Romania

Cum verifici cât de serioasă este o agenție de turism

Distribuie

Autoritatea Națională pentru Turism a anunțat la începutul acestei luni că a retras din oficiu licențele mai multor agenții care nu au asigurare pentru a restitui banii turiștilor în cazul în care intră în insolvență sau în faliment și nu mai pot onora vacanțele. Potrivit ANT, în România există 3.759 de agenții din care 2.374 funcționează legal.

În urmă cu câteva zile și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a anunțat că a dat amenzi mai multor agenții de turism în primele nouă luni ale acestui an. În total, amenzile s-au ridicat la 174.300 de lei.

Printre altele, turiștii au reclamat faptul că nu li s-au respectat condițiile de cazare, serviciile oferite sau de transport trecute în contracte. Alte agenții au fost amendate pentru că au înlocuit hotelul înscris în contract cu altul similar, dar care nu a corespuns cerinţelor turistului.

Turiștii au început să devină mai atenți la agențiile de la care cumpără pachetele de vacanță, după ce anul acesta și-au anunțat intrarea în insolvență două dintre cele mai mari agenții de turism, Genius Travel și Mareea. De cele mai multe ori, în astfel de situații, turiștii au rămas cu banii dați, dar fără vacanță.

Cum să te ferești de o agenție de turism care dă țepe? Ei bine, sunt câțiva pași nu foarte complicați pe care trebuie să-i faci pentru a avea o vacanță liniștită din acest punct de vedere.

În primul rând, verificați dacă agenția de turism are licență de la ANT. Lista completă o găsiți AICI.

Apoi trebuie să verificați dacă agenția de turism are poliță de asigurare în caz de insolvabilitate sau faliment. Dacă nu o găsiți online, puteți să o solicitați direct la sediul acestor agenții înainte să semnați contractul pentru un pachet de vacanță.

Nu luați în considerare doar oferta și alegeți o agenție cunoscută, un brand național. Căutați detalii despre aceasta pe forumuri și analizați-le rating-urile și comentariile de pe paginile lor de socializare oficiale.

Un alt lucru pe care îl puteți face este să verificați pe site-ul Ministerului Finanțelor cât de stabilă este firma care deține agenția de turism din punct de vedere economic. Puteți vedea detalii cu privire la pierderile și profiturile a avut în ultimii ani.

FOTO: jwhor/Flickr (creative commons)

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum o săptămână

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună