Defileul Dunarii ofera un spectacol rar intalnit, fiind cel mai lung din Europa, 134 de kilometri pe parcursul carora apa isi face loc printre Carpati. Arie protejata si inclusa in Parcul Natural Portile de Fier, pe toata intinderea sa veti mai gasi si alte 18 rezervatii sau arii protejate si o adevarata diversitate biologica, etnica si geologica.
Judetele Caras-Severin si Mehedinti au una dintre comorile naturale ale Romaniei, Clisura Dunarii, ce imparte malul romanesc de ce cel al sarbilor. Daca priviti Dunarea intelegeti rapid fascinatia oamenilor pentru cel de-al doilea fluviu al Europei al carui curs ajunge in 10 tari.
Partea cea mai fascinanta a Defileului Dunarii, cuprins intre Moldova Noua si Gura Vaii, este zona numita ”Cazanele Dunarii”. Aici, apele fluviului se ingusteaza, facandu-si loc printre munti si sapand in calcare pe o raza de 7,4 kilometri. Si asta nu e tot, Cazanele se impart in cele Mici si Cele Mari. Cazanele Mici isi dezvaluie identitatea in localitatea Eselnita, unde e frumoasa vale a Mraconiei, chipul lui Decebal, iar Cazanele Mari se afla in Dubova, dominate de Ciucarul Mare – Muntii Almajului.
Defileul Dunarii: miracolul naturii nu uimeste sa ne surprinda
Locul are ceva magic si daca vreti sa cercetati pe indelete toate minunatiile sale, puteti innopta cateva zile la Complexul Egreta. Primul sat plutitor din Romania isi asteapta oaspetii in Berzasca, Caras-Severin, in 15 casute suspendate deasupra Dunarii. Dupa un somn profund si cu forte proaspete puteti porni la drum, pe urmele dacilor.
Defileul si vasta intindere a Dunarii capata alte proportii si alte dimensiuni atunci cand sunt privite din barca. Traseul Cazanelor dureaza, in medie, 2 ore si include si Pestera Ponicova, cu galerii de 1700 de metri, Grota Veterani, Golful Mraconia. Ambarcatiunile vor poposi pret de cateva secunde si in fata Chipului lui Decebal, unul dintre cele mai mari atractii ale defileului.
Dunarea este potolita la Portile de Fier
Un alt obiectiv de neratat daca ati ajuns in aceasta parte a tarii este Parcul Natural Portile de Fier, si nu doar mega hidrocentrala. Traseele din Ciucarul Mare si Mic ofera privelisti nemaipomenite de la inaltime. Pescarii se pot delecta si ei la o sesiune de pescuit pe pontoanele amenajate de pensiunile din zona. Si pasionatii sporturilor nautice se pot distra pe luciul apei.
O alta atractie a Defileului Dunarii este Manastirea Mraconia, ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor pe Dunare. Malul sarbesc este si el uluitor, in apropiere de Cazanele Mizi, de 2.000 de ani, sta neclintita Tabula Traiana. Placa din piatra a fost ridicata de Imparatul Traian in cinstea victorie asupra dacilor.
Oriunde intorci capul in acest defileu ti se ivesc locuri de legenda si nu ne abtinem sa spunem ca Banatul este printre cele mai reprezentative regiuni.
Defileul Dunarii este o experienta pe care nu o veti uita curand!