Cea mai veche casa din Bucuresti

Va aduceti aminte de acele mesaje lasate pe asfalt, pe pereti, peste tot in urbea lui Bucur? Noi am luat aminte si am privit cu atentie, nu doar cerul, ci si strazile Micului Paris si arhitectura orasului. Asa am aflat ca, Bucurestiul ascunde, pe una dintre strazile sale, pe langa Foisorul de Foc, cea mai veche cladire din oras, Casa Melik. Pe strada Spatarului, la numarul 22, intr-un cartier armenesc, zidurile albe ale cladirii de aici ascund povestea cu parfum de epoca a familiei, care a locuit in casa in varsta de 250 de ani.

Casa Melik, prima locuinta a capitalei

Pe strada Sapatarului, la numarul 22 veti descoperi cea mai veche casa din Bucuresti. Cladirea, construita in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, are un stil arhitectonic traditional romanesc ce pastreaza intact cerdacul inchis cu geamuri.

Casa Melik. Sursa foto: europafm.ro
Casa Melik. Sursa foto: europafm.ro

Istoricii spun ca aceasta casa a apartinut unui dregator din Tara Romaneasca, ulterior, fiind cumparata de un negustor armean pe nume Chevork Nazaretoglu (nume real Nazaretian). Este primita ca dar de nunta de unul dintre fiii armeanului, Agop, ce pastreaza traditia si lasa casa mostenire fiicei sale, Ana. Aceasta se casatoreste cu arhitectul Jacob Melik si dupa sederea lor la Paris, in anul 1844 se intorc in tara, in casa din Bucuresti, unde isi traiesc restul vietii.

Agop Nazaretoglu şi Jacob Melik sunt cunoscuti ca fiind sprijinitori ai Revolutiei de la 1848.  Melik este si autorul lucrarii „L’Orient devant L’Occident”, publicata la Paris.

In anul 1857, familia Melik gaseste casa in ruina, dar reusesc sa o repare si sa ii pastreze stilul arhitectonic.

casa Melik. Sursa foto: vibefm.ro
casa Melik. Sursa foto: vibefm.ro

Ca o dorinta a propietarei, casa este transformata in azil

Propietara casei, Ana Nazaretian Melik, decedata in 1913, lasa prin testament ultima sa dorinta. Casa sa revina comunitatii armene din Bucuresti, iar aceasta sa infiinteze un azil pentru vaduvele sarace. Unul dintre nepoti, Eugen Melik obtine casa si o renoveaza, dar asta pentru scurt timp.  Comunitatea armeana il da in judecata si castiga, iar Casa Melik este transformata in azil, pana in 1947. Din acest an, timp de aproximativ 20 de ani, casa va fi ocupata de chiriasi.

Cea mai veche casa devine Muzeul ”Theodor Pallady”

In anul 1969, Casa Melik trece in propietatea Consiliului Popular al Municipiului Bucuresti. Apropiati ai lui Theodor Pallady, sotii Raut negociaza cu autoritatile din capitala, donarea operelor pictorului roman si renovarea casei.

Interior casa Melik. Sursa foto: wall-street.ro
Interior casa Melik. Sursa foto: wall-street.ro

In prezent, Casa Melik adaposteste Muzeul Theodor Pallady, unde putem admira colectia de arta a sotilor Serafina si Gheorghe Raut. Sunt expuse cateva panze ale pictorului Theodor Pallady si peste 800 de gravuri si desene din timpul sederii sale la Paris. Gheorghe Raut este cel care l-a gazduit pe Pallady, la Paris, pastrand intacte lucrarile artistului in atelier. La sfarsitul anilor ’60, acesta doneaza opera acestuia, impreuna cu propria colectie de arta, din secolele XVI-XIX.

Casa Melik. Sursa foto: micdejundebucuresti.ro
Casa Melik. Sursa foto: micdejundebucuresti.ro

 

 

 

 

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole