Cum verifici cât de serioasă este o agenție de turism

Autoritatea Națională pentru Turism a anunțat la începutul acestei luni că a retras din oficiu licențele mai multor agenții care nu au asigurare pentru a restitui banii turiștilor în cazul în care intră în insolvență sau în faliment și nu mai pot onora vacanțele. Potrivit ANT, în România există 3.759 de agenții din care 2.374 funcționează legal.

În urmă cu câteva zile și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a anunțat că a dat amenzi mai multor agenții de turism în primele nouă luni ale acestui an. În total, amenzile s-au ridicat la 174.300 de lei.

Printre altele, turiștii au reclamat faptul că nu li s-au respectat condițiile de cazare, serviciile oferite sau de transport trecute în contracte. Alte agenții au fost amendate pentru că au înlocuit hotelul înscris în contract cu altul similar, dar care nu a corespuns cerinţelor turistului.

Turiștii au început să devină mai atenți la agențiile de la care cumpără pachetele de vacanță, după ce anul acesta și-au anunțat intrarea în insolvență două dintre cele mai mari agenții de turism, Genius Travel și Mareea. De cele mai multe ori, în astfel de situații, turiștii au rămas cu banii dați, dar fără vacanță.

Cum să te ferești de o agenție de turism care dă țepe? Ei bine, sunt câțiva pași nu foarte complicați pe care trebuie să-i faci pentru a avea o vacanță liniștită din acest punct de vedere.

În primul rând, verificați dacă agenția de turism are licență de la ANT. Lista completă o găsiți AICI.

Apoi trebuie să verificați dacă agenția de turism are poliță de asigurare în caz de insolvabilitate sau faliment. Dacă nu o găsiți online, puteți să o solicitați direct la sediul acestor agenții înainte să semnați contractul pentru un pachet de vacanță.

Nu luați în considerare doar oferta și alegeți o agenție cunoscută, un brand național. Căutați detalii despre aceasta pe forumuri și analizați-le rating-urile și comentariile de pe paginile lor de socializare oficiale.

Un alt lucru pe care îl puteți face este să verificați pe site-ul Ministerului Finanțelor cât de stabilă este firma care deține agenția de turism din punct de vedere economic. Puteți vedea detalii cu privire la pierderile și profiturile a avut în ultimii ani.

FOTO: jwhor/Flickr (creative commons)

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole