Lacul unic din România care ar putea oferi o vacanță mai frumoasă decât pe litoral

Într-o fostă carieră de piatră, la poalele munților Măcin, în apropierea localității tulcene Turcoaia se afla lacul Iacobdeal si s-a născut în urmă cu aproximativ 80 de ani un lac cu ape verzi ca smaraldul. Dinamita a săpat atât de adânc, iar pânza freatică a ieșit la suprafață.

Așa a apărut lacul Iacobdeal. Locul ar putea deveni în viitor un magnet pentru turiștii și chiar o alternativă la o vacanță pe litoral pentru cei care vor să se bronzeze și să aibă parte și de apă.

Aici a fost o exploatare de granit a italienilor care au venit să se stabilească în aceste locuri în urmă cu aproximtiv 135 de ani.

Iacobdeal este un lac unic în țară datorită modului în care s-a format. Nu ajunge în el nicio apă curgătoare și nu are nici canal de scurgere. De asemenea, pereții care-l înconjoară sunt abrubți și din granit.

Marcel Țăranu, de meserie scafandru militar, s-a îndrăgostit de acest loc. În urmă cu 12 ani a cumpărat lacul și a luat în concesiune o bucată de teren din apropiere. Acum, are în plan să planteze în jurul lacului copaci și să facă un camping pentru turiști, să pună șezlonguri pe stânci și să ofere și partide de pescuit.

De asemenea, pentru că este de meserie scafandru, se gândește să ofere și ședințe de scubadiving, în special pentru că la 15 – 20 de metri în apă a rămas o galerie care ar putea deveni un traseu atractiv. Prin această galerie ar fi trecut o mocăniță și e posibil ca încă sa mai existe liniile. Pentru a-și pune în practică ideile, Marcel Țăranu are de gând să obțină fonduri europene.

La sfârșit de săptămână, atunci când e cald, aici vin în jur de 300 de turiști. Locul i-a atras și pe realizatorii filmului „Aferim!”.

Despre lac, în localitățile din apropiere circulă și o legendă. Se spune că doi îndrăgostiți au fost despărțiți de soartă, iar ca să nu mai sufere după iubita pierdută, un corb i-a smuls tânărului inima și a zburat cu ea peste lac, dar a scăpat-o în apă.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole