Autostrada spectaculoasa de 200 de kilometri construita peste Atlantic

Statele Unite ale Americii au cea mai spectaculoasa autostrada, Overseas Highway, care in 2009 a fost inclusa in topul All American Roads. Soseaua de 200 de kilometri a fost construita peste Oceanul Atlantic, pentru a face legatura dintre continent si insulele din Arhipelagul Florida Keys. 

Numele Overseas Highway s-ar traduce din limba engleza in limba romana in Autostrada peste mari. Aceasta este portiunea de 205 kilometri a soselei U.S Route 1. Intreaga constructie, U.S Route 1, strabate America pe o distanta de 3.813 kilometri. Daca ai nevoie de piese auto Ford sau piese auto Mercedes-Benz sau orice alte piese, ar fi bine sa le schimbi înainte de a aborda un astfel de drum fantastic. Soseaua incepe din Fort Kent, Maine-granita cu Canada si ajunge pana in Key West, Florida care este in sud. O ultima portiune din sosea trece din insula in insula si are ridicate 42 de poduri deasupra Oceanului Atlantic.

Initial era construita o cale ferata

Cel care a adus in discutie construirea unei legaturi intre continent si Arhipelagul Florida Keys este Henry Flagler, considerat ,,parintele orasului Miami”. Astfel, el a dezvoltat o cale ferata, numita Florida East Coast Railway ce ajungea la Miami, la numai 250 de kilometri de sudul arhipelagului, in apropierea Havanei din Cuba. Key West era un important nod economic si turistic la acea vreme. Proiectul ambitios a fost terminat in anul 1912, iar Flagler a fost primul pasager.

Calea ferata avea insa sa fie amenintata de Uraganul de Ziua Muncii din anul 1935, atunci cand o mare parte din ea a fost distrusa. Neputand sa o refaca, compania care administra tronsonul a vandut portiuni din drum statului Florida, pentru suma de 640.000 de dolari.

Dezvoltarea autostrazii spectaculoase, U.S Route 1

Autoritatile statului au abandonat ideea refacerii vechiului drum si au inceput constructia soselei U.S Route 1. Cateva poduri au fost pastrate si se mai vad si astazi, atunci cand se circula cu noua sosea. Unde s-a putut reface drumul vechi, acesta a fost legat de noua constructie.

Lucrarile la sosea nu au durat foarte mult, autoritatile fiind presate de operatiunile Marinei din zona. Astfel ca, la inceputul anilor’80 soseaua era reabilitata, fiind inlocuite 38 de poduri din cele vechi. Unul dintre aceste poduri a fost si Seven Mile Bridge, la momentul constructiei fiind cel mai lung din lume. Varianta reabilitata este putin mai scurta decat podul vechi, dar ramane la fel de celebru in productiile cinematografice americane. Podul apare in filmele Licence To Kill, 2 Fast 2 Furios si Mission Impossible III.

U.S Route 1, Statele Unite ale Americii. Sursa foto: youtube.com
U.S Route 1, Statele Unite ale Americii. Sursa foto: youtube.com

U.S Route 1 poate fi parcursa in doar 4 ore si strabate Golful Mexic si Stramtoarea Floridei. In anul 2009, aceasta a fost inclusa in topul celor mai frumoase drumuri din America. Distinctia a fost data in urma catorva criterii pe care trebuie sa le indeplineasca National Scenic Byways-Drumurile nationale pitoresti printre care, sa fie importante la nivel national si sa aiba caracteristici unice, neintalnite in alte locuri din Statele Unite ale Americii.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole