Cernobîl, destinație turistică pentru români. Cât costă o excursie

O agenție de turism din România s-a gândit să facă un pachet pentru românii care doresc să meargă într-o excursie la Cernobîl. Prețul unei excursii în locul celei mai mari catastrofe nucleare costă 395 de euro. În acest preț este inclus și un mic aparat care măsoară radiațiile, astfel încât excursioniștii să știe mereu care este nivelul radiațiilor în locul în care se află.

Directorul agenției de turism Iri Travel, care va opera excursiile, a spus că ideea a venit după succesul pe care l-a înregistrat serialul Cernobîl difuzat de HBO.

Prima plecare este programată pentru 28 aprilie, anul viitor. Reprezentanții agenției de turism spun că sunt mulți cei care întreabă, dar s-au făcut și 10 rezervări. Se va pleca cu un autocar de 48 de locuri în prima excursie, iar dacă va avea succes, se va repeta.

Cazarea se va face în Chișinău și în Kiev. Mai exact, prima noapte se va dormi într-un hotel din Chișinău, iar alte două în capitala Ucrainei. Excursia la Cernobîl se face cu un ghid local. Vizita propriu-zisă va dura o zi. Pe parcursul turului, participanții vor fi expuși la o doză de radiații de 160 de ori mai mică decât în timpul unei radiografii normale și de 3.600 de ori mai mică din timpul unei scanări a întregului corp la computerul tomograf.

Excursia include o vizită în orașul Pripyat, abandonat imediat după accidentul nuclear, în 1986. Vor fi vizitate aici grădinița și școala, piscina orășenească, clădirea executivă a orașului în care s-a creat primul centru de urgență, hotelul în care a exista un post de observație pentru operațiile executate cu elicoptere peste ruinele reactorului 4.

De asemenea, se va face și un tur în zona secretă Cernobîl-2 Gia – Antenele gigantice ale „ARC-1”, orașul secret din care se urmăreau în secret rachetele balistice cu rază lungă de acțiune.

Cernobîl, locul în care a avut loc catastrofa nucleară din 1986, a devenit o atracție turistică pentru tot mai mulți oameni din întreaga lume. Anul acesta s-a înregistrat un record. Până în luna august, zona în care a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie a atras 75.000 de turiști.

Noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „este timpul unei alte abordări” în ceea ce privește turismul în zonă. „Cernobîl este un element negativ pentru imaginea ucraineană. A venit vremea să schimbăm acest lucru”, a declarat președintele Ucrainei.

Pe 26 aprilie 1986, explozia de la Cernobîl a împrăștiat 200 de tone de radioactivitate, echivalentul a 500 de bombe atomice de la Hiroshima.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole