Insulele Feroe, țara cu trei semafoare

Un stat cu doar 50.000 de locuitori a ajuns în atenția presei internaționale după ce a picat la mijloc într-un scandal dintre coloșii economici Statele Unite ale Americii și China. În centrul scandalului se află procesul de implementare a tehnologiei 5G. Autoritățile din Insulele Feroe, că despre această țară este vorba, i-ar putea alege pe chinezii de la Huawei pentru acest proces, în timp ce americanii se opun vehement.

Pentru Insulele Feroe e și o mișcare economică pentru că imediat după ce s-a zvonit că arhipelagul ar putea fi conectat 5G de Huawei, chinezii au plusat și le-au transmis că vor crește importurile de somon de la pescarii de pe aceste insule. Important de menționat e că 90% din exporturile feroeze sunt produse din pește (somon, macrou, hering și cod).

Partea bună de după izbucnirea acestui scandal este că imediat după acest conflict au început să fie tot mai mulți oameni interesați de cazări pe marile platforme de rezervări de profil.

Despre Insulele Feroe se știe că nu există restaurant McDonald`s, iar singurele trei semafoare sunt instalate pe aceeași stradă.

Insulele Feroe reprezintă un grup de 18 insule situate în nordul Oceanului Atlantic. Se află la jumătatea distanței dintre Norvegia și Islanda. Din 1948 sunt o regiune autonomă a Regatului Danemarcei. De-a lungul anului au preluat în administrare majoritatea problemlor statale. Regatul Danemarcei mai are în sarcină relațiile externe, justiția și apărare. Singura forță militară a Insulelor Feroe o reprezintă o mică forță de poliție și de pază a coastei.

Despre denumirea de „Feroe” există mai multe teorii. Unii spun că ar veni dintr-o construcția cuvintelor „faer” care norvegiană înseamnă „oaie” și „øerne” , care în daneză e „insulă”. O altă teorie este că ar veni din celtică, o derivație a cuvântului irlandez „fearann”, care însemnă „pământ”. Cert este că primii oameni care au început să populeze insulele erau emigranți care au părăsit Norvegia pentru a scăpa de tirania lui Herald I al Norvegiei, la începutul secolului al IX-lea. După ce Norvegia a fost despărțită de Danemarca, în 1814, Insulele Feroe au rămas în administrația danezilor.

În Al Doilea Război Mondial, în 1940, Insulele Feroe au fost ocupate de trupele britanice, după invazia Danemarcei de către Germania nazistă. Zona era considerată de importanță strategică în „Bătălia Atlanticului”. În aceeași perioadă a fost construit de britanici și singurul aeroport care există și astăzi, Vagar.

Insulele Feroe au refuzat să intre, alături de Danemarca, în Comunitate Europeană, în 1973. Din această cauză au avut mari probleme economice, iar în 1990 s-a prăbușit industria pescuitului. De atunci se fac în continuu eforturi pentru diversificarea economiei.

Feroezii se ocupă în principal cu agricultura și pescuitul. Țara e împărțită în șase regiuni geografice. În Norðoya sýsla, de exemplu, se găsesc cei mai mulți munți înalți. Aici este și Klaksvík, a doua cea mai mare metropolă din țară.

Cea mai mare așezare urbană este Runavík, din regiunea Eysturoyar sýsla, însă turiștii care vin în zonă preferă zonele Eiði și Gjógv.

Clima este una de tip oceanic, umedă și schimbătoare. Verile sunt răcoroase, iar iernile sunt blânde. Pe insule nu sunt copaci, chiar dacă straturile de cărbune indică faptul că în trecut ar fi fost aici păduri.

Sediul Guvernului Insulelor Feroe, din Torshavan FOTO: Erik Christense/Wikimedia Commons

Cele mai multe insule sunt conectate prin tunele suboceanice și poduri. Două mari insule din sud sunt legate de zona principală prin feriboturi noi și rapide. Excepție fac șapte cele mici insule, care au câte un sat fiecare.

Cum se poate ajunge pe Insulele Feroe? Un feribot asigură conexiunea cu Danemarca și Islanda. Între Danemarca și aeroportul Vagar există conexiuni prin Atlantic Airways. Sunt zboruri zilnice către Copenhaga, Aalborg sau Billund. De asemenea, sunt trei zboruri pe săptămână către Londra din mai până în toamnă, precum și două zboruri pe săptămână către Reykjavik, Islanda.

Feroezii au multe mâncăruri pe bază de pește, carne de oaie, sosuri brune și cartofi.

FOTOGRAFIA PRINCIPALĂ: Erik Christensen/Wikimedia Commons

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole