Satele din România cu peisaje ca în Elveția

În România există multe locuri în care poți admira peisaje de basm. Am ales o comparație cu Elveția pentru că pe internet s-au viralizat numeroase clipuri și fotografii cu peisaje rustice superbe. Dar nu trebuie să pleci în Elveția pentru a te bucura de aceste „tablouri naturale”. În acest articol vă prezentăm șase locuri cu satele din România. Iar lista rămâne deschisă și vă invităm să propuneți și alte sate din țara noastră care trebuie văzute măcar o dată în viață de fiecare român.

Rimetea. Se află în județul Alba și este unul dintre cele mai spectaculoase sate din Transilvania. Zona are rădăcini încă din perioada romană și a început să devină cunoscută datorită zăcămintelor de minereu de fier. Sute de ani, localitatea a prosperat datorită prelucrării fierului. O perioadă scurtă tot aici s-a prelucrat și aur în monezi. În a doua jumătate a secolului al XIII-lea, în localitate au fost colonizați mineri de origine austriacă, care apoi s-au contopit cu populația maghiară.

Cele mai vechi obiecte de patrimoniu sunt două fortificații, una din epoca Latene și cealaltă din perioada medievală. Ambele sunt înscris pe lista monumentelor istorice. De asemenea, aici mai sunt aproximativ 200 de clădiri laice tradiționale construite între secolele XVII și XIX. Cea mai veche casă din sat, care a fost a unui miner, a fost construită în 1668. Tot aici este, printre altele, cea mai veche moară de apă funcțională din Munții Apuseni. Tot la Rimetea sunt și morminte de familie săpate în stâncă, unice în România.

Botiza. Este un ținut de poveste din inima Maramureșului, pe Valea Izei. Satul, aflat la poalele munților Țibleșului, este celebru și pentru covoarele de lână cu motive tradiționale, colorate cu pigmenți vegetali. De asemenea, localnicii sunt recunoscuți și pentru portul în haine populare foarte frumoase. În ultimii ani, agroturismul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Păstrarea tradițiilor, peisajele și aerul curat au atras tot mai mulți turiști.

Șirnea. Se află în județul Brașov, la poalele Munților Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 de metri. În 1960, Șirnea a fost declarat primul sat turistic din România. În zonă sunt o mulțime de locuri naturale de vizitat: Parcul Național Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneștilor, Cheile Moieciului, Peștera și Cheile Dâmbovicioare, Peștera Lilieci, Lacul Vidraru sau Barajul Pecineagu. Aici se organizează și foarte multe evenimente. Cel mai celebru este „Focul lui Sumedru”, ocrotitorul recoltelor și oierilor, care se face pe 25 octombrie. Copiii satului se îmbracă în haine tradiționale, fac un foc mare și dansează în jurul lui pentru prosperitate și sănătate.

Viscri. Este un sat în comuna Bunești, din județul Brașov. Aici se află o spectaculoasă biserică fortificată săsească, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO și în foarte multe topuri realizate de publicații importante. Satul a atras atenția unei fundații patronate de Prințul Charles al Marii Britanii, care a renovat biserica și mai multe case vechi și i-a învățat pe ceilalți localnici cum să-și repare locuințele în mod tradițional și să păstreze amprentele timpului pentru a atrage turiști în zonă. Tot la Viscri, doi germani care s-au stabilit în sat au venit cu ideea să facă o afacere cu produse handmade. Astfel, 125 de oameni din sat croșetează șosete și pulovere de lână, mănuși și căciuli care se vând în Germania și la cafeneaua din Viscri.

Ciocănești. Se găsește pe valea Bistriței, pe drumul care leagă Maramureșul cu Moldova, în apropiere de Vatra Dornei. Toate casele din piatră de aici sunt pictate și este o tradiție care se păstrează din generație în generație. În comună există și un muzeu al ouălor încondeiate, în care s-au strâns peste 1.800 de exponate extrem de rare și valoroase. De asemenea, comuna Ciocănești are și un muzeu etnografic unde turiștii pot vedea războaie de țesut, oale, unelte, țesături și ținute populare.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole