Cascada Sipote – Locatii interesante in Romania

Cascada Sipote este una dintre putinele cascade cunoscute din Romania de o frumusete ravasitoare. Situata in inima Muntilor Trascaului, Valea Ariesului, (judetul Alba) cascada de travertin Sipote este o cadere de apa pe o lungime de aproximativ 1 km, formata dintr-o succesiune de cascade mari si cascade mici.

Cascadele ating inaltimi de pana la 15 metri rasfirate pe stanci sau baraje de travertin, iar ceea ce este cu adevar interesant si important in acelasi timp, este ca aceasta cascada are un debit constant indiferent de perioada anului.

Cea mai accesibila este cascada din partea inferioara, fiind mai vizibila si remarcata inca de pe drumul national 75 (la trecerea peste linia ferata a Mocanitei), si unde apa paraului se varsa in Aries.
Ceea ce atrage anual mii de turisti si iubitori de natura este principala caracteristica a cascadei in trepte – patul travertin, mai precis depunerile de calcit.

Traseu de urmat:
La Cascada Sipote se poate ajunge pe ruta Turda – Campeni; intre Posaga si Salciua se afla partea inferioara a cascadei Sipote. Pe malul raului Aries se afla o zona de campare si parcare amenajata special pentru a admira cascada.

Partea superioara a cascadei, mult mai spectaculoasa de altfel, necesita un alt traseu, si se poate ajunge la ea prin satul Salciua. Ajunsi in sat, urmariti crucea rosie marcata ce va va urca deasupra satului, pe Podisul Podirei, oferindu-va o deosebita priveliste asupra Depresiunii Salciua.
Traseul de aproximativ o ora va va directiona catre poiana La Sipote unde exista posibilitate de campare cu cortul.

Indiferent de sezonul in care este vizitata, cascada ofera peisaje de poveste. Primavara si iarna, de exemplu cascadele inghetate sunt impresionante.

Este uimitor cum vreme de sute de ani raul repede de munte a putut sculpta rocile vulcanice, transformand totul intr-o insiruire de cascade pur si simplu spectaculoase.
In continuare lasam imaginile sa vorbeasca de la sine si sa va convinga sa porniti la drum pentru o adevarata oaza de liniste, dar mai ales de racoare in zilele toride de vara.

Daca doriti sa ramaneti mai mult timp in zona, posibilitatile de cazare sunt urmatoarele:
Pensiunea sub piatra
Pensiunea President
Casa Apuseana

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole