Orasele scumpe ale lumii. Topul 2019 include cele mai populare destinatii

Orasele scumpe ale lumii au fost dezvaluite, iar locul 1 nu apartine unui singur oras, ci unui numar de trei destinatii populare in randul turistilor. Paris, Singapore si Hong Kong sunt lideri mondiali in Studiul privind costul vietii la nivel mondial din 2019 al celor de la Economist Intelligence Unit.

Ancheta anuala evalueaza costul a peste 150 de produse din 133 de orase din intreaga lume, iar topul din 2019 este dominat, in mare parte, de orase asiatice si europene.

Orasele scumpe ale lumii. Topul 2019 include cele mai populare destinatii
Orasele scumpe ale lumii. Topul 2019 include cele mai populare destinatii. Sursa foto: wall.alphacoders.com

Orasele scumpe ale lumii nu sunt neaparat si cele care nu au turisti, din contra

Capitala Frantei, care a fost una dintre primele 10 din 2003, a ajuns in 2019 pe primul loc, alaturi de Hong Kong si Singapore. 

Osaka (Japonia), acest oras portuar a ajuns pe locul cinci cu Geneva din Elvetia.

New York si Los Angeles sunt singurele orase din America de Nord din top 10, pozitie pe care o imparte cu Copenhaga din Danemarca. Potrivit sondajului, orasele americane au fost printre cele mai scumpe atunci cand a venit vorba despre utilitati si ajutor domestic.

Orasele scumpe ale lumii. Topul 2019 include cele mai populare destinatii
Orasele scumpe ale lumii. Topul 2019 include cele mai populare destinatii. Sursa foto: https://www.lonelyplanet.com/china/hong-kong

Orasul Los Angels (LA) a fost numit al 10-lea cel mai scump oras din lume, impreuna cu Israelul din Tel Aviv.

In Europa, orasele elvetiene Zurich si Geneva, care au ajuns pe locul al patrulea si pe cel de-al cincilea (impreuna cu Osaka). Acestea au avut cele mai mari costuri la cheltuielile de uz casnic, de ingrijire personala, recreere si divertisment.

Cu toate acestea, cel de-al saptelea (impreuna cu Seoul) – Copenhaga a fost considerat a fi datorat costuri relativ ridicate de transport, recreere si ingrijire personală.

Intre timp, Istanbul a devenit considerabil mai putin costisitor, scazand 48 de locuri in lista, datorat in parte valorii mai mici a lirei turcesti.

Tashkentul din Uzbekistan a inregistrat, de asemenea, o scadere importanta, 19 locuri ajung pe 131, in timp ce Moscova este in scadere cu 16 aflandu-se pe locul 102.

Trecerea pe lista este capitala bulgara Sofia, care a urcat 29 de locuri pe locul 90, datorita cresterii pretului la alimente, utilitati si recreere.

Orasele scumpe ale lumii. Topul 2019 include cele mai populare destinatii
Orasele scumpe ale lumii. Topul 2019 include cele mai populare destinatii. Sursa foto: https://www.newsbtc.com/2018/11/01/singapore-launches-token-day-to-bring-crypto-to-the-masses/

Costul vietii in Marea Britanie a crescut de asemenea. O crestere a preturilor pe piata interna, impingand Londra  opt pozitii.

San Francisco a devenit, de asemenea, un loc mai scump pentru trai, in crestere cu 12 pozitii pe locul 25.

„Observam costurile convergente in orase traditional mai scumpe, cum ar fi Parisul, Singapore, Zurich, Geneva, Copenhaga si Hong Kong. Este o dovada a globalizarii si a similitudinii gusturilor si modelelor de cumparaturi”, spune Roxana Slavcheva, redactorul studiului, potrivit CNN Travel.

Orasele scumpe ale lumii in 2019:

 1. Singapore
 2. Paris, Franta
 3. Hong Kong
 4. Zurich, Elvetia
 5. Geneva, Elvetia
 6. Osaka, Japonia
 7.  Seoul, Coreea de Sud
 8. Copenhaga, Danemarca
 9. New York
 10. Tel Aviv, Israel
 11. Los Angeles

Topul include si cele mai ieftine orase din lume

„Mai remarcabila este scaderea severa a clasamentului oraselor cu economie emergenta – Istanbul, Tashkent, Moscova si Sankt-Petersburg – din cauza inflatiilor sustinute si deprecierilor monetare”.

In mod surprinzator, cele mai ieftine orase in care sa traiesti au fost, in mare parte, compuse din cele care se confrunta cu perturbari politice sau economice.

Orasele scumpe ale lumii. Topul 2019 include cele mai populare destinatii
Orasele scumpe ale lumii. Topul 2019 include cele mai populare destinatii. Sursa foto: https://www.turkishairlines.com/en-gb/flights/flights-to-caracas/

Caracas, capitala Venezuelei, se afla chiar in partea de jos a listei in acest an, o pozitie ocupată anterior de Siria, sfasiata de razboi. Conditiile economice din Venezuela si hiperinflatia sunt la originea pozitiei sale descendente din lista.

Siria este plasata chiar deasupra orasului Caracas pe locul 132, in timp ce Lagosul din Nigeria se leaga de Karachi din Pakistan pe locul 127.

La polul opus, cele mai ieftine 10 orase din lume in 2019 sunt:

 1. Caracas, Venezuela
 2. Damasc, Siria
 3. Taskent, Uzbekistan
 4. Almaty, Kazakhstan
 5. Bangalore, India
 6. Karachi, Pakista
 7.  Lagos, Nigeria
 8. Buenos Aires, Argentina
 9. Chennai, India
 10. New Delhi, India

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole