Top 8 orașe inteligente din Europa

Conceptul de oraș inteligent sau smart city presupune o strategie de dezvoltare urbană sustenabilă, care să favorizeze un trai ridicat, având la bază diverse tehnologii care să sporească calitatea vieții.

Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unui sistem informatic de tip Internet of Things (IoT), care îi permite administrației locale să gestioneze și să automatizeze anumite elemente ce țin de infrastructura orașului.

Unul dintre principalele scopuri obiective din spatele acestui concept este atingerea neutralității climatice. Iată care sunt principalele orașe europene care au demarat proiecte în acest sens:

Berlin

Capitala Germaniei și-a stabilit strategia de tranziție spre conceptul de oraș inteligent în primăvara anului 2015. Proiectul Smart City Berlin presupune optimizarea eficienței energetice și obținerea neutralității climatice a regiunii metropolitane Berlin-Brandenburg până în anul 2050, prin intermediul dezvoltării unei piețe-pilot, care să încurajeze crearea unor aplicații inovatoare. Rețeaua de cercetare lucrează la acest obiectiv alături de peste 100 de companii.

Stockholm

Consiliul local din Stockholm a reușit să estimeze că orașul ar putea ajunge la o amprentă de carbon pozitivă începând cu anul 2040, prin intermediul unei metode avangardiste de cercetare, numită Design Fiction. Călătoriile ecologice, educația personalizată, iluminarea stradală prin intermediul dronelor de tip licurici sunt câteva dintre proiectele prevăzute. Interesant este că din acest plan nu lipsesc nici zonele publice offline, acolo unde tehnologia lipsește cu desăvârșire, în scopul favorizării recreeri totale. Trebuie menționat și faptul că, Stockholm este primul oraș din Europa care a primit titlul de Capitală Verde Europeană, în anul 2010.

Viena

Viena a lansat în anul 2013 unul dintre cele mai mari planuri de dezvoltare urbană din Europa, Aspern Smart City Research (ASCP). Sistemul colectează și analizează 1,5 milioane de seturi de date de la rețeaua smart din districtul Aspern, cu scopul de găsi soluții sustenabile. Obiectivul este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 80% față de cifrele înregistrate în anii 1980. În prezent, capitala Austriei își extinde rețeaua de încărcare a vehiculelor electrice și efectuează teste pentru închiriere de biciclete și de mașini.

Copenhaga

Oficialitățile din Copenhaga speră ca orașul să devină prima capitală cuamprentă neutră de carbon din lume până în anul 2025. Scopul este ca cel puțin jumătate din populație va folosi bicicletele ca principal mijloc de transport, iar această mișcare este încurajata prin controlerele smart inserate în semafoare, care favorizează fluența traficului pentru autobuze și bicicliști. De altfel, Copenhagen Solutions Lab a fost premiat în 2017 pentru sistemul de monitorizare al calității aerului, consumul redus de energie, management-ul traficului, sistemul de salubrizare și coordonarea punctelor de încărcare al vehiculelor electrice.

Helsinki

Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku și Oulu, sunt cele 6 orașe care fac parte din programul fondurilor structurale pentru creștere sustenabilă și locuri de muncă, denumit The Six City Strategy. Acesta este condus din districtul Smart Kalasatama, care lucrează la peste 25 de proiecte de infrastructură și tehnologii experimentale. În paralel, fundația Smart & Clean Helsinki Metropolitan testează diverse soluții inteligente și sustenabile în zona metropolitană, Forum Virium Helsinki, care colaborează cu diverse companii, universități și alte organizații din sectorul public.

Barcelona

Barcelona s-a reinventat în ultimul deceniu. Obiectivul principal al Consiliului Local a fost ca orașul să devină un smart city. Evenimente precum Smart City Expo și Congresul Mondial, desfășurate pentru prima dată în anul 2011, au dat startul punerii în aplicare a acestei politici. În zilele noastre, poți plăti aproape în toate sectoarele precum restaurante, site-uri de jocuri online sau chiar în teatre folosind Visa, Mastercard sau criptomonede, iar orașul a obținut o gamă largă de beneficii prin investiții în sisteme urbane de tip IoT: iluminat stradal, salubrizare, bike-sharing, transport public, senzori de zgomot, sistem de irigare și multe altele.

Amsterdam

Veneția nordului a început să se preocupe de conceptul de smart city încă din anul 2009, iar de atunci a pus în aplicare peste 170 proiecte. Acest lucru a putut fi obținut prin prisma integrării datelor de trafic în sistemul de transport al orașului, a cărui automatizare a facilitat inclusiv lansarea livrărilor prin intermediul unor bărci, numite Roboats. În plus, Amsterdam iese în evidență și prin satele plutitoare create, al căror scop este prevenirea supraaglomerării urbane.

Londra

În capitala Angliei s-a demarat prima campanie importantă de acest fel abia în anul 2016, Smart London 2.0. Trei ani mai târziu, City of London Corporation a lansat proiectul Smart IoT, facilitând implementarea iluminatului stradal prin intermediul tehnologiei Internetului obiectelor. Prin inițiativa Connect London se dorește răspândirea conectivității 5G și a celei prin fibră optică în tot orașul, iar stâlpii de iluminat din oraș urmează să fie dotați cu senzori și cu puncte de încărcare pentru vehiculele electrice. În viitorul apropiat urmează să fie lansate multe alte îmbunătățiri prin intermediul agenției guvernamentale Civic Innovation Challenge, al cărui scop este să finanțeze tehnologiile smart care sunt gata de a fi implementate.

Foto: pxhere.com

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole