10 lucruri pe care sa le faci in Pireu. Ce surprize rezerva orasul-port al Atenei

In antichitate, Piraeus era portul naval al Atenei, iar orasul modern se afla la doar o plimbare cu metroul de capitala. Pireu are doua porturi circulare naturale, cu deschideri inguste si cladiri moderne in spatele lor. La Golful Zea, ruinele vechilor santiere navale se odihnesc langă iahturile de lux. Va invitam sa explorati, alaturi de noi, Piraeus:

Muzeul Arheologic

Doar de pe tarmul vestic al Golfului Zea, Muzeul Arheologic al Pireu are artefacte din vremurile miceneene pana in epoca romana, preluate din intregul orasul si de-a lungul tarmului Attica. Langa muzeu sunt ruinele Teatrului Elenistic din Zea, construite in secolul al II-lea i.Hr.

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu: Golful Zea (Pasalimanı)

Acest golf si port natural este al doilea mare dintre cele trei porturi din Pireu. Daca aveti timp la dispozitie, puteti merge dintr-o parte a intrarii portului la alta, cu siguranta veti afla lucruri interesante. La intrarea ingusta puteti vedea ramasitele zidurilor vechi ale orasului Pireu si fundatiile santierelor navale unde ar fi fost adunate navele triere ale Atenei. Continutți spre partea interioara a portului si veti vedea partea moderna a orasului, cu iahturile sale de lux. In vremurile otomane, Golful Zea era locul in care pasa si haremul sau urmau sa se imbaieze, de aici si originea numelui Pasalimani.

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu. Ce surprize rezerva orasul-port al Atenei
Golful Zea. Sursa foto: tripinview.com

Mikrolimano

Portul de la Mikrolimano este un oval aproape perfect, in antichitatea fiind principalul port al Atenei. A fost dedicat zeitei Artemis, iar cele 80 de vapoare sunt astazi restaurante cu preparate din peste. In vremurile bizantine, era cunoscut ca Fanari pentru un far construit la gura portului. Deasupra apei, ca nivelele unui amfiteatru sunt randuri de case ce urca pe dealul din Kastella, in timp ce in jos, sunt yachturile care se misca usor sub apa.

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu. Ce surprize rezerva orasul-port al Atenei
Mikrolimano. Sursa foto: kataskevesktirion.gr

Mikrolimano este o destinatie pentru cei carora le plac fructele de mare, masa se ia doar pe cheiurile de lemn cu o minunata priveliste.

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu: Atena

Desi Pireu este un oras separat, linia 1 a metroului din Atena va va duce in inima capitalei in cel mai scurt timp. Pentru unele vizite istorice, Acropole, Agora antica si restul monumentelor merita sa faceti un drum. Tot ce aveti nevoie sunt pantofii comozi pengru a explora fiecare perimetru. Jos in Agora este locul in care democratia se va inradacina in secolul al V-lea i.Hr., este locul in care si marii Platon si Socrate au calcat. Lectia de istorie continua la Teatrul lui Dionysus, unde lucrarile lui Sophocles si Euripides au fost interpretate pentru prima oara.

City break in Atena. Cat costa si ce puteti face in 2 zile petrecute in leaganul civilizatiei
Atena noaptea este un spectacol. Sursa foto: musttravel.ro

Cartierul Kastella-Mikrolimano

Cea mai frumoasa parte a orasului, Kastella este un cartier de deal ce dateaza din secolul al XIX-lea, martor al unui trecut prosper. Pe masura ce urcati pe strazi precum Falireos, Irakleous, Vasileos Pavlou si Foskolou, puteti privi inapoi la marea nesfarsita si luminile orasului. Printre maslinii si pini, in jurul Bisericii Profetului Elias, puteti vedea pana la orașul de coasta Vouliagmeni, aproape 30 de kilometri spre sud-est.

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu. Ce surprize rezerva orasul-port al Atenei
Sursa foto: canacopegdl.com

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu: Muzeul Feroviar Electric din Pireu

Deschis in 2005, in Gara Pireu, acest muzeu exista datorita lui Manolis Fotopoulos, fost angajat al cailor ferate electrice Atena-Pireu. De la pensionare, dn 1995, a petrecut un deceniu prin magazinele de antichitați, depozitelor pentru a-si intregi colectia. In 10 ani a reusit sa stranga uniforme, fotografii, ziare, carti, iar compania feroviara a contribuit cu vagoane, material rulant si echipament de control si semnalizare pentru muzeu.

Agia Triada (Biserica Sfintei Treimi)

Prima Biserica a Sfintei Treimi a fost ridicata in 1839, dar a fost complet distrusa in bombardamentele din 1944. Dupa razboi, Agia Triada a fost reconstruita la mijlocul anilor ’60, fiind o cladire moderna, unde arhitectii si-au pus amprenta prin mozaicurile de la interior.

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu. Ce surprize rezerva orasul-port al Atenei
Agia Triada. Sursa foto: voyagevirtuel.co.uk

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu: Trouba

Piraeus ”loc preferat pentru distractie atunci cand soarele apune”, mai exact districtul Trouba, cu un trecut destul de colorat. Aici, din anii 1940 pana in anii 1970 au existat cabarete si case de toleranta. Zona rosie a devenit cunoscuta in urma unui film greco-american in care apar secvente din Trouba si in care a jucat actrita Melina Mercouri. In prezent, Trouba si-a curatat faptele, si azi e in prim plan cu numeroase cafenele, baruri si cluburi.

Excursii pe insula

Exista servicii regulate de transport cu feribotul catre mai mult de 20 de insule grecesti din portul Pireu. Cea mai apropiata insul majora spre Pireu este Aegina, care incanta prin arhitectura veche cum ar fi Templul lui Aphaia din secolul al VI-lea i.Hr. si Kolona cu Templul lui Apollo din aceeasi perioada.

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu. Ce surprize rezerva orasul-port al Atenei
Aegina. Sursa foto: discovergreece.ru

Aegina are plaje de mica adancime, iar feribotul face ture pe parcursul zilei, o calatorie durand aproximativ jumatate de ora.

Un pic mai departe este insula cicladica din Serifos, la doua ore si jumatate si mai este frumoasa Hydra, la doar 90 de minute distanta, unde traficul de masini este interzis.

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu: Peste si fructe de mare

Captura zilnica din toata Grecia ajunge in portul Pireu, iar bunatatile marii fac o scurta calatorie doar pana la restaurantele din zona. Destinatia principala este Mikrolimano, unde restaurantele pot avea preturi cam piperate. O alta varianta, mai ieftina este Chatzikiriakio, un cartier mic la sud-est de port de academia navala, sau Kastella pe dealul de peste port.

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu. Ce surprize rezerva orasul-port al Atenei
Platou fructe de mare. Sursa foto: business-adviser.ro

Unele feluri de mancare pe care trebuie sa le tineti minte sunt barbunul, hamsiile prajite gavros tiganitos, sardinele sau lavraki marinat in lamaie.

Votsalakia

Intre Zea si Mikrolimano se afla cea mai mare plaja din Piraeus, Votsalakia. Terenul cu pietris este curatat in mod regulat in timpul verii si se umple rapid de turisti care vor sa profite de cateva ore de stat la soare.

10 lucruri pe care sa le faci in Pireu. Ce surprize rezerva orasul-port al Atenei
Votsalakia. Sursa foto: karpathosinfo.com

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole