Imagini spectaculoase cu mocăniță într-un peisaj de basm / VIDEO

Mocănița din Vișeul de Sus a fost surprinsă într-un clip care te duce cu gândul la un tărâm de poveste. Locomotiva cu abur și vagoanele de lemn circulă pe linia ferată îngustă pe o distanță de aproximativ 60 de kilometri.

Calea ferată traversează o zonă împădurită, nu există drumuri sau sate și este locuită doar de animale sălbatice precum urși sau lupi.

Linia ferată forestieră a fost construită la începutul anilor `30. Acest mijloc de transport a devenit popular în Europa, în special în zona carpatică.

Ulterior, chiar dacă în cele mai multe zone din Europa trenul a fost înlocuit cu drumuri forestiere pentru mașini, în România s-au mai păstrat mult timp.

Din păcate, după 1990, deși ar fi avut un potențial turistic uriaș, în decurs de câțiva ani, cele mai multe mocănițe și căi ferate forestiere au fost desființate, iar locomotivele și vagoanele au fost vândute la fier vechi.

Mocănița de pe Valea Vaserului este una dintre puținele mocănițe care mai funcționează. Însă, față de altele, își îndeplinește și în prezent scopul inițial, acela de a transporta lemnul.

În urmă cu aproximativ 10 ani s-a luat decizia de a se atașa și vagoane de persoane. De asemenea, din 2007, Valea Vaserului, prin care trece mocănița, face parte din Parcul Natural „Munții Maramureșului” și este protejată la nivel european.

Mocănița urcă până la staţia Paltin (km 21,6), aproximativ două ore depărtare de Vişeu de Sus, acolo unde s-a amenajat un loc plăcut pentru popas. Până la întoarcerea trenului, în Paltin, turiştii pot să îşi petreacă puţin timp în natură, să facă un picnic sau să admire panorama de pe platforma amplasată pe stânca din apropiere.

Timpul de staţionare în Paltin diferă în funcţie de starea vremii, iar în sezonul de vârf este de aproximativ 120 minute. Cine doreşte să cunoască Valea Vaserului şi din alte perspective, are posibilitatea să îşi rezerve un loc în trenurile cu evenimente speciale, planificate la începutul sezonului.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole