt astazi restaurante cu preparate din peste. In vremurile bizantine, era cunoscut ca Fanari pentru un far construit la gura portului. Deasupra apei, ca nivelele unui amfiteatru sunt randuri de case ce urca pe dealul din Kastella, in timp ce in jos, sunt yachturile care se misca usor sub apa.
Mikrolimano este o destinatie pentru cei carora le plac fructele de mare, masa se ia doar pe cheiurile de lemn cu o minunata priveliste.
Desi Pireu este un oras separat, linia 1 a metroului din Atena va va duce in inima capitalei in cel mai scurt timp. Pentru unele vizite istorice, Acropole, Agora antica si restul monumentelor merita sa faceti un drum. Tot ce aveti nevoie sunt pantofii comozi pengru a explora fiecare perimetru. Jos in Agora este locul in care democratia se va inradacina in secolul al V-lea i.Hr., este locul in care si marii Platon si Socrate au calcat. Lectia de istorie continua la Teatrul lui Dionysus, unde lucrarile lui Sophocles si Euripides au fost interpretate pentru prima oara.
Cea mai frumoasa parte a orasului, Kastella este un cartier de deal ce dateaza din secolul al XIX-lea, martor al unui trecut prosper. Pe masura ce urcati pe strazi precum Falireos, Irakleous, Vasileos Pavlou si Foskolou, puteti privi inapoi la marea nesfarsita si luminile orasului. Printre maslinii si pini, in jurul Bisericii Profetului Elias, puteti vedea pana la orașul de coasta Vouliagmeni, aproape 30 de kilometri spre sud-est.
Deschis in 2005, in Gara Pireu, acest muzeu exista datorita lui Manolis Fotopoulos, fost angajat al cailor ferate electrice Atena-Pireu. De la pensionare, dn 1995, a petrecut un deceniu prin magazinele de antichitați, depozitelor pentru a-si intregi colectia. In 10 ani a reusit sa stranga uniforme, fotografii, ziare, carti, iar compania feroviara a contribuit cu vagoane, material rulant si echipament de control si semnalizare pentru muzeu.
Prima Biserica a Sfintei Treimi a fost ridicata in 1839, dar a fost complet distrusa in bombardamentele din 1944. Dupa razboi, Agia Triada a fost reconstruita la mijlocul anilor ’60, fiind o cladire moderna, unde arhitectii si-au pus amprenta prin mozaicurile de la interior.
Piraeus ”loc preferat pentru distractie atunci cand soarele apune”, mai exact districtul Trouba, cu un trecut destul de colorat. Aici, din anii 1940 pana in anii 1970 au existat cabarete si case de toleranta. Zona rosie a devenit cunoscuta in urma unui film greco-american in care apar secvente din Trouba si in care a jucat actrita Melina Mercouri. In prezent, Trouba si-a curatat faptele, si azi e in prim plan cu numeroase cafenele, baruri si cluburi.
Exista servicii regulate de transport cu feribotul catre mai mult de 20 de insule grecesti din portul Pireu. Cea mai apropiata insul majora spre Pireu este Aegina, care incanta prin arhitectura veche cum ar fi Templul lui Aphaia din secolul al VI-lea i.Hr. si Kolona cu Templul lui Apollo din aceeasi perioada.
Aegina are plaje de mica adancime, iar feribotul face ture pe parcursul zilei, o calatorie durand aproximativ jumatate de ora.
Un pic mai departe este insula cicladica din Serifos, la doua ore si jumatate si mai este frumoasa Hydra, la doar 90 de minute distanta, unde traficul de masini este interzis.
Captura zilnica din toata Grecia ajunge in portul Pireu, iar bunatatile marii fac o scurta calatorie doar pana la restaurantele din zona. Destinatia principala este Mikrolimano, unde restaurantele pot avea preturi cam piperate. O alta varianta, mai ieftina este Chatzikiriakio, un cartier mic la sud-est de port de academia navala, sau Kastella pe dealul de peste port.
Unele feluri de mancare pe care trebuie sa le tineti minte sunt barbunul, hamsiile prajite gavros tiganitos, sardinele sau lavraki marinat in lamaie.
Intre Zea si Mikrolimano se afla cea mai mare plaja din Piraeus, Votsalakia. Terenul cu pietris este curatat in mod regulat in timpul verii si se umple rapid de turisti care vor sa profite de cateva ore de stat la soare.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…