Romania

Imagini spectaculoase cu mocăniță într-un peisaj de basm / VIDEO

Distribuie

Mocănița din Vișeul de Sus a fost surprinsă într-un clip care te duce cu gândul la un tărâm de poveste. Locomotiva cu abur și vagoanele de lemn circulă pe linia ferată îngustă pe o distanță de aproximativ 60 de kilometri.

Calea ferată traversează o zonă împădurită, nu există drumuri sau sate și este locuită doar de animale sălbatice precum urși sau lupi.

Linia ferată forestieră a fost construită la începutul anilor `30. Acest mijloc de transport a devenit popular în Europa, în special în zona carpatică.

Ulterior, chiar dacă în cele mai multe zone din Europa trenul a fost înlocuit cu drumuri forestiere pentru mașini, în România s-au mai păstrat mult timp.

Din păcate, după 1990, deși ar fi avut un potențial turistic uriaș, în decurs de câțiva ani, cele mai multe mocănițe și căi ferate forestiere au fost desființate, iar locomotivele și vagoanele au fost vândute la fier vechi.

Mocănița de pe Valea Vaserului este una dintre puținele mocănițe care mai funcționează. Însă, față de altele, își îndeplinește și în prezent scopul inițial, acela de a transporta lemnul.

În urmă cu aproximativ 10 ani s-a luat decizia de a se atașa și vagoane de persoane. De asemenea, din 2007, Valea Vaserului, prin care trece mocănița, face parte din Parcul Natural „Munții Maramureșului” și este protejată la nivel european.

Mocănița urcă până la staţia Paltin (km 21,6), aproximativ două ore depărtare de Vişeu de Sus, acolo unde s-a amenajat un loc plăcut pentru popas. Până la întoarcerea trenului, în Paltin, turiştii pot să îşi petreacă puţin timp în natură, să facă un picnic sau să admire panorama de pe platforma amplasată pe stânca din apropiere.

Timpul de staţionare în Paltin diferă în funcţie de starea vremii, iar în sezonul de vârf este de aproximativ 120 minute. Cine doreşte să cunoască Valea Vaserului şi din alte perspective, are posibilitatea să îşi rezerve un loc în trenurile cu evenimente speciale, planificate la începutul sezonului.

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 4 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum o lună

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni