Topul The Culture Trip despre România – ce recomandă jurnaliștii străini în țara noastră

Publicația The Culture Trip a inclus România pe lista țărilor bogate în istorie și frumuseți naturale, dintre care au selectat 11 obiective turistice emblematice pentru țara noastră.

Delta Dunării

Despre Delta Dunării, jurnaliștii amintesc că este una dintre cele mai mari și mai bine conservate delte din toată Europa, fiind inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ei recomandă turiștilor să viziteze acest loc mai ales primăvara, pentru a evita țânțarii, amintind, totodată, că apusurile de soare din Delta Dunării oferă peisaje superbe, de neuitat.

Sfinxul și Babele

Despre aceste două obiective turistice, jurnaliștii menționează că sunt situate în Munții Bucegi, fiind două formațiuni naturale de stâncă create de vânt și ploaie, situate la aproximativ 10 minute de mers una de alta, la o altitudine de peste 2.000 de metri. Jurnaliștii menționează că, deși Sfinxul a fost descoperit în jurul anului 1900, și-a dobândit numele după Marele Sfinx din Giza, în recunoscut după acest nume în 1936. Publicația subliniază faptul că la Sfinx și Babele se poate ajunge atât cu telecabina, din Bușteni, cât și cu mașina sau pe jos.

Mănăstirile pictate

Aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, mănăstirile pictate din Bucovina sunt descrise drept „adevărate obiective unice”. Articolul menționează faptul că pereții exteriori ai mănăstirilor au fost pictați în fresce colorate, în secolele XV și al XVI. Picturile prezintă atât viețile sfinților, cât și scene din Rai sau iad, ele având inițial rolul de a ilustra Biblia pentru săteni.

Castelul Peleș

Reprezentativ pentru arhitectura neo-renascentistă din România, Castelul Peleș este prezentat drept una dintre atracțiile de top din țara noastră. Decorat cu piatră ornamentată, lemn sculptat și vitralii, castelul este descris drept „fermecător”. Jurnaliștii menționează că, astăzi, castelul cu cele 160 de camere ale sale servește drept muzeu, bucurându-se de o bogată colecție de lucrări de artă, armuri și arme.

Cluj-Napoca

Orașul din Transilvania este descris drept „tânăr și modern”, „capitala neoficială a regiunii istorice a Transilvaniei”. Despre Cluj-Napoca se menționează că găzduiește cea mai mare populație studențească a țării. Una dintre atracțiile orașului este Muzeul Național de Artă, care deține o colecție impresionantă de lucrări de artă românească. Jurnaliștii mai amintesc și de clădirile construite aici în stil baroc, precum și de Biserica în stil gotic „Sf. Mihail” din secolul al XIV-lea, care deține cel mai înalt turn de biserică din țară.

Palatul Culturii din Iași

Vedeta orașului, din perspectiva jurnaliștilor The Culture Trip, este clădira în stil neogotic a Palatul Culturii. Cu 298 de camere desfășurate pe 390.000 de metri pătrați, clădirea găzduiește patru muzee: Muzeul de Știință și Tehnologie, Muzeul de Etnografie al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie al Moldovei. Autorii articolului amintesc că Palatul Culturii, construit între 1906 și 1925, a mai servit drept Palat Administrativ și de Justiție, clădirea sa fiind monument istoric.

Castelul Bran

Castelul Bran, care datează din 1377, este menționată de jurnaliști drept una dintre destinațiile de top ale României. Aceștia amintesc și de faptul că edificiul este atât de popular și datorită asocierii sale cu „un anumit vampir”, Dracula, din scrierile autorului Bram Stoker. Castelul, aflat la granița dintre Transilvania și Țara Românească, servește astăzi drept muzeu care prezintă artă și mobilier colecționate de Regina Maria.

Râpa Roșie

Acest obiectiv turistic este prezentat drept „o rezervație geologică uluitoare” din apropierea orașului Sebeș. Jurnaliștii explică faptul că aspectul ascuțit al versantului muntelui este dat de scurgerile de eroziune, precum și că peretele, lung de 800 de metri, este aproape complet vertical, atingând înălțimi între 50 și 125 de metri. Culoarea predominant roșie a zonei provine din formarea de pietriș, nisipuri cuarțoase și gresii.

Sarmizegetusa Regia

Jurnaliștii arată că „situl este un loc misterios al istoriei antice, amplasat în Munții Orăștiei”, fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Situată pe vârful unui munte, la o altitudine de 1.200 de metri, zona istorică este plină de ruine dispuse ca un sanctuar ce amintește de Stonehenge, din Anglia. Înconjurat de vederi frumoase și naturale, Sarmizegetusa Regia este un loc minunat „pentru a petrece o după-amiază liniștită”, mai recomandă autorii The Culture Trip.

Sighișoara

Orașul situat în județul Mureș, în zona istorică a Transilvaniei, este prezentat drept „un oraș medieval bine conservat”, fondat în secolul al XII-lea de meșteri și negustori germani. Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, orașul cucerește vizitatorii din întrega lume datorită atmosferei unice date de străzile înguste și pietruite, casele colorate și turnurile sale înalte. Jurnaliștii amintesc și de faptul că Sighișoara este cunoscut drept locul de naștere al lui Vlad Țepeș, inspirație pentru personajul fictiv Contele Dracula.

Sibiu

Autorii The Culture Trip amintesc de faptul că, în 2007, Sibiul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană, fiind un oraș care „nu îi va dezamăgi pe cei care caută o doză de istorie și cultură românească”. Printre atracțiile turistice ale orașului sunt amintite Muzeul Brukenthal, precum și Muzeul ASTRA, datorită celor 300 de case din lemn ale sale, biserici și ateliere. Totodată, este menționat faptul că Sibiu a câștigat titlul de „al 8-lea cel mai idilic loc de locuit din Europa”, acordat de publicația Forbes, în 2008.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole