Fara fum de tigara! O insula din Grecia a fost certificata Smoke-Free Culture

Niciun rest de tigara pe jos si nici fum deranjant. Asta au decis locuitorii Astypalea ca vor de la frumoasa greceasca situata in Marea Egee. Inclusiv vizitatorii sunt incurajati sa elimine fumul de tigara din viata lor.

Dar cum s-a ajuns in acest punct? In vara anului 2018, consiliul local Astypalea a decis ca insula sa devina un model pentru Grecia, care are una dintre cele mai mari rate de consum de tigari din Europa. Declicul s-a produs atunci cand Maria Kampouri, fost viceprimar, a trecut pe la punctul de informare din centrul insulei si nu a reusit sa ii vada pe angajati din cauza fumului gros de tigara care plutea in atmosfera.

Pentru toata lumea  a fost atunci clar ca este o solutie ideala pentru a transforma insula intr-o destinatie fara fum care sa atraga si foarte multi turisti. Rapid, toata lumea s-a conformat, iar in urma unei evaluari obiective, impartiale si complet documentate, TÜV Austria, o importanta organizatie independenta de certificare, a acordat insulei certificarea Smoke-Free Culture.

„Suntem mandri sa sprijinim aceasta initiativa si felicitam Astypalea pentru eforturile depuse. Speram ca si alte destinatii din lume sa ii urmeze exemplul prin adoptarea unei culturi fara fum,” a declarat Frederic de Wilde, Presedintele Regiunii Uniunea Europeana in cadrul Philip Morris International.

Insula a primit certificarea Smoke-Free Culture din partea TÜV Austria ca recunoastere a angajamentului de a reduce fumatul tigarilor prin implementarea si imbunatatirea permanenta a unui set de masuri care incurajeaza renuntarea la fumat, cea mai buna alegere pentru sanatatea fumatorilor, sau trecerea la alternative mai bune daca acestia nu pot renunta.

Acum, peste tot pe insula sunt montate panouri informative, asa incat si localnicii, si vizitatorii sa inteleaga ca aici nu se mai fumeaza. Pe langa informatii despre respectarea legislatiei anti-fumat, panourile ofera fumatorilor adulti si resurse pentru a renunta la fumat, dar si informatii despre alternative mai bune celor care ar continua sa fumeze.

Autoritatile au creat chiar si un hashtag pentru a-si promova viziunea #ASTYPALEASMOKEFREE. Rezidentii si turistii sunt indemnati sa renunte la fumat si sa-si consume energia pe obiceiuri mai sanatoase precum ciclismul.

Philip Morris International sustine aceasta initiativa, iar in cadrul viziunii sale pentru un viitor fara fum, a introdus conceptul de Smoke-Free Destinations (Destinatii fara fum). Acestea sunt destinatii care, mai intai, au implementat cu succes certificarea Smoke-Free Culture si, ulterior, ofera servicii si spatii care le permit fumatorilor adulti care, altfel, ar continua sa fumeze sa afle despre produsele fara fum. Un astfel de produs este IQOS, dispozitivul care incalzeste tutunul si care poate fi folosit in spatiile special amenajate din aceste destinatii, care devin astfel spatii fara fum de tigara.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole